Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 28.11.06

Iz primorskih plezališč in nekaj višjih sončnih sten

Alpinistične novice


Pozna jesen je primeren čas bolj ali manj samo za športno plezanje. V gorah se običajno ne da več plezati skale za smučanje pa ni še dovolj snega. Kam torej? Frikat! Forma plezalcem se počasi dviguje, poletna vplezanost pa jenjuje. Novic je temu primerno malo oziroma so osredotočene na športno plezanje. Od tu pa je težko dobiti kako novico, le redko pride na to temo kaj na naš naslov alp@planid.org.

Primorska plezališča


Zmagovalec minulega tedna v tekmovanju reševanja največjih travm je brez dvoma Miha Valič (AO Rašica) z uspešnim vzponom v smeri Missing Link (8b+). Ob vseh alpinističnih akcijah, ki prevevajo Mihov vsakdan, se je smeri loteval bolj kampanjsko in vsakič zaključil oz. obupal tik pred zdajci. Letos je postal že nemarno siten a vseeno je bilo vedno znova premrzlo, pretoplo, prevlažno, presuho, ni dobro spal, je popil pivo prejšnji dan, ni jedel čokolina za zajtrk... skratka vedno je bilo nekaj narobe. A potem je prišla minula nedelja, ki je vsebovala skoraj vse prej našteto zraven pa še meglo. Ampak Miha je imel očitno vsega dovolj in zategnil tistih nekaj, za navadne smrtnike grozno težkih gibov in se po zverinskem kričanju neskončno oddahnil. Sedaj se bo lahko v miru posvetil pripravam na svoj zimski projekt osvajanja vseh 82 evropskih štiritisočakov. Poleg njega je verigo na vrhu uspešno vpel Jure Golob (AO Rašica), ki se po nekaj letni, sicer aktivni pavzi, vrača nazaj. Tokrat je opravil s smerjo Matrix (8b), levo od Missinga. Kot je dejal Miha, je Jure pojamral, da so bili 8b-ji včasih lažji.

Sam sem se preboril čez podaljšano Samsaro imenovano Izgubljeni sin (8a+), Tina Di Batista (AO Matica) pa je preplezala smer Pinot (7c).

Na spletu sem izvedel, da je Blaž Zazvonil, brat bolj znanega Luke uspešno preplezal smer Matičkov svet (8b) v stenah nad vasjo Osp. Takisto član AO Kranj, Luka Boneš skokovito dviga svoje meje. Pred kratkim je preplezal prvo 7b+, Runota v Miški.

Sončne stene


Nekaj tendenc k alpinistični plezariji sem vseeno našel na raznih spletnih forumih. Kranjčani so plezali v steni Bele peči. Stena je res dobra popestritev v tem letnem času za bolj hribovske duše. V 120 metrov visoki steni se da preživeti tudi pozimi prav lep, uživaški plezalni dan in iz stojišč opazovati gnečo v Storžiču.

Podobna zadeva, le da premore še boljšo skalo, je stena Klemenče peči. Simon Slejko in Aleša Slak sta preplezala novejšo smer Sivi volk v južni steni. Smer se nahaja v najvišjem delu stene, levo od precej plezanih smeri Sarti in Snorky. Smer poteka spodaj po starejši smeri Hubba Bubba, zgoraj pa v območju smeri Sivina. Težave se gibljejo okoli šeste stopnje, višina pa dosega 200 metrov. Orientacija ni težka, potrebno je le slediti svedrovcem Sestop poteka v glavnem s spusti ob vrvi v levo, gledano navzdol.Prva veriga je ovita okoli drevesa. Druga 30 metrov nižje, desno od dreves z naloženimi kamni. Od tu (20 m) do sidrišča v smeri. Sledi 60 meterski spust na greben na levem robu stene. Od tu peš do sedla pred Zobom, od tam pa dva spusta (60 m) po Snorkyu. V smeri je bojda še nekaj dvomljivih blokov zaradi katerih velja biti previden.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 28.11.06"

Silvester Jošt,

Vesel sem, da je sestop s Klemenče peči tako slikovito opisan. Obstoji pa še druga možnost, ki je nekoliko lažja in tudi ni za odmet. Lepo je opisana v plezalnem vodniku Logarska dolina-zahodni del (Planinska zveza Slovenije 1999) na strani 115. Posebej je priporočljiva varianta b, ker prideš povsem k parkiranemu avtomobilu. Mislim, da zadeva deluje hitreje kot spusti ob vrvi.

Veriga na vrhu - okrog drevesa se mi pa zdi nekoliko "iberžna" , kot rečemo na našem koncu.

Želim veliko užitkov pri plezanju in sestopih.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti