Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 29.11.05

Glavnina novic je poročilo o novostih v slovenskih plezališčih. Opisi novih sektorjev in plezaliča Križevska vas.

Alpinistične novice


"Juhuhu, sneg je tu!" vpijejo otroci in alpinisti. Minuli teden ga je že namedlo dober meter v gorah in tudi ta teden se polnjenje grap in pobočij nadaljuje. Sneg naj se malo posede in ojuži, lahko bi padlo tudi nekaj dežja, potem naj pritisne polarni mraz in škripalo bo pod cepini in derezami, da bo veselje. Tudi slapovi so že dobro pomrznili, potrebno je le še nekaj debelenja in podaljšanja nekaterih sveč. Nekaj ljubiteljev brcanja v led se je že odpravilo pod Vršič in našlo nekaj raztežajev ledu že pred poslabšanjem vremena.

Glavni del tokratnih novic je posvečen poročilu Betke Galičič o opremljanju slovenskih plezališč v letu 2005. Nekaj opremljevalcev je opravilo zares hvale vredno delo na vseh koncih Slovenije.


Mišja peč


V minulih dneh je bilo plezati mogoče bolj ali manj samo v Mišji peči, ki je s svojo previsnostjo odporna proti dežju. Sprehod po medmrežju je dal opazke nekaj dobrih vzponov s kranjskega konca. V lepem in svežem obdobju konec prejšnjega tedna je bilo preplezanih nekaj dobrih smeri v Miški. Jure Bobnar je opravil s svojo najtežjo smerjo, preplezal je Vizijo (8c). David Stepanjan ima sicer rad balvane, zelo rad pa se naveže tudi na vrv. Na finalni dan tekme v Kranju je preplezal Lucky Luke (8b). Nekaj dni pred tem je Luka Zazvonil preplezal smer Matičkov svet (8b).T.J.


Opremljanje slovenskih plezališč v letu 2005


Z novostmi, ki so nastale od izida vodnika po slovenskih plezališčih in celostnim pregledom del, ki so letos v okviru KŠP potekala v naših plezališčih, vas seznanjamo v naslednjem poročilu.

Skupno smo nabavili 2590 klinov in 216 sidrišč in skoraj vse že tudi porabili. Večino potrebnih finančnih sredstev smo pridobili od FŠO, polovico sredstev, zbranih z objavo reklam v novem vodniku, pa je tudi tokrat prispevala založba Sidarta. Novih smeri, ki so nastale letos in so že zajete v novem vodniku, tokrat posebej ne bomo omenjali, ostalo pa izgleda približno takole:

Albin Simonič je dobršen del poletja preživel na Korošici, kjer je v sektorjih pod kočo opremil 17 novih smeri, višine od 10 do 110 m, v sektorjih nad kočo pa 24 smeri, višine od 7 do 15 m. Potekajo po položnih in navpičnih ploščah, prevladujejo nižje težavnostne stopnje, zelo primerne tudi za začetnike, se pa najde marsikaj tudi za boljše plezalce. Poleg tega je v bližnjih Vršičih opremil 13 novih smeri višine od 15 do 90 m in težavnosti od 4a do 7a+. O Korošici se je na teh straneh pred časom že nekaj pisalo, informacije se dobe tudi v koči, Albin pa obljublja, da bo do naslednjega poletja pripravil vodniček za obe področji.

V Kotečniku je Albin potem, ko sta z Aleksandrom Stopinškom uredila nove dostopne poti, nadaljeval s preopremljanjem sektorjev Luska (15 smeri), Kolomon (16 smeri), Pisani svet (4 smeri) in Oboki (3 smeri). Zraven je naredil še 3 nove: desno od Tanje v sektorju Luska je Sanja (5c), desno od Škorpijona v sektorju Kolomon je Cekinček (6a+), leva izstopna varianta Tihe pesmi v istem sektorju pa je zaenkrat še projekt.

Mitja Peternelj se je najprej lotil preopremljanja Mišje peči (30 smeri) in nadaljeval na Kupljeniku, kjer je opremil 25 novih smeri in preopremil 2 obstoječi ter ga tako v trenutku spremenil v hit letošnjega poletja. Na Gorenjskem je deloval tudi v zadnjih mesecih, tako je Peč pri Bohinju bogatejša za 8 novih smeri: Ali G. (6b), Bumbar (7b), Zlata naveza (6c+), Jan Plestenjak (7c), Pijavka (7c), Mravlja (7a), Tony (6c+) in Drugačno življenje (7a). Pri prvih sedmih so imena napisana, zato dodatni opis ni potreben, Drugačno življenje pa poteka levo od Praha in gre na sidrišče smeri AO.

V Bodeščah je najprej preplezal svoj spomladanski projekt Galaxy (7c), nadaljeval pa s preopremljanjem (15 smeri) in dodal še 2 novi: Snežinko je podaljšal do vrha, celotna smer ima zdaj oceno 7a, Windsurfing (6c+) pa prav tako vstopi po Snežinki, se od nje odcepi pri drugem klinu in nadaljuje naravnost navzgor.

V Bitenj potoku je 6 novim iz spomladanskega časa dodal še 5 smeri: Akrobat (7b) poteka levo od Big walla, Lojtra (6b+) vstopi po Igorjevi in nadaljuje naravnost navzgor, sidrišče imata obe novi smeri skupno; Speed of Sound (7b+) je prva smer desno od Andreje (še bolj desno je še nedokončan projekt predvidenih težav okrog 6c); Kalorifer (7b) in Termofor (7a/a+) pa obe vstopita po Smeri za frende, Kalorifer se od nje odcepi naravnost navzgor pa parih klinih, Termofor pa par klinov pred koncem.
V Preddvoru sta nova Carski raz (7a+), ki prvih 6 klinov sledi Carskemu rezu, nato gre naravnost navzgor po razu in Čudež (7b+), ki poteka desno od Carskega raza.
Iz vodnička je po pomoti izpadla smer Črni les (6b), ki jo je Mitja v Turncu navrtal že spomladi. Smer je desno od Črnega bršljana v sektorju Veliki Turnc.

Tadej Kodrič je (s pomočjo domačina Antona Vodeta in klubskih kolegov) opremil novo, prijetno plezališče v Križevski vasi, kar bo verjetno najbolj razveselilo Ljubljančane. Za več informacij si oglejte podrobnejši opis plezališča, ki ga je pripravil Tadej (glej Povezave). Zaenkrat je tam 14 smeri.

Miro Masnoglav je v Gornjem Igu opremil 3 nove smeri (Bodi vedno srečen, Strahopetec in Mravljinec Ferdinand), o njih se je na teh straneh že pisalo, tisti, ki ste jih spregledali, najdete podatke na spletni strani AO Rašica.

Benjamin Ravnik je v Blažčevi skali preopremil Centralno smer in zadnji raztežaj Kajna.


Blažčeva skala

Frenk Horvat je (s pomočjo kolegov) nadaljeval s preopremljanjem plezališča Kamnik.

In še moja malenkost, Betka Galičič:
V Ospu sem v sektorju Za vasjo prevrtala (oz. na novo navrtala) Božička in Dedka mraza, njuni liniji sem nekoliko spremenila (preden se spet kdo razburi, naj povem, da po predhodnem dogovoru z avtorjem), tako da sta precej lažji kot sta bila originala. Ker ju v zadnjem vodniku ni – Božiček (~6c) poteka levo od Alenke in gre na sidrišče Miklavža, Dedek mraz (6b) pa desno od Alenke. Poleg tega sem Alenko podaljšala za nekaj metrov in dodala še 2 klina v zgornji del Miklavža. Smer, ki sem jo že spomladi navrtala desno od Kariesa in je v vodniku označena kot P z imenom Levoroki, je kot prvi splezal David Stepanjan (hvala, David !) in se sedaj imenuje Gronolom ter ima oceno 7c+.

V Srnjaku sem končno zavrtala prvi klin v Posestnika, delno preopremila prvi raztežaj Javornika in naredila še 3 nove smeri levo ter 1 desno od njega. Težavnosti bodo okrog 6a+, smeri so očiščene in odprte, ne priporočam pa plezanja dokler jih temeljito ne opere primerno močan naliv. Plezala sem tudi prvi raztežaj smeri Silvo Faruški, ki je v vodniku označena s P, težave so okrog 6b. Drugi raztežaj je, kot je že pred časom dejal avtor Klemen Mali, prav tako pripravljen in odprt za plezanje, ocena naj bi bila po njegovih besedah okrog 6c+.

V Črnem Kalu sem v sektorju D prevrtala Sandijevo zajedo in desno od Piranhe opremila novo smer Francev raz z oceno okrog 5b. V skrajno desnem delu sektorja Peskovnik (H/II) sem uredila še 15 novih smeri, tako da jih je tam sedaj skupno 18. Naj opozorim, da so smeri še prašne in rahlo krušljive, tako da nekaj pazljivosti nikakor ne bo odveč.

Nadalje sem v plezališču Kal-Koritnica prevrtala 7 smeri, Pod skalco (Bohinj) pa večino smeri v desnem delu, tam so tudi 3 nove: Afelij vstopi po Dojenčku, se po nekaj metrih odcepi v levo in gre na sidrišče Baby booma, Ringlo je povezava spodnjega dela Baby booma in zgornjega dela Mučeniške, Oktoberfest pa vstopi po Maksiminimalki in se po prvem klinu odcepi v desno. Ocena Ringloja bo okrog 6a+, za preostali dve mi jih pa v letošnjem super mokrem poletju ni uspelo določiti. V spodnjem delu sem prevrtala Kremšnito in jo podaljšala do jeklenice, dodala 5 klinov v Raz in desno od nje opremila še dve trojki (Tovariš Andrej, smer na desni strani drevesa pa še nima imena). Te slednje smeri so sicer zelo primerne za začetnike, vendar naj posebej poudarim, da je po dogovoru s Plezalno šolo Bohinj ta del stene še vedno prvenstveno namenjen njihovim dejavnostim, zato prosim, da se dosledno ravnate po njihovih navodilih. V primeru zasedenosti vam še vedno ostane plezališče pod Belvijem, ki je ravno tako primerno za začetnike in sem ga v celoti prevrtala lansko leto.
V Vipavski Beli sem v sektorju D preopremila 20 smeri (še dodatne 4 in nekaj sidrišč je preopremil Dejan Koren) in naredila 2 novi: Šesti čut poteka desno od Zajede norcev in ima oceno okrog 5c, Dilema pa levo od Deimosa in je približno 6a+; nova je tudi vstopna varianta Rdeče zlobe, ki je po nji bistveno lažja.

V Vipavi sem preopremila 11 smeri v Oltarju (sektorja J/I in J/II), nova je direktna varianta Lahke (okrog 5a), ki se od nje odcepi pri četrtem klinu ter se ji spet pridruži pri predzadnjem; prav tako je nov tudi direktni izstop Klasične, ki gre sedaj vseskozi po zajedi (4a).

In ko smo že ravno pri vipavskih plezališčih – gospodu lokalcu, ki piše svoja imena pod moje nove smeri bi svetovala, naj svoje, take in drugačne "potrebe" odslej zadovoljuje na lastnih projektih, bodisi z Bjondami bodisi kakorkoli že !

V Turncu sem prevrtala večino smeri v sektorjih E in F (Mali Turnc in Garderoba). Kljub temu, da so stari klini izgledali precej slabo, jih je bilo nemogoče odstraniti ročno, zato se je angažiral Tone Sfiligoj in izpeljal akcijo rezanja le-teh s "fleksarco".

Naj na koncu to priliko izkoristim še za apel vsem plezalcem:
Prosim, upoštevajte napise pod prelepljenimi smermi in jih ne plezajte do datuma, navedenega na opozorilu! Tudi če vpenjate stare kline, lahko sveže zalepljen klin, ko je lepilo še mehko, premakne že sama vrv. To se je letos zgodilo nekajkrat in lepo prosim, naj se ne dogaja več! Mislim tudi, da pri več kot 3000 smereh v Sloveniji to res ni potrebno.

Betka Galičič


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti