Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 25.10.05

V znamenju športnih plezalcev!

Alpinistične novice


V toploti jeseni so zacveteli športnoplezalni dosežki. Le do njih se človek mora dokopati. Mogoče še vedno ni odveč, če spomnim na naš naslov alp.ple@planid.org.

Novice iz sveta športnih plezalcev

22.10 se je David Stepanjan (AO Kranj, Samsara) ponovno zadrževal v sektorju Za vasjo v Ospu. Njegov cilj: povezati dve obstoječi smeri v eno. To je že nekaj časa zelo priljubljen način ustvarjanja novih smeri zlasti v Mišji peči; največkrat je to posledica pomanjkanja prostor za nove smeri. V soboto je David uspešno povezal smeri Matičkov svet ter zgornji del Kariesa. Novo povezavo – novo smer je poimenoval Osapska mumija. Zanjo je bilo potrebno zavrtati vsega en nov svedrovec. Prisodil ji je oceno 8b. Pravi, da bodo več o oceni povedali prihajajoči ponavljalci, sam ima detajl iz Matičkovega sveta preveč v prstih. Naslednji dan sta z Juretom Bobnarjem (AO Kranj) preplezala še Popaja 8a+.

David Stepanjan v Osapskem pajku. Foto: Samsara >>>

Njihov klubski kolega Mitja Peternelj je v nedeljo v Bodeščah splezal projekt, ki ga je navrtal pred več kot tremi leti. Smer ima ime Galaxy in oceno okrog 7c. Poleg tega je v Bodeščah preopremil z lepljenimi klini 15 najbolj nevarnih smeri in dodal nekaj navadnih svedrovcev v smeri, ki so imele nove svedrovce, vendar so bile navrtane precej narazen. Tako so sedaj vse smeri tam zelo varne in odlično opremljene. Povabilo velja!

Nekoliko starejšega datuma je vzpon Luke Zazvonila (AO Kranj), a bi bilo škoda, če bi ga spregledali. V Predvoru je opravil drugi vzpon v smeri Lost Independence 8b, ki jo je septembra prvi splezal Jure Bobnar. Smer je povezava smeri Paradise Lost 8a in najtežjega zgornjega dela Independence 8a+.

Španski vroči ples deklet

Pred 14. dnevi smo objavili takrat svežo novico, ki nam jo je prijazno posredovala Martina Čufar, da se Maja in Katja Vidmar ter ona zadržujejo v Španiji. Dekleta so leta treningov na umetnih stenah ter previsih Mišje peči zelo dobro vnovčila v skali. Spisek smeri je vsekakor preveč obsežen, da bi ga objavili v celoti. Naštel bom samo najtežje smeri.

Martina Čufar je na pogled preplezala Paieda 8a+, Coliseum 8a, El corredor de la muerte 8a, Gracias fina 8a in Ambicion cero 8a v Rodellarju ter smer Maneras de vivir 8a v Terradets. Z rdečo piko je preplezala še Millenium 8a+ v Terradets. Maja Vidmar je prav tako nanizala neverjetno serijo 8a-jev. Samo za pokušino: na pogled je zmogla Paiedo 8a+, Colisuem 8a, El corredor de la muerte 8a, Maskokinga 7c+/8a v Rodellarju ter Latido del Miedo 8a v Terradets. Z rdečo piko je v tretjem poskusu uspela v smeri Santa Linyo 8b v plezališču z enakim imenom Santa Linyo.Uspešna je bila tudi Katja Vidmar, ki je plezala napogled do 7c ter z rdečo piko do 8a, zelo blizu je bil vzpon na pogled v smeri Maskokinga 7c+/8a, ki ga je zmogla v drugem poizkusu.

Kar nekako krivično se mi zdi, ko tako na hitro naštejem tako odlične vzpone in ob tem izpustim celo vrsto odličnih vzponov, še posebej zato, ker iz pisanja Martine veje, da je ves čas v zraku visel tudi vzpon na pogled v še težji smeri. Vsekakor si morate več o tej odisejadi prebrati na strani Martine Čufar. Maja pa je formo tako ali tako dokazala z zmago na tekmi svetovnega pokala.

Vemo, da so takrat odlične vzpone opravili še drugi. Klemen Vodlan s prijatelji, Klemen Bečan in Anže Štremfelj so istočasno poplezavali po Španiji. A kaj ko vzponov ne sporočijo na alp.ple@planid.org!

Iz tujih sten

15.10. sta Maja Lobnik (AO TAM) in Rok Levičar (Posavski AO) v Rotewandu preplezala smer Erdgeisterweg s Pichlerausteig (VI+, 280 m), Mojca Hribar in Beno Vajdič (oba AO TAM) pa smer UFO (VI+, 300 m). 16.10. sta Mojca in Beno v Rotewandu preplezala smer Rupertina (VII-, A0, 250 m). Maja Lobnik in Aleš Rokavec sta preplezala smeri Sportmuffelweg (V, 220 m) in Herbstzeitlose (V+, 100 m). Maja je nadaljevala v Rotewandu, kjer sta dva dni kasneje z Juretom Gostenčnikom (AO Kozjak) preplezala smeri Eldorado (VI+, 280 m) in Michelangelo (VI-, 340 m).

Omenil bom le še skupno turo AO Tržič. Na ledeniku Grossglocknerja so ta vikend trpeli tečajniki pod budnim očesom inštruktorjev. Opravljali so ledeniški tečaj, ker jim je bilo vreme naklonjeno, so lahko v nedeljo opravili še skupno turo na vrh Grossglocknerja. Spodbudno resno za tečajnike!

Pavle Kozjek je posredoval pravo fotoreportažo o vzponu treh starih mačkov v Koglu in Skuti. Žal fotoreportaž v obiki projekcij še ni, mi je pa namignil naj jih odpravim z enim stavkom: "Miha Lampreht, Borut Kozlevčar in Pavle Kozjek so na poti do hladnega piva za šankom doma v Kamniški Bistrici splezali Tržiško smer (VI+) v Koglu in Golo sonce (VII-) v Skuti".

Za konec!

Pavle Kozjek in Franci Jensterle sta na ljubljanskem maratonu uprizorila pravi športnoplezalski/alpinistični dvoboj. Za mišjo dlako je bil boljši Frank, oba pa sta se zelo približala magični meji treh ur.

Samo Kristan in Edith Kopač (AO Rašica) sta me zopet postavila na laž in uživala v smeri Humar-Škarja. Očitno bo jesen daljša....

Pripravil Peter Mežnar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti