Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Razglednik onstran meje

Kärntner Storschitz je razglednik z avstrijske strani - Pristovški Storžič

V Gorenjskem glasu objavljeno teden dni kasneje, 09.09.05

Pristovški Storžič (1759 m)

Razglednik onstran meje

Kärntner Storschitz je razglednik z avstrijske strani, razglednik, ki tiste, ki se čudijo nad lepotami gorske narave sigurno navduši. Razglednik, ki ima tudi grenak priokus.


Minilo je že skoraj 15 let, ko sem bila prvič na Pristovškem Storžiču. Planinsko društvo iz Kranja je organiziralo izlet neko soboto; prejšnjo noč je močno deževalo. In ko smo se peljali proti Jezerskemu vrhu, se je dež znova vlil. Trmasti kot smo bili, smo seveda vztrajali, prišli na vrh, s katerega je bil razgled le na sive oblake in meglo. Vsi smo bili mokri in v spominu mi je ostal le vroč čaj, ki nam ga je po vrnitvi gostilničar Marko skuhal na mejnem prehodu. Gora mi je ostala v slabem spominu in precej let je minilo, preden sem ponovno stopila na njen vrh.

Pristovški Storžič ali Kärntner Storschitz, kljub temu, da leži v Avstriji, prištevajo med gore nad Jezerskim. Dostop na goro je z mejnega prehoda Jezerski vrh. Vozilo pustimo na naši strani, potem pa gremo čez mejo (katere praktično ni več) in takoj za poslopjem zavijemo levo, kamor nas tudi usmerijo markacije. Sledimo gozdni cesti, dokler nas smerokaz ne usmeri na stezo, ki se strmo dviguje skozi gozd. Steza praktično seka gozdno cesto in je zelo dobrodošla zaradi hitrega dviga. S sedla južno pod vrhom se nam odpre fantastičen razgled na Kočno, Grintavec, Dolgi hrbet in Skuto. A Kamniškim Alpam bomo pokazali hrbet in se preko južnega grebena oz. po poti pod njim počasi začeli vzpenjati proti vrhu. Na poti bomo naleteli tudi na manjšo škrbino, ki je lepo opremljena z jeklenicami. Škrbina nas bo prevalila na zahodno stran in po tej poti bomo prišli na vrh. Tik pod vrhom je ogromno rododendrona in nizkih borovcev, kar pomeni, da zna biti poleti zelo vroče, vendar ne v letošnjem poletju:)

Kovinski križ vrh Pristovškega Storžiča, žal, kvari njegovo lepoto. Križ na katerem v nemškem jeziku piše "Koroška – svobodna in nerazdeljena" je bil postavljen ob 42. obletnici koroškega plebiscita, ko smo Slovenci izgubili tisto, kar je bilo nekdaj naše. Žalosti dejstvo, da je treba take opomnike preteklosti, politično naravnane, postavljati v visokogorje. Kljub temu pa ostaja vrh čudovit razglednik. Če se obrnemo proti Sloveniji se nam odprejo Kamniške Alpe na levi strani, na desni pa vidimo Storžič, ki iz te strani izgleda povsem drugače, Stegovnik, Kozji vrh, tik pred seboj pa vidimo Virnikov Grintavec, redko obiskan vrh, kar gre verjetno pripisati tudi katastrofalno slabim markacijam, ki jih praktično skorajda ni. Ne vem čemu ne?

Sestop s Pristovškega Storžiča je po poti pristopa, lahko pa sestopimo čez severni greben. Pot se na začetku strmo spušča, nato pa nadaljuje po simpatičnem gozdu, kjer raste lepa zelena gozdna trava. Teren je enkratno rastišče gob, vsaj izgleda tako, kajti gob nisem videla nikjer, niti mi ni njihovega vonja prineslo pod nos. Spustimo se do sedla Pasterkov vrh, potem pa zavijemo desno in se po gozdni cesti vrnemo na naše izhodišče, na Jezerski vrh. Tura ni dolga, saj je do vrha le uro in pol, približno toliko tudi za sestop. Če se ga boste odločili osvojiti, kljub temu, da smo v Evropski uniji, ne pozabite na osebno izkaznico ali potni list.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti