Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 18.04.06

Večina je (bila) v Paklenici zato še nekaj novic in naših gora

 

Alpinistične novice


V dolini je že zavladala pomlad, v severnih stenah naših gora pa so razmere še precej zimske. Po hladnih, jasnih nočeh so snežne razmere marsikje odlične in nudijo lepo plezanje. Naj spomnim, da je bilo v aprilu v preteklosti opravljenih že veliko dobrih lednih vzponov, tudi težke smeri kot so Slap v Kanjavcu, Sanjski ozebnik ipd. Večina slovenskih plezalcev je ledna orodja vseeno že konzervirala in bo vmesno, pomladno obdobje preživela v že prijazno toplih plezališčih in kakem turnem smuku.

 

 

Storžič


Smučarski hit sezone je Kramarjeva smer z varianto v Črni graben v severnem ostenju Storžiča. Poznavalci pravijo, da se je čez omenjeno kombinacijo zapeljalo letos že okoli dvajset ljudi. Smučarska ocena tovrstne kombinacije je V, S6, 700 m, kar jo uvršča v zgornji težavnostni razred alpinističnih smukov v slovenskih gorah. Z ocenjevanjem alpinističnih spustov je sicer podobno kot z lednim plezanjem. Ob slabih razmerah bo IV enaka VI in obratno. Kramarjeva smer, ki skoraj vsak dan dobi obisk je naprimer poleti ocenjena s težavami do IV-, pozimi je lažja, sedaj pa je ocenjena z oceno 0 ali morda 0+. Dobro so delali opise in vodnike alpinisti iz obdobja pred pojavom M-ov, X-ov in vsem kar je povezano s temi ocenami. Pri vseh zimskih smereh po grapah so namesto ocene napisali: "Ocena odvisna od snežnih razmer."

 

Ker sem slutil, da bo manjkalo novic sem sel v hribe malo tudi sam. Z Branetom Zvonarjem sva se v soboto odpravila v Črni graben (poleti V-/IV, 400 m). Tudi tu je bila situacija v kontekstu zgornjega odstavka. Po smučišču se je dalo hitro priti do začetka strmega dela, tam pa je bilo prav hecno opazovati oprimke na katerih sem lani na jedva pripraskal čez sitni vstop. Sedaj sem jih imel pri nosu medtem, ko sem se preoblačil. Tudi naprej je bila smer bogato založena s trdim snegom in, zaradi visokih temperatur, razmočenim ledom. V celi smeri je bilo potrebno le nekaj metrov preplezati po skali. Razmere so bile kljub odjugi precej boljše kot pozimi. Lokalci bodo verjetno pripomnili, da odkrivam toplo vodo ampak ne morem skriti presenečenja nad razmerami. Prepričan sem, da bo ob morabitni ohladitvi smer še postregla z lepim plezanjem. Že spodaj pod steno sva od Tržiških plezalcev izvedela, da so v petek očistili zasnežen bivak v steni Storžiča, ter da so razmere v Mladinski odlične, tudi spodnji del bojda postreže z nekaj lepimi in strmimi snežno lednimi odstavki. Seveda se situacija ob visokih temperaturah hitro slabša.

 

Naokoli


Robert Vončina (AO Cerkno) in Jure Uršič – Jurc (AAO) v petek zvečer nista bila zaspana in sta šla plezat. Ob polni luni sta preplezata smer Krnsko korito (II-III, 55°; 600m) v zahodni steni Krna. Razmere so bile v redu, naletela pa sta le na eno mesto z vodnim ledom. Na vrhu Krna sta bila ravno ob lepem sončnem vzhodu.

 

Z Urbanom Ažmanom sva se v ponedeljek povzpela na Planjavo po smeri Y v zahodni steni in SZ grebenu, sestopila pa po Wisiakovi grapi. Po zaslugi jasnega jutra in oblačnega dopoldneva je izlet minil ob odličnih snežnih razmerah.

 

Paklenica


Glavno Velikonočno torišče slovenskh plezalcev je bila Paklenica. Opravljenih je bilo verjetno veliko vzponov o katerh bom poročal v naslednjih AN. Na tem mestu bi se priporočil za vse novice o vzponih v Paklenici. Naš naslov je še vedno alp.ple@planid.org.

 

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

 


Črni graben


smer Y


Bela grapa od zgoraj


(img:objave/jaka8167/0306/

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti