Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 10.01.06

Nominiranci za Zlati cepin 2005

Alpinistične novice


Omembe vrednih aktivnosti v gorah v minulem tednu razen nekaj čudovite turne smuke ni zato se bomo posvetil malo bolj bulvarski temi, nominirancem za Zlati cepin 2005.

Nagrado Zlati cepin sta ustanovili leta 1991 francoska planinska zveza FFME in revija La Montagne pod idejnim vodstvom klenega polkovnika Jeana Clauda Marmmierja, ki je takrat predsedoval FFME-ju. Od takrat naprej je nagrada dobila sloves najpomembnejše alpinistične nagrade na svetu. Pravi šok za samovšečne Francoze je bil prvi Zlati cepin, zmagal je namreč vzpon po južnem razu Kančendzenge, ki sta ga opravila alpinista s težko izgovorljivima imenoma Andrej Štremfelj in Marko Prezelj iz neke Slovanije, oziroma Solvenije, pardon, Slovenije. Leta 1995 je šel Zlati cepin še enkrat k nam in sicer za vzpon Tomaža Humarja in Vanje Furlana v Ama Dablam. Kmalu zatem je načelni Marmmier izpustil iz rok vodenje izbora in sploh cele prireditve. Organizacijo je prevzela revija Montagnes magazine, začelo je prihajati do nenavadnih odločitev, med nominiranci in tudi zmagovalci so se začela pojavljati imena katera nikakor niso spadala mednje. Zlati cepin je začel izgubljati svoj sloves. Očitno je bilo, da se je tudi med najtežje stene in gore prikradla politika in negativni vpliv medijev in proizvajalcev alpinistične opreme. V zadnjih letih je čutiti težnjo po bolj pošteni igri. Koliko jim bo to uspelo bomo videli v začetku februarja, ko bo znan dobitnik letošnjega Zlatega cepina. Napake pa so že tudi pri izboru nominirancev. Poglejmo si najprej seznam le teh:

Nanga Parbat (8125 m), Pakistan, Rupalska stena, nova smer v osrednjem delu stene
Plezala: Steve House in Vince Anderson (ZDA)
Ocena: WI4 M5, 5.9, 4100 m, šest dni, alpski slog, dva dni sestopa po Messnerjevi smeri

Broad Peak (8047 m), Pakistan, južna stena, nova smer
Plezala: Denis Urubko in Serguey Samoilov (Kazakhstan).
Ocena: 6b, 75°, 2500 m, alpski slog, šest dni vzpona in dva dni sestopa

Chomo Lonzo (7500 m), Tibet, dva vzpona na neosvojena vrhova
Plezali: P. Wagnon, Ch. Trommsdorf in Y. Graziani (Francija)
Ocena: ED, 1500 m, alpski slog z nekaj pritrjenimi vrvmi

Khumbu express, Népal, solo vzpona v Cholatseju (6440 m) in Tawocheju (6505m)
Plezal: Ueli Steck (Švica).
Ocena: M6, alpski slog

Cerro Murallon, Patagonija, nova smer v severni steni
Plezala: Robert Jasper in Stefan Glowacz (Nemčija).
Ocena: 7c+, A2, M4, 27 raztežajev, pritrjene vrvi v prvih desetih raztežajih


Cerro Torre, Patagonija, nova smer v severni steni
Plezali: E. Salvaterra, C. Beltrami in R. Garibotti
Ocena: 6b+, A1, alpski slog


Ena od največjih napak je izostanek odličnega slovaškega vzpona v Great Trango Tower (6238 m). Kopold in Emarik sta v osmih dneh preplezala smer Assalam Alaikum (8, A2, veliko tudi lažjega terena, 2200 m) v verjetno najvišji skalni steni na svetu. Med šestorico nominirancev pa sta se znašla Robert Jasper in Stefan Glowatz s smerjo preplezano s fiksnimi vrvmi kar je stranpot od alpinističnega ideala in vračanje v osemdeseta leta. Medijsko povsem neznana Slovaka sta si tudi precej bolj zaslužila mesto med nominiranci kot Ueli Steck s svojima solo vzponoma v že obstoječih smereh, z nekaj variantami, v Cholatseju in Tawocheju.

Komisija, ki je in bo odločala o nominirancih in zmagovalcu je sestavljena iz devetih članov. Letos so to: Stephen Venables (Velika Britanija, predsednik žirije), Pierre Hofmann (Švica, GHM), A. Bolotov in M. Mikhaïlov (Rusija, dobitnika lanskega Zlatega cepina), Mike "Twid" Turner (Velika Britanija), François Marsigny (Francija), Im Duc Young (Koreja), Guy Chaumereui (Francija), Montagnes magazine team in Silvo Karo (Slovenija). Prav Silvotu gre zahvala za posredovanje zgornjih podatkov in slik. Kateremu vzponu pes taco moli pa ne smem izdati, bomo počakali do začetka februarja.

Srečno!

Tomaž Jakofčič


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti