Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veličastna piramida

Impozantna gora, z mogočno severno steno, je zaradi svoje oblike ena najbolj občudovanih gora v Julijskih Alpah.

Špik (2472 m)


Veličastna piramida


Impozantna gora, z mogočno severno steno, je zaradi svoje oblike ena najbolj občudovanih gora v Julijskih Alpah. V dobi klasičnega alpinizma so prvenstvene smeri v Špiku splezale ženske kot prve v navezi.


Letos smo že obiskali oba Martuljška slapova, ki v dolino padata izpod ostenja Špika, markantne gore, ki je najlepše vidna iz Gozd Martuljka, celotna skupina pa s Srednjega vrha nad Martuljkom. Martuljkova ali Špikova skupina, z veličastnim 2472 metrov visokim Špikom, sicer ni najvišja gora v skupini, je pa ena redkih, na katero vodi markirana pot. Naivno je pričakovati, da se na Špik da povzpeti iz njegove severni smeri, preko gladke severne stene. Območje je bilo leta 1949 razglašeno za krajinski park, od leta 1981 pa je sestavni del Triglavskega narodnega parka. Zaradi omenjenega statusa, vršna piramida Špika ni prepletena z jeklenicami, niti ni prebita s številnimi klini.
Direktno smer v tej gladki Špikovi severni steni, ki jemlje sapo, sta leta 1926 preplezala slovita Mira Marko Debelak in Stanko Tominšek. Pet let kasneje je nepozabna Pavla Jesih skupaj s soplezalcem Jožetom Lipovcem splezala vzporedno, celo nekoliko težjo Skalaško smer. Obe sta plezali kot prvi v navezah.

Običajni vzpon na Špik se začne v Krnici. Najbolje, da se z avtom zapeljete do tretjega ovinka, ki pelje na Vršič. Od tam je do Koče v Krnici približno 40 minut hoje, kjer vas bo domača koza Reza prijazno pozdravila. Pri koči zavijete levo skozi bukov gozd. Pot se začne počasi vzpenjati po skalnati strugi imenovani Gruntovica. Nekateri balvani so precej veliki, vendar je pot speljana tako, da ni nobene potrebe po plezanju. Pot nas vodi skozi male borovce do dolgega melišča, kjer zavijemo levo in ga prečimo. Smo tik pod goro Gamsova špica. Naj vas opozorim, da hodite po poti, ki vam bo z vsakim višinskim metrom dajala lepši razgled na okoliške vršace. Preko travnatega pobočja boste dosegli vrh grebena. Gore, na katero se danes vzpenjate, še ni nikjer. Najprej se morate preko zavarovane poti, opremljene z jeklenicami, povzpeti na Lipnico (2418 m). Z njenega vrha boste šele videli vrh Špika, do katerega je le še 15 minut. Prehoditi morate še greben, ki vas pripelje tik pod vršno piramido Špika. Končen vzpon je sicer kratek, a strm in naporen. Glavni problem je krušljiva skala in skrotovje. Zato previdno pri sestopu. Končni vzpon vam bo dvignil srčni utrip, ki se zaradi čudovitega razgleda ne bo umiril tako zlahka. Razgled z vrha je enkraten: Škrlatica, Dolkova špica, Križ, Razor, Prisojnik, Mojstrovke, Jalovec in Mangrt. Da bo pa adrenalin še večji, pa poglejte na severno stran ostenja. Stojite na vrhu piramide Julijskih Alp, ki jo označuje tudi ogromen možic, na vrhu katerega zelo pogosto sedi kakšna gorska sraka in čaka delček vaše malice. Kruha sigurno ne bo jedla, zato ji dajte kaj mesnatega, ali pa kakšno sadje. Ne bit" Gorenjci, pa ne šparat.
Sestopili bomo po znamenitem in zloglasnem Kačjem grabnu. Previdno tik pod vrhom, potem pa vas bodo markacije usmerile desno na dolgo melišče. Sama sem se ga zelo razveselila, saj sem računala na hiter sestop s pomočjo drseča kamenja. A sem se zmotila! Melišče ni toliko nasuto, da bi se po njem dalo hitro spustiti v dolino. No, nekaj užitkov že nudi, a je daleč od tistega, ki vas z Mojstrovke pripelje na Vršič. Tik pred gozdom je nekaj ogromnih balvanov. Pot skozi gozd se strmo spušča navzdol. Vodila vas bo tudi med skalami, kjer bo včasih potrebno nekaj akrobacije in drevesne korenine bodo še kako koristile. Zoprno je, če so skale mokre. In mislim, da so kar velikokrat. Sploh sedaj, ko se nam bliža jesen in so noči že hladnejše. Sestop je naporen in na koncu se vam znajo noge kar rahlo tresti. Ko boste prišli na gozdno pot, ki vodi proti Kranjski gori, se obnete levo in se mimo spomenika gornikom, imenovan tudi Mali Tamar, vrnete na tretji ovinek do jeklenega konjička.
Tura je precej dolga (skupaj vsaj 8 ur), zato tudi bolj fizično naporna kot pa tehnično zahtevna. Gorniške izkušnje so seveda dobrodošle, saj se boste rokovali z jeklenicami pri vzponu na Lipnico. Spust skozi Kačji graben je preizkušnja za noge, predvsem kolena. Le ta trpijo! In "musklfiber" naslednji dan je kljub dobri kondiciji nekaj običajnega. Odpravite pa se zgodaj, saj jutranje sence olajšajo življenje. Saj poznate tisti rek: "V gorah se dan išče!"

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti