Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 03.01.06

Še nekaj zimskih vzponov, zasuti slapovi in ženske v 8c.

Alpinistične novice


Po super uspešnem prejšnjem tednu je zapadel sneg. Veliko snega. Prekinil je začetni zagon slovenskih alpinistov, ki so že zagnali motorje. Tiste, ki so bolj dizel, je sneg prehitel. Ob tem pa so na svoj račun prišli smučarji. Tolikšne količine najboljšega pršiča kot se ga je dalo najti na (varnih) pobočjih sredogorja v soboto, ne pomnim. Drugega tako ali tako skoraj ni bilo početi, plastika, fitnes ali smučanje. Nekateri se kljub temu niso dali in so zgazili do kakšnega primorskega plezališča ali zaledenelega slapu.


Stene


Ob kopici vzponov o katerih sem pisal v prejšnjih AN sta objavi ušla še dva dobra zimska vzpona, ki sta bila opravljena pred poslabšanjem vremena. Brata Aleš in Nejc Česen (AO Kranj) sta v severni steni Grintavca preplezala Grintovčev steber (V/IV, 250 m). Plezala sta v pravih zimskih razmerah. Sestopila sta s spusti ob vrvi po isti smeri saj je bila gredina po kateri poteka poleti sestop nevarno zasnežena.

Urban Ažman in Boris Lorenčič sta plezala v zahodni steni vrha Kraj sten. Stena, ki sicer ni zelo popularna ponuja nekaj zanimivih smeri in smer Čez plati (V+/ IV, III, 250 m) je ena izmed njih. Tudi Urban in Lori sta tam naletela na pravo zimsko plezarijo, vse razen enega raztežaja sta preplezala z derezami in bila zvečer nad treningom za Patagonijo, zadovoljna.


Zasuti slapovi


Še pred novozapadlim snegom so se pod Vršič pripeljali trije člani AO SPD Trst obogateni z močnim Tržičanom. Za ogrevanje so Janko Milič, Igor Žerjal, Erik Švab in Klemen Premrl (AO Tržič) preplezali Levi in Desni slap pod Prisankom, nato pa so se podali še v Lambado. Premrl in Švab sta jo preplezala kot prva v navezi tako po notranji kot po zunanji strani, Milič ter Žerjal pa kot druga v navezi. Milič je plezal v ledu drugič, Žerjal pa prvič! Po sliki sodeč so nekoliko povohali tudi Spekter, levo od Lambade.

Urban Ažman je na silvestrovo plezal Centralni slap v Prisanku. Verjetno bi dan raje preživel za obloženo mizo, skupaj z družino a moral je opraviti eno izmed tematik strokovnega izpita za gorskega vodnika. Ker je gorski vodnik Džek, kakor učijo malo manj mladi gorski vodniki, se je tudi Urban v precej slabem vremenu in težkih razmerah z ocenjevalcem Dušanom Polajnarjem, prekopal čez zahtevni izpit.

Miha Valič je v pripravah na isto reč, z Davidom Debeljakom, tik pred Novim letom, preplezal oz pregazil Luciferja nekako med originalno smerjo in Desnim krakom. Razlog za to je bil nevarno odstopljen led v originalni smeri.

Plezanje slapov v slabem vremenu in ogromnih količinah snega nekoliko zaostri karakter v primerjavi z lepim vremenom in očiščenim ledom. Pred zadnjim sneženjem se je v vseh narejenih slapovih kar trlo ljudi. O dobrih razmerah so poročali praktično iz vseh tradicionalnih področij. Novica o dobrem ledu je prišla tudi izpod planine Zapotok kjer so plezali Desni krak Zapotoškega slapu. V slapu so ostala sidrišča za spust.


Ženske in 8c


V zadnjem času je aktualna tematika ženske športne plezalke in smeri z oceno 8c. Martina je prav pred kratkim sporočila, da je izvedela še za eno kolegico, ki je uspela preplezati športno smer z oceno 8c ali več. Šesta po vrsti je bila španka Eva Lopez s preplezano smerjo Nuria (8c). Pred njo so to storile Španka Josune Bereziartu (Honky Tonky 8c, Španija), Francozinja Liv Sansoz (Hasta la Vista 8c/c+, ZDA), Nemka Marietta Uhden (Sonne im Herzen 8c, Nemčija), Američanka Beth Rodden in Poljakinja Alexandra Taistra. Martina Čufar (Slovenska vojska, Vrh, Beal, 5.10) je torej sedma po vrsti.

Srečno!

Tomaž Jakofčič
Foto: AO SPD Trst
Urban Ažman



3 komentarjev na članku "Alpinistične novice 03.01.06"

Gregor Malensek,

Na osrednji fotki pleza v Spektru Dejan Miškovič (AO Matica), ki je smer tisti dan tudi preplezal.


Tomaž Jakofčič,

Hvala za informaicjo o Miškovičevem vzponu.

Brata Česen sta preplezala Grintovčev steber 24.12..

Lep pozdrav!


Jernej Peterlin,

Zanima me, kateri dan (datum) sta bila brata Česen v severni steni Grintavca?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti