Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 11.04.06

V gorah dobre razmere za smuko in plezanje lažjih grap. V Ospu boste odšteli jurja za parkiranje.

Alpinistične novice


Pestra aktivnost v gorah


Zopet ni bilo bogve kakih vzponov v naših stenah. vsaj vem ne za njih. Nekaj je bilo ambicioznih poizkusov v strmejših smereh a dalj od tega ni šlo. Razmere za smučanje so bile med vikendom idealne. Na senčnih straneh so lahko turni smučarji vijugali po pršiču na južnih pa po veselcu. Po grapah in grebenih so bili še vedno aktivni kandidati za gorske vodnike, v drugi polovici tečaja vodenja v snegu. O nekaterih vzponih sem že pisal. V drugi polovici jim je nekoliko zagodlo vreme zato so bile ture krajše in lažje od načrtovanih. Plezali so Južni in Kaptanski greben v Brani, Raz Velikega grebena, grapo ob Pripravniškem stebru in greben Macesnovca, Tschadovo in Belo piramido v Turski gori, Vzhodni greben Vrtače, prečenje grebena Na možeh do Palca, Zeleniško grapo v Begunjščici, Uroševo grapo v Nad Šitom glavi, Župančičevo v Mali Mojstrovki in Meniskusov žleb ter greben Robičja. Povsod so bile razmere zgodaj zjutraj dobre, minuli vikend skoraj odlične.

Na Kaptanskem grebenu

Kamničani so minuli vikend okupirali Kamniško sedlo. Večina se jih je zbrala na Kamniškem memorialu za smučko in cepin, posvečenemu umrlim v gorah. Kljub temu, da prireditev ni imela tekmovalnega značaja se je večina ob skupinskem štartu urno pognala proti vrhu sedla. Nekateri, navdušeni nad dobro smuko so vršni vzpon ponovili, nato pa odhiteli za drugimi v Kamniško bistrico kjer je sledila podelitev spominskih diplom in druženje pozno v večer.

Nekaj mlajših članov se je isti dan lotilo zahodnega ostenja Planjave. Očividci poročajo, da so se Blaž Vrabec, Vital Vek in Primož Brišnik povzpeli po grapi desno od Pripravniškega stebra in nadaljevali po gebenu Macesnovca na vrh Planjave. Po isti smeri so nato tudi smučali. Ob njihovem molku mi ni uspelo pridobiti podatkov o težavnosti spusta in morebitnem prvenstvu.

Jurja za parkiranje


Pomlad je čas gneče v vseh dobrih slovenskih plezališčih. Adrenalinske aktivnosti so moderne in instant produkcija prevelikih količin (bodočih) športnih plezalcev ima za posledico nekdaj nepredstavljivo gnečo v naših najboljših plezališčih. V Ospu se pred kratkim ob vikendih ni dalo najti proste lažje smeri. Vse dokler se niso vaški veljaki Ospa odločili, da bodo po petnajstih letih opazovanja trum plezalcev, ki hodijo skozi vas, končno začeli delati biznis s plezanjem. Vendar ne z lokalom za plezalce in tudi ne z zavetiščem ali trgovino. Za vse to je treba malo bolj pomigati in tudi precej več investirati. Odločili so se za najbolj poceni in dokaj donosno varianto - parkirnino. 500 sit so dali za flomaster s katerim so napisali na pokrov kartonske škatle obvestilo, da pobirajo parkirnino, ki znaša 1000 SIT, za dva jurja so kupili fluorescentni brezrokavnik in ga nadeli mitničarju, da izgleda bolj uraden. Plezalci so začeli hitro loviti krivine in nekaj vikendov lahko parkirali povsod drugje samo na plačljivem parkirišču ne. A so zviti prebivalci Ospa okrasili in ogradili celo vas z nagravžnimi kvazi ograjami in v kali zatrli gorenjski duh. A vse ni šlo na slabše. Prijatelj, ki ima zaradi službe čas bolj ali manj le med vikendi mi je dejal: ”Dal bi tudi pet jurjov, če bi bilo treba samo, da lahko spet normalno plezam v Ospu, brez gnetenja pod smermi”. Gneča se je zaradi proslulega jurja res prav neverjetno zmanjšala. Ob vsem tem lahko uporabniki sten nad Ospom in donatorji jurja upamo, da ne bo šel ves denar le za gasilsko veselico temveč, če že pobirajo parkirnino, v ureditev in povečanje parkirišč, kakšnega koša za smeti ter WCje.

8a klub


Pred kratkim je 8a klub dobil nova člana. Svojo prvo smer omenjenih težav je uspel preplezati Rajko Zajc (AO Kamnik). Najbolj mu je ležala previsna Samsara v Mišji peči. Precej manj kot fantov, je deklet, ki so spravile pod sebe katero od smeri z oceno 8a, zato je njih občudovanje še večje. Prav tako v Mišji peči je že nekaj dni pred Rajkom zavriskala Katja Bajec (Akademski AO), ko je vpela vrv v sidrišče Oktoberfesta.

Podor v Kotečniku


V Kotečniku je prišlo do nevarnega podora v sektorju Kača. Zgornji del Opice, ene izmed najlepših smeri v sektorju je skupaj s sidriščem padel na tla. Balvan s sidriščem služi sedaj za priklenjanje psov ter kot opomnik, da tudi varnosti športnih smeri ne gre slepo zaupati.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti