Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kaluder

Če ne grem vsako leto vsaj za nekaj dni v Trento oziroma gore v okolici, mi kar nekaj manjka ...

PLANINARJENJE

Kaluder


Lovim zadnje sončne in kopne dni, preden bo sneg pobelil naše lepe gore. Dolgo obdobje stabilnega vremena kar traja in traja, kot bi se s tem hotelo odkupiti zaradi poletnega res dolgotrajnega slabega obdobja.

Če ne grem vsako leto vsaj za nekaj dni v Trento oziroma gore v okolici, mi kar nekaj manjka. Te gore imajo nek pravljični čar, ki ga drugje ne začutim vedno. Letos sem bil tam res malo, zaposlen sem bil z drugimi cilji. Zdaj je končno čas! Pa še jesen je, ki jo imam najraje. Gore se umirjajo od poletnega navala ljudi, narava je tako spokojna, da res lahko najdeš svoj mir.

Prisojnik in Razor nad Vrsnikom

Najin namen je spati na planini za Črnim vrhom. Tik pred odhodom zazvoni telefon in treba je pomagati drugim. Ko se čez nekaj ur voziva čez Vršič, je že globoka tema. Za dolg vzpon ni več časa, vendar nič zato, spanje ob šumeči in hladni Soči v Vrsniku je prav tako lepo doživetje! Jutro je res mrzlo, letos je to prva zmrzal. Čez prostrane travnike jo mahneva mimo začudenih ovc in zapuščenih razpadajočih domačij. Dolg vzpon po stari pastirski poti končava na sedlu Predel in zavijeva levo v smeri Kaludra. Na križpotju, kjer zavije ena pot k Planini za Črno goro, druga pa preči pod Veliko Babo, nadaljujeva kar po grebenu. Razgledi so vedno bolj prostrani, vse je kot umito, sončni vrhovi kipijo v nebo, doline pa so še v senci. Hoja ni težavna, malo gre gor in malo dol, pa malce čez ruševje in po skalcah in že stojiva visoko nad dolinami. Kakšen odmaknjen vrh! Nobenega človeka nikjer, ves dan nisva videla (le vohala) niti gamsov, samo kavke naju obletavajo in glasno pozdravljajo. Sonce je tako prijetno, da na vrhu zaleževa za več kot uro.

Na vrhu

Sestopiva kar po meliščih in ubirava brezpotja do zapuščene planine. Sence že legajo na pobočja, planino pa za kratek čas še obsije sonce. Sestop je dolg, saj je bil tudi vzpon visok (blizu 1500 metrov!). V dolini naju spet pričakajo ovce. Pa tudi prijazna domačina, ki sta redka tukajšnja prebivalca. Tudi prijaznost je tu doma, zato je prav, da se malo pogovoriva. Zdaj je pred nama samo še cesta in kratek ovinek k Blejski Dobravi, kjer bova vejici borovja odložila staremu prijatelju …

Info: Kaluder, 1980 m, je brezpotna gora nad Vrsnikom, dolino na vzhodni strani Soče. Pod vrhom je Planina za Črnim vrhom (1529 m), v njeni bližini pa je bolj znana Planina za Skalo (1510 m), mimo katere vodi markirana pot, ki povezuje Komno s Trento. Druge poti so bolj ali manj pastirske in neoznačene. Vzpon na Kaluder tehnično ni zahteven, orientacijsko pa malo bolj. Glej vodnik: Manj znane poti slovenskih gora (Sidarta, 2004), zemljevida: Bovec (1 : 40.000) in Julijske Alpe, zahodni del (1 : 50.000).

Planina pod Črnim vrhom, zadaj Bavški Grintavec

Besedilo in fotografije: Vladimir Habjan

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti