Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 30.05.06

Dobri vzponi v Paklenici, živahno tudi v višje ležečih stenah

Alpinistične novice


Visoko nad dolinami


Alpinisti so že hudo nervozni in nekateri nikakor ne morejo počakati običajnih mesecev za plezanje v naših severnih stenah. V Tamarju so se člani Akademskega AO poklonili spominu trem ponesrečenim članom AO Univerza (predhodnikom AAO). Večina se je udeležila turnega smuka ali tekme Okoli kola na Kotovo sedlo, Toni Gregorčič in Jernej Breščak pa sta izbrala, kot sta dejala, manj naporno varianto – plezanje v Šitah. Preplezala sta smer JLA (VII-/VI, 300 m). Nejc je plezal prosto, Toni pa se je v mokrem izstopnem previsu zaupal starim klinom. Poročilo memoriala in tekme Okoli kola pričakujemo v nekaj dneh.

V sončni Rušici sta plezala Dejan Koren in Jernej Arčon (oba AO Vipava) in bila navdušena nad kvaliteto plezanja in lepoto okolice. Zagotavljata vrnitev! Najprej sta se lotila smeri Z ognjem in mečem (VIII-/VII, 200 m). Prosto sta priplezala do zadnjega raztežaja, ki pa je bil še moker in sta se mu odrekla. Škoda, saj je prav zadnji raztežaj poper smeri. Naslednji dan sta se lotila smeri Za prijateljce (VIII+/VII-, 200 m), jo uspešno preplezala a bila za plezanje na pogled v najtežjem raztežaju nekoliko prekratka.

K današnjim novicam spada tudi objava o plezanju v Jezeskem Stogu in Belih vodah a sem jo zaradi avtentičnosti raje pustil kot samostojno objavo.

Španija


Zopet se nam je oglasil Klemen Novak z novicami o plezanju v Španiji. V soboto sta se Klemen in Mario Adleguer (GAM Alicante) odlocila za plezanje v južni steni Ponocha (tudi Ponoig po katalonsko). Glavni vrh je visok 1181 metrov, na jug pa kaže lepo, do 500 metrov visoko steno. V njej sta preplezala klasično smer Via Valencianos (6+/5+, 3-4, 400 m). Klemen je dejal, da stena ni pretirano kompaktna, da je veliko skrotja in lažjega sveta vseeno pa sta našla tudi 100 metrov visoke dele stene kjer je bilo plezanje lepo in zanimivo. Po petih urah plezanja sta bila na vrhu stene. Sestopne piste nista našla, zato sta se povzpela na vrh gore in z njega sestopila na drugo stran v drugo dolino. Od tam sta porabila še štiri ure hoje nazaj do avtomobila.

Že pred tem je Klemen s Pedrom Orensom v Puig Campana preplezal smer Diedros Magicos (6+/5, 170 m) kjer so bila varovališča opremljena, vmesno varovanj pa sta si uredila z zatikali. Skala je bila odlična.

Paklenica


Plezalsko vedno zanimiva Pakla je bila v zadnjm času precej obiskana.
Matjaž Jeran (Promontana, AO Matica) in Aleš Česen (AO Kranj) sta preplezala dve novejši smeri v Anića Kuku. Prvi dan prosto Ultimate Fight (7b, 300 m), ki se v večjem delu stene oprijema starejše smeri Sulica, zgoraj pa zavije po svoje v levo. Najtežji raztežaj se jima je zdel precenjen in pravita, da mu ocena 7a+ bolj pristoji. Naslednji dan sta plezala Zenit (7a+, 300 m) kateri poteka levo od Klina. Spodnji del se jima je zdel malce posiljen, zgornji zelo lep, najtežji raztežaj pa težji od Ultimate Fight. Matjaž je plezal na pogled, Aleš pa si je dvakrat malce oddahnil.

Sam sem v Anića Kuku s Tino Di Batista prosto preplezal Vilo Velebita (7b+). Opozoril bi, da v raztežaju nad značilno kotanjo (6c+) v zgornjem delu smeri, prav na detajlu, manjka svedrovec. Skupaj s položnimi platmi pod njim nekoliko zasoli smer. Za sicer krasno smer do nadaljenga ni odveč ploščica in matica M 10. Z Borisom Lorenčičem sva naslednji dan prosto preplezala Jenjavo (7a+). Le ta se sedaj bohoti s prevelikim številom svedrovcev, ki so jo iz spoštovane in težko dobljive lepotice degradirali v plehko radodajko. Škoda, g. Pezzolato!

Marko Lukič in Silvo Karo sta dobila napad nostalgije in v zadnjem času v Anića Kuku plezala stare smeri katerih še niso opazili mojstri z vrtalniki. Preplezala sta Bukovo, Vražjo (VII+), in minuli vikend Cvrčev steber (VIII-/VI). Pravita, da je bilo prav zabavno, posebno v zelo lepima Vražji in Cvrčotu. Marko je z Nastjo Davidovo preplezal še Fanikino in Propeler z Juretom Niedorferjem pa Ultimate Fight in Ljubljansko. Minulo nedeljo sta združila moči z Andrejem Grmovškom in prosto preplezala kombinacijo Michelini shortcut (7b+) in Amici Mei (7a+). Pripomnila sta, da je natežji raztežaj kar težak in, da se spogleduje s 7c. Morda kdo ne verjame? Tanja Grmovšek in Silvo sta medtem uživala v Albatrosu. Grma je že pred časom uspel opraviti odlični, tretji prosti vzpon v smeri Cupido (8a) v Aniča Kuku. Pravi, da bi ocena brez problema vzdržala težnji zbijanja tudi v plezališču.

David


Kdorkoli rad stika po plezalnih trgovinah je imel sigurno že opravka s prijaznim hrustom, Davidom Stepanjanom iz Igluja. David dela trgovini dvojno korist, s prijaznostjo vabi k ponovnem obisku in s svojimi ogromnimi podlahtmi odvrača morebitne tečneže z reklamacijskimi zahtevki. Zadnje čase gre Davidu (AO kranj, Rock Pillar, Ocun) odlično od rok tudi plezanje. Pozimi je treniral in plezal težke balvanske probleme, sedaj pa se je spet navezal na vrv in 8a-ji ter 8b- ji kar frčijo na seznam uspešnih vzponov. V avstrijskem plezališču Goltschach pri Celovcu, je pred kratkim s smermi Me Schomee (8b), Rudolf (8a+) ter dolgo kombinacijo večih smeri (8a+) odkljukal vse smeri in zaključil z obdelavo plezališča. Potikal pa se je tudi po Sloveniji. V Kotečniku je v enem dnevu preplezal Nebo nad Berlinom (8a) in Tamavček (8b). V Bitnjah je preplezal najdaljšo tamkajšnjo smer Živela Slovenija (8a+). Živel David!

Srečno!

Tomaž Jakofčič

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice 30.05.06"

Tomaž Jakofčič,

Se opravičujem Dejan, narobe sem razumel tvoje pisanje. Hvala za dopolnilo!

Srečno!


Dejan Koren,

Živjo, samo malo bom popravil netočnost podatkov.

V sončni Rušici sem minulo soboto plezal z Jernejem Arčonom (AO - N. Gorica). Najprej sva se lotila smeri Z ognjem in mečem, katero sva preplezala do vrha, ampak zadnji rastežaj ne prosto, ker je bil moker. Isti dan sva potem preplezala še smer Za prjatlce, vse razen ključnega rastežakja NP oz. na "flesh", saj sva plezala izmenično! Za obe smeri sva porabila okrog 8h. Naslednji dan pa...., to je pa že druga zgodba....

Lp, dejan

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti