Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 01.11.05

Vsi so odsotni ...

Konec tedna, pravzaprav zaradi praznikov podaljšan vikend, je ob lepem vremenu večino zvabil od doma. Novic praktično ni bilo, urednika naše bodoče (bo skoraj, to naj velja pogojno, ker ni v mojih rokah) alpinistično/plezalske strani, Tomaža Jakofčiča, še ni iz Nepala, Peter Mežnar, ki ga ta čas nadomešča je bil nakaj časa odsoten...

Tokrat malo manj novičk, pa nekaj več polemike. Kontinuiteta, AN vsak torek, ni ogrožena!

Tržiška v Koglu

14. oktobra sva Maja Lobnik (AO TAM) in Tadej Krišelj (AO Kamnik) plezala Tržiško in se čudila nad resnostjo petic v njej. Zlasti nama jo je zagodla streh’ca nad gredino, ki ji nikakor nisva mogla pritrditi PP ocene V, kot je navedeno v Golnarjevem vodničku Kamniška Bistrica (1988). Sedaj, ob (Pavletovi) oceni te smeri, VI+, mi postaja jasno, zakaj so se nama (in tudi navezama, ki so jo plezale vikend pred nama) "tržiške petice" zdele tako zasoljene. In zanima me: kje bi lahko dobila skice s popravljenimi ocenami prostih ponovitev? je še dodala Maja. Pavleta Kozjeka smo, "on-line", ujeli med plezanjem Utopije v Paklenici in ga pobarali, kaj je zdaj s temi ocenami. Pravi, da sta po njegovem 2 in 3 raztežaj Tržiške težka VI ali VI+, pa tudi raztežaj nad gredino je siten: "streh’ca nad gredino".

Če ima kdo skico s popravljenimi ocenami naj jo pošlje kar na alp.ple@planid.org, če bo z navadno pošto pa na "uredništvo gore-ljudje.net": Franci Savenc, Tugomerjeva 2, 1000 Ljubljana); bomo Maji - po "souporabi" (za naš arhiv) - vse takoj posredovali. Sicer pa, ker je bilo ponovitev Tržiške letos kar nekaj, pozivamo omenjene junake, da podajo svoje mnenje o ocenah posameznih raztežajev.

Športno plezanje

Kaj je kvalitetno in kaj ni, kaj je vredno objave in kaj ne, bo vedno stvar presoje urednika, a ker prve ne pozabiš nikoli, velja omeniti, da je Rajko Zajc (AO Kamnik) v Mišji peči preplezal smer Pinot, svojo prvo 7c.

TV in video

Tisti, ki boste danes zvečer ob 21. uri (že) doma, odprite na televizorju prvi program TV Slovenija. Za zloženko na temo voda - zrak - zemlja je alpinistično aktivnost demonstriral Silvo Karo z (dvakratnim) vzponom po Direktni smeri. Naslov: Oltarji Špika.
In če bi se vam potem še ljubilo gledati kaj počno drugi, kliknite (seveda se boste morali preje preseliti k računalniku!) na Depp water soloing in gledali boste slovaško dokumentarno ficio (video Hvar) v kateri hraju Miro Stec, Mato Hulej a Peto Topercer."Translating...", če vam ga Googe ponudi, pa izgleda ne dela. Sicer pa prevajalske pomoči niti ne potrebujemo.

Za konec

Peter Bevk (AO Cerkno) in Markom Bitenc (Akademski AO) sta splezal Hudičev steber (V-, 500 m) v severni steni Prisojnika. Jožica Meglič (AO TAM) je z Andrejem Mesnerjem (AO Rašica) v Rotewandu preplezala smeri Feuervogel (VI, 210 m) in Herbstzeitlose (V+, 100 m). Brskanje po straneh APD Kozjak je obrodilo sadove. Omenil bom vzpone Branka Ivaneka, ki je z Bredo Bibič 29.10. preplezal Sanduhrenparadies (V-, A0, 160 m) ter Krabbelstube (V/IV+, 160 m) v Bruntalu. Naslednji dan pa Südkante v Nadelspitze (V/IV, 140 m) ter Grastöter Diagonale (V-/IV, 100 m) v Rampenwulstu.Kolega iz odseka Peter Ferk je z Vladom Frasom preplezal Steber (VI+, 400 m) v Jerebici.

Tokrat posebej omenjam APD Kozjak, ker sem bil "opozorjen", da favoriziramo pozamezne odseke, posameznike... To seveda ni res, res pa je, da iščemo informacije z vseh vetrov in kar najdemo objavimo. Pošiljanje na alp.ple@planid .org se prebuja, a zaenkrat zelo počasi. Ko bo dotok informacij s strani plezalcev/alpinistov dovolj velik, se bo pravo urednikovanje AN šele začelo... do takrat pa "paberkujemo" včasih z več sreče, včasih manj.

Lepe praznike in obilo vzponov ter ne pozabite jih sporočiti na naš naslov.

Pripravila Franci Savenc in Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti