Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 25.04.06

Strme smučine širom naših gora. Prvo smučanje po V steni Ojstrice

Alpinistične novice


Zgodnja pomlad je najprimernejši čas za smučarsko gorniško aktivnost Razmere za smučanje po gorah so letos zaradi velikih količin snega v višjih nadstropjih, naravnost odlične. To s pridom koristijo tudi alpinistični smučarji in deskarji. Na naš naslov alp.ple@planid.org se je nabralo nekaj vesti o odličnih smučarskih oz. deskarskih podvigih. Smučanje Davota Karničarja pa je bilo že objavljeno.

Prvenstvena spusta


Urban Golob (AO matica) in Matej Kovačič (Akademski AO) sta se odpravila v Robanov kot z namenom smučanja po spodnjem delu Kopinškove smeri začenši pod izrazitim stolpom v SV grebenu. Ko sta se znašla na licu mesta sta opazila, da dokaj ugodno zasneženi prehodi v območju gornjega dela smeri, ki je v zadnjih desetletjih zavarovana in se imenuje Kopinškova pot dajejo upanje na smučanje prav z roba stene. Tudi od blizu sta našla v gornjem delu odlične razmere za sicer strmo in izpostavljeno smučanje (dve mesti S6). Smučati sta začela z grebena oz roba severne stene. Nižje v žlebu, ki sicer ni več tako strm, sta risala zavoje v precej gnilem snegu, ob nekaj mestih S5. Po razpoložljivih podatkih sta Matej in Urban opravila prvi spust preko vzhodnega ostenja Ojstrice.

O spustu v zahodni steni Planjave smo že poročali, manjkali pa so podrobnejši podatki. Fantje so se oglasili, opisali in vrisali smer prvenstvenega spusta. Primož Brišnik, Vital Vek in Blaž Vrabec so smučali z vrha Planjave na Sukavnik in nato po grapi desno od Pripravniškega stebra v Z steni Planjave. Tehnične karakteristike dejanja so podali z oceno IV, 50°/40°-45°, 600m.

Bogdan Jež (AO Cerkno) je uspešno sklenil smučarsko sezono. V začetku aprila je smučal po Lenuhovi grapi v Begunsjki vrtači (IV+, mesto S6-, 300 m). Že nekajkrat letos presmučana smer je ponudila uživaško smučanje z izjemo ozkega začetka smeri, katerga je Bogdan premagal s podrsavanjem. 19. aprila je zjutraj pred službo, še enkrat stal na vrhu Begunjske vrtače in tokrat odpeljal v dolino po Večerni smeri (VI-; mesta S6, 250 m). Razmere so bile dobre z izjemo prečnice, ki je že precej kopna. Pri premagovanju le te so bile v pomoč ruševne vejice. Bojda sta smer nekaj dni pred Bogdanom presmučala tudi Andrej in David iz AAO Kozjak.

Na bordu


Da ne bomo govorili samo o smučarjih je poskrbel Samo Krmelj (AO Matica). Za ogrevanje je šel skupaj s smučarjema Borutom Kozlevčarjem in Žigo Švegljem na Grintavec od koder so se spustili Čez jame (IV, 300 m). Zatem je sam peljal čez Kokrsko gredino (V, S5+, 300 m), ki pripelje z desne v Povnovo dolino v severnem ostenju Kočne, po kateri je nadalčjeval proti Jezerskemu. Dobro ogret je stopnjeval težavnost in se kmalu zatem lotil smeri Ski (VI-, S6, 400 m) v severni steni Mlinarskega sedla. Bord je snel za deset metrov na stiku smeri Ski in poti na sedlo, kasneje pa je od Davota Karničarja izvedel, da se smučljiv prehod nahaja bolj levo. Sicer sta v smeri dva skoka katera je Samo uspel odpeljati, oz preleteti. Dejal je, da so bile razmere dobre le zgoraj, da bi bilo lahko še malo več snega. Serijo je končal spet z Borčijem in Žigo in Žirovsko smerjo (V, 550 m) v Bavškem Grintavcu. Trije kerlci so videli v zgornjem delu sledi bordanja, ki dokazujejo, da je bil tam nekdo nekaj dni pred njimi. Sicer pa so prehodi že kar ozki in smer ne bo več dolgo dopuščala smučanja.

Skalna novica


Avstrijci poročajo, da so bili na velikonočni vikend v Ospu, kjer sta Kilian Fischhuber in Jorg Verhoeven uspela ponoviti smer Sanjski par (9a). Podaljšano smer Sanjski par je pred tremi leti prvi preplezal Uroš Perko, ponovil pa še Tomas Mrazek. Gre za podaljšan "stari" Sanjski par katerega avtor je Tadej Slabe.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti