Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 24.10.06

Novosti iz slovenskih plezališč ter nekaj novic iz južnih sten

Alpinistične novice


8a


Pred kratkim sta bili preplezani dve smeri z oceno 8a, ki veliko pomenita akterjema vzponov, obe sta bili namreč prvi 8ajki na njunem seznamu. Prvo je preplezal Igor Košutič. Fant je član PK Rogaška in je star 15 let. Preplezati je uspel znano Nebo nad Berlinom v Kotečniku, ki je postala tudi prva 8a na listi PK Rogaška.

Z drugo je opravil že prekaljen alpinistični mojster Urban Ažman (AO Radovljica). Tako nadarjen skalni plezalec kot je Urban bi s takšno smerjo lahko brez velike muje opravil že davno, če ne bi miru in volje, ki je potebna za dvig meje v športnem plezanju, vedno znova razburkali novi alpinistični cilji in odprave. Redna služba je sedaj pripomogla k uspešnemu vzponu v Ženski za nagrado v Bohinjski Beli.

Južne stene


Matjaž Jeran in Alenka Pirih sta se v zadnjih lepih dneh oktobra grela v lepih južnih stenah. Najprej sta v Rušici preplezala smer Lijak (VI+, 200 m) v kateri sta jima delala družbo še Štefan Wraber in Maj Pavček. Pravijo, da v steni popoldan ni več sonca tako, da je z uživaškim plezanjem v tej lepi steni bolj ali manj konec. Nekaj dni kasneje sta se odpravila na primorski konec in potrdila lepoto in primerno težavnost Sivega ideala (VI/V, 450 m) v Jerebici. Slike pa tako ali tako govorijo svoje.

Nekaj novic je pricurljalo tudi iz totega konca. V AO TAM so precej aktivni in poleg uživaških prečenj sta Jožica Meglič in Dušan Zemljič (AO Kozjak) preplezala Novo Centralno smer v Veliki Babi (IV+, 700 m). Pred tem je Jožica z Ivom Pešlom v Koglu preplezala še Zupanovo smer (VI, A0, 220 m).

Lurking Fear


Gorenjski fantje se še vedno podijo po dolini Yosemite in za njimi je odlična bera. V El Capitanu so David Sefaj, Mitja Šorn (oba AO Jesenice) in Jurij Hladnik (AO Radovljica) še enkrat zastavili in preplezali smer Lurking Fear (VI, 5.9, C2, 800 m). Smeri so se lotili brez prasic in jo preplezali v osemnajstih urah in pol.

Neumorna Betka


Betka Galičič še vedno nezadržno obratuje po slovenskih plezališčih. Vrta, čisti, seka, trga, pometa in na koncu, če se le da še prepleza. Vsa čast! Tokrat je poslala gradivo o novostih v petih plezališčih. Nove smeri so na skicah označene z rdečo barvo.

V Črnem kalu je opremila nov sektor, levo od stolpa. V Ospu je v Srnjaku dodala dve novi smeri, plezala in očistila pa še dva Klemnova projekta v levem delu, Govorna driska (7a+) in 4800s (7a+). V Srnjaku je Betka tudi očistila vznožje stene, ki je sedaj pripravljena za prijetno zimsko plezanje.

V stari Bohinjski Beli je skoraj vse smeri prevrtala, posebno pozornost pa je namenila lažjim smerem, ki jih je opremila slabšim plezalcem primerno. Izdatno se je lotila plezališča v Iškem Vintgarju, ga lepo prenovila in dodala nekaj novih smeri. Popolnoma sta preurejena drugi in četrti sektor, za tretjega, ki niti ni kritičen pa je zmanjkalo časa. Pravi tudi, da za izginjanje vponk iz sidrišč po njenem mnenju niso bili krivi plezalci saj je imela priliko ničkolikokrat videti v plezališču akcije »privat adrenalinskih podjetij, ki so delali razne žičnice po plezališču. Plezališče Kal Koritnica v Trenti je skoraj v celoti prenovila, prevrtala in naredila nekaj novih smeri.Za smer Natalie v sektorju C je dejala, da ima alpinistične pridih zato previdnost in dolgi kompleti ne bodo odveč.

Zadnja tri omenjena plezališča so bila glavna prizorišča Betkinega poletnega delovanja, tu in tam pa je kaj postorila kaj še kje drugje. Preostale podatke objavimo v prihodnje.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti