Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 23.05.06

Tokrat o deželi najmočnejše plezalske etike, Paklenici, 8a in diplomi, beljaškem zvonu in plezalski tržnici

Alpinistične novice


V deželi najmočnejše plezalske etike


Zelo lepa navada angleške gorniške organizacije British Mountaineering Council BMC je, da vsako leto organizira plezalsko srečanje. Izmenično se srečanja odvijajo na Škotskem in Walesu. Letos je bil na sporedu skalni del. Med 7.in 14.5. sva na srečanju kot poslanca PZS sodelovala Rok Šisernik (AO Slovenj Gradec) in Tomaž Jakofčič (Akademski AO, Promontana; Policija RS). V BMC jevem izobraževalnem gorniškem centru sva se znašla med 50 tujimi plezalci in enakim številom gostiteljev. V šali smo dejali, da ima sicer med vsemi najmočnejšo ekipo Jugoslavija s kar sedmimi plezalci. Tam smo se namreč znašli po dva Slovenca, hrvaška matadorja Boris Čujič in Ivica Matkovič, Srba Stevan in Sana ter zamejski Slovenec Erik Švab, ki je bil na srečanju kot predstavnik Italije. Z njim je bil tudi guru plezanja na Sardiniji, simpatični Maurizio Ovigllia, ki je angleško razumel toliko kot slovensko zato je bil veliko kar z nami. Kot se spodobi za nekdanje sodržavljane smo se odlično razumeli in skupno borili proti anglosaškim strahovom tradicionalnga plezanja.

Z Rokom sva se kar hitro vživela v svet malih jebic in že drugi dan opravila s prvo smerjo z oceno E5. Kasneje tempo ni popustil in lahko rečem, da smo opravičili sloves, ki ga imajo slovenski alpinisti in pretekli slovenski predstavniki na BMC srečanjih v Angliji. Bivakirati brez spalk v snežnem viharju (kot se radi šalijo Angleži na naš račun) ravno ni bilo treba, smo pa preplezali dovolj dobrih smeri. Na srečanju so bile preplezane le tri smeri z oceno E6, Erik eno in jaz dve. Rok je imel najdaljši seznam smeri z oceno E5, med njimi dve prvi ponovitvi smeri legendarnega Pata Littlejohna. Krajši seznam najinih najboljših vzponov:

Goghart
The Cad E6, 6b, 37 m; Tomaž Jakofčič, (Tim Neill)
Blacklag E6, 6b, 48 m; Tomaž Jakofčič, (Tim Neill)
Seal Song E5, 50 m; Rok Šisernik, (Adam Long)
Energie Crisis E5 6a Rok Šisernik, (Adam Long)
Positron E5, 6a, 140 m; Rok Šisernik, (Nick Bullock), Tomaž Jakofčič, (Tim Neill)
Blue Peter E4, 6a, 40 m; Tomaž Jakofčič, (Tim Neill)

Craig Doris:
Nobel Savage E5, 6b; Rok Šisernik, (Pat Littlejohn), 1.p.
Doris Face E5, 6a; Rok Šisernik, (Pat Littlejohn), 1.p.
Baisantine E4, 6a; Rok Šisernik, (Pat Littlejohn)

Slade:
Nostramo E4, 6b, 40 m; Tomaž Jakofčič, (Jon Ratcliff)
Neimenovana E4, 6a, 40 m; Rok Šisernik, (Nick Bullock)

LLanberis pass
True Grip E5, 6a, 45 m; Rok Šisernik (Nick Bullock), Tomaž Jakofčič (Jon Ratcliff)

Poleg omenjenih sva preplezala vsak še približno petnajst smeri od ocene HVS do E4. Vse smeri sva preplezala prosto na pogled s sprotnim nameščanjem varovanja.

Z razumevanjem ocen je bil na začetku križ a kaj kmalu nama je postala stvar jasna in dokaj logična. Večina slovenskih plezalcev misli, da je ocena E ocena za kvaliteto varovanja oz nevarnost vendar temu ni tako. Ocene E so ocene, ki sicer res upoštevajo kvaliteto varovanje a so predvsem ocene težavnosti. Vsaka od E ima kratek razpon težavnosti plezanja, ki bo obratno sorazmeren s kvaliteto varovanja. Npr. E5 naj bi bila 7b po francosko ob dobrem varovanju ali 7a ob slabšem varovanju. Poleg ocen E dodajo angleži še oceno natežjih mest npr. E5, 6a. Druga ocena pove le koliko so težki detajli v smeri. Vsi pa vemo, da je situacija povsem drugačna ali je teh mest več ali samo eno, ali je na vstopu ali na koncu smeri, vse to pa objame ocena E. Angleške ocene mest bi za pretvorbo v francoske ocene lahko povčali za 1, torej 6a je enako 7a. Z Rokom sva kmalu ugotovila, da verjetno najina forma ni tako skokovito narasla ob tem, da smo se precej obilno hranili in izkorščali bife v Plas y Breninu, da bi tako lahkotno naklepala tolikšno število 7b jev ali še več, ob varovanju zgolj z zatiči in friendi. Pretvorna lestvica je torej nekoliko pomaknjena navzgor in težavnost bi ob opremljnosti s svedrovci v smereh sigurno zdrknila navzdol. Pretvorno tabelo si lahko ogledate med povezavami. Nekatere težje smeri ponujajo tudi zelo dolge polete prav v bližino tal. Kako uro pred mojim vzponom v The Cad je smer poizkusil preplezati domačin Jordan. Glasno navijanje je v hipu utihnilo, ko je na vrhu detajla daleč nad zadnjim runnerjem nekaj zakvačkal z nogami in poletel več kot dvajset metrov. Z varujočim sta se srečala tri metre nad tlemi viseč v rahitičnem skalnem ušesu.

Po srečanju sva šla za dva dni pogledat še famozni gritstone na področju Shefilda. Frustracije ob nekoliko nižjem nivoju sva zatrla z ugotovitvijo, da grit zahteva precej več boulderske moči kot alpinistične vzdržljivosti. Sva pa plezala smer, ki nama je dala misliti. Legendarno 14 metrov visoko smer The Rasp E2, 5c je prvi preplezal Joe Brown leta1956 sedaj pa bi ji brez problema lahko podali francosko oceno 6c. Ob dejstvu, da takrat ni bilo frendov in podobnih varoval ter z mislijo na ostalo takratno opremo, se lahko še vedno vitalnemu in aktivnemu možakarju le globoko priklonimo.

Sedaj, ko sem navdahnjen s t.i. trad filozofijo nekoliko z nostalgijo gledam deset let nazaj na Paklenico, ki je imela s svojo odlično kamnino vse pogoje za ohranitev tovrstnega načina plezanja. Nemi dokaz za to je stara Utopija, ki so jo prvi plezalci zmogli izključno z uporabo zatičev. Še danes jo lahko poizkusite in če se boste ognili vabljivemu svedrovcu v Sonji Meu boste okusili težave okoli E4. Sicer zelo rad vpenjam svedrovce in se brezskrbno napihujem, vseeno pa upam, da bomo naše stene uspeli ohraniti brez dodajanja (in odvzemanja) svedrovcev. Kot je rekel Stevo v diskusijah, res si verjetno noben izmed alpinistov ne želi, da bi se Paklenica ponovila v kateri izmed naših alpskih dolin skupaj z vsem navalom in vreščanjem, ki ga prinese plaisir klettern. Vsakdo kdor bo vsaj za nekaj dni prišel v kremplje angleškim plezalcev bo to vedno zagovarjal. V angleških področjih tradicionalnega plezanja (90 % vseh plezalnih področij) ne boste videli svedrovca, le tu in tam tiči kak rjav klin. Stojišča z izjemo sidrišč za spuste niso opremljena. Kljub temu tamkaj pleza veliko ljudi in to ne samo dobri plezalci. Veliko je rekreativnih plezalcev, ki plezajo lažje, sebi primerne smeri, počasi nameščajo potrebna varovala in na koncu dneva so prav tako zadovoljni in srečni. Višine smeri včasih delujejo prav hecno a iz izkušenj lahko oba z Rokom rečeva, da sva se po preplezani 100 metrov visoki smeri počutila podobno kot na vrhu triglavske stene. Zanimiva in poučna izkušnja! Hvala KA!

Dvojna zmaga


Na uho mi je prišla novica o dvojni zmagi Tadeja Debevca, člana AO Rašica. V minulem tednu je uspel diplomirati na Fakulteti za šport na temo korelacije srčnega utripa in aklimatizacije na višino, kar je verjetno zanimiva tema za vse, ki so že kdaj sopli v redkem zraku. To mu je očitno dalo dodatnega poleta in v Retovju je uspel preplezati svojo prvo smer z oceno 8a – Pokrajculjo. Bravo Debeli!

Beljaški zvon


Igor Vidrih (Soąki AO) in Zlatko Weitzer (AO Nova Gorica) odpravila pod Viš z namenom preplezati eno od smeri v Beljaškem zvonu. Že s planine sta opazila, da je v vršnih plateh še sneg zato sta se odločila za Beljaško iglo in tam preplezala Južni raz IV+/III-IV, 120 m).

Povezovalni vzpon v Paklenici


Akademski alpinistični odsek je imel minuli vikend skupno turo v kanjon velike Paklenice. Izlet je lepo uspel in dvajset tečajnikov je dobilo svojo prvo dozo pravega lufta pod nogami. Vodji šole Miha Habjan (Mammut) in Janez Peterlin sta krenila v plezalski raj že nekaj dni prej in se do prihoda ostalih že dodobra razmigala. V steni Anića Kuka sta opravila dober povezovalni vzpon in v enem dnevu preplezala štiri smeri. Začela sta s Klinom, nadaljevala z Albatrosom, Velebitaško in zaključila z Mosoraško smerjo. Povsem mirna sta se zatem prepustila tečajnikom.

Plezalska tržnica


Alpinistični klub Vertikala tudi letos pripravlja spomladansko tržnico rabljene in nove opreme za športno plezanje, alpinizem in pohodništvo. Odvijala se bo v petek, 02. junija 2006, v plezališču Turnc pod Šmarno goro, od 14. ure dalje. V primeru dežja se dogodek prestavi na 09.06.2006.
Obiskovalci bodo imeli priložnost za nakup ali prodajo rabljene opreme v komisijski prodaji, sodelovale pa bodo tudi trgovine Annapurna, Sidarta in Gornik z akcijskimi cenami artiklov. Dogajanje na tržnici bomo popestrili s tekmo v slepem plezanju in koncertom skupine Unimog, poskrbljeno pa bo tudi za hrano in pijačo. Z dodatnimi informacijami vas pričakujejo: Zlatko Plešnik, 041 704 571, vijko@siol.net , Katja Podergajs, 031 633 874, katja.podergajs@voljatel.net in Maja Belimezov, 041 979 659, belimezov@siol.net .

Srečno in javite se!

Tomaž Jakofčič
Foto: arhiv BMC
Rok Šisernik
Igor Vidrih

5 komentarjev na članku "Alpinistične novice 23.05.06"

Pavle Kozjek,

Glede na zpisano ne dvomim, da je bil obisk pri Angležih res dober !

V Paklenci res prevladujejo opremljene športne smeri, a v severni steni Anića kuka se najde marsikaj lepega tudi za »angleško misleče« - predvsem poči vseh vrst, ki se jih da tudi dovolj dobro zavarovati. Lepo bi bilo, če tako tudi ostane.

Na nek način bi bilo tip plezarije dobro razbrati tudi iz ocene. Lani sem povprašal Lindsaya Griffina, kako bi se njihove ocene dalo uporabiti na področju, kjer sicer prevladuje francoska lestvica. Problem je v tem, da npr. v smeri z angleško oceno E4 5c z lahkoto naletiš na detajl, ki ga mi poznamo kot 6c, in to bi hitro pripeljalo do zmede. Do kakšnega zelo pametnega sklepa ni prišlo, je pa vsekakor »za domačo uporabo« mogoče dodati oceno resnosti (se mi zdi, da ta pojem kar dobro združuje težavnost in varovanje) kar zraven obstoječe ocene. Utopija bi bila tako E4 6a+, Vražja E4 6c, Črna zareza E3-4 6b itd. Boljše ideje so zaželene...

Kar se pa tiče »preslikave« Paklenice v hribe: čeprav nisem neposredno padel v kremplje Angležev menim, da ji mnogo bolj paše sredozemska klima...

Lep pozdrav.


Pavle Kozjek,

Nisva se čist razumela, Jaka: ocena E bi pomenila isto, le dodatek za težavnost bi bil "po francosko". Ampak imaš prav, nima smisla komplicirat, da ne bo zmede...

Predvsem pa čestitke SLO ekipi za odlične trad vzpone.


Stanka Jelenc,

Pred meseci sta se doma pojavila dva plezalna vodnička za plezališča v Angliji, ki jih sama ne potrebujem in sicer:

From Horseshoe to Harpur Hill in The Roaches/Stafforddhire Grit.

Če koga zanima in se odpravlja tja v prihodnosti, mu jih z veseljem podarim.

Stanka 041 277 108


Stanka Jelenc,

Oba plezalna vodnička sta že oddana.


Tomaž Jakofčič,

Tudi v Angliji imajo plezališča opremljena s svedrovci in tam se uporablja izključno francoska lestvica. Znane smeri kot so Liquid Amber in The Hubble so celo sodelovale pri pomikanju meja športnega plezanja in so od nekdaj ocenjene po francosko. Zakaj torej niso tudi oni ocenili teh smeri s svojimi ocenami?

Mislim, da bi do večje zmede prihajalo, če bi zmešali francosko in angleško lestvico. Kot sem napisal v AN je ocena E predvsem ocena težavnosti, ki pa zajema tudi kvaliteto varovanja. Če vprašaš Angleža koliko je kakšna smer težka bo najpogosteje odgovoril samo E4 in ne E4 6a. V tvojem primeru, Pavle, pa si jo uporabil zgolj kot oceno resnosti saj si poleg podal običajno francosko oceno omenjenih smeri. Zmeda torej! Mislim, da bi morali, če hočemo ocenjevati tudi resnost smeri vzeti kompletno angleško lestvico ali bolje, si izmisliti druge črke s številkami. Sam ta problem deloma rešujem z UIAA lestvico, ki jo uporabljam pri smereh, ki imajo alpinistični značaj, francosko lestvico pa uporabljam izključno pri smereh kjer je varovanje urejeno s svedrovci ne glede na to kako dolga je smer in kje se nahaja. Podoben način uporabljajo tudi mnogi pisani plezalni vodniki iz dežel kjer sta v veljavi obe lestvici. Najpogosteje s strani slovenskih plezalcev uporabljan vodnik, ki uporablja ta način, je vodnik za dolge smeri v dolini Sarche (Arco). Poizkusite naslednjič v Arcu preplezati dolgo smer z oceno VII in jo primerjajte s smerjo npr v Colodriju ocenjeno s 6b. Razlika bo očitna, čprav jo z »računsko« pretvorbo ne bi smelo biti.

Srečno!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti