Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.10.2003

Marko Lukič uspešno sklenil sezono v gorah

Nova smer desete stopnje v gorah

Po skorajda neverjetni seriji zahtevnih vzponov v visokih stenah je Marko Lukič (AAO Kozjak, Citywall, Iglu) zaključil sezono plezanja v gorah dostojno, z najtežjo prosto preplezljivo smerjo v naših gorah. V SZ steni Vežice nad Kamniško bistrico je uspel opraviti prvi vzpon v smeri, ki sta jo poleti opremila skupaj z Andrejem Grmovškom. V sedem raztežajev dolgi in 200 metrov visoki smeri Last minute težave dosegajo spodnjo deseto stopnjo po UIAA lestvici (X- oz. 8a+).

Stena Vežice je bila zaradi odlične skale in sorazmerno velike naklonine že v osemdesetih letih poligon plezalcev, ki so ob postopnem ukvarjanju s športnim plezanjem tamkaj pomikali težavnostne meje naprej. Prve proste ponovitve smeri kot so Akademska (VII-), Lahova (VII) in Perčičev steber (VIII-) so takrat spadale med “naj” plezalska dejanja. Leta 1986 je Srečo Rehberger prosto ponovil težko Črno mačko (VIII+), Miha Praprotnik in Igor Jamnikar pa sta preplezala smer Žaumak Nevro (VIII, A0) ter jo futuristično opremila s svedrovci. Prav ta smer je bila kasneje po prosti ponovitve (IX+) Marka Lukiča leta 1993, kar nekaj let najtežja prosta smer pri nas.

Smer Last minute sta letos poleti Lukič in Grmovšek opremila s svedrovci v štirih ločenih dnevih. “Franček Knez je pripeljal plezanje na navadne kline v naših stenah praktično do najvišje možne ravni. Od tam naprej se težje, previsne, monolitne stene lahko prepleza le z uporabo svedrovcev”, je uporabo svedrovcev komentiral Lukič. Zagovornika opremljanja smeri “od spodaj”, torej vrtanja med plezanjem, sta prikazala racionalno uporabo svedrovcev s precejšnjimi razdaljami med njimi in obveznimi mesti težkimi do 7b.

Lukič se je prostega plezanja smeri lotil dokaj pozno, na pragu jeseni. Uspel je po dveh dneh študija in enem neuspelem vzponu in padcu na koncu zadnjega težkega raztežaja. Ob uspešnem vzponu je bil z njim Jure Niedorfer. Najtežji raztežaj je bil že zelo moker in je zanj potreboval kar štiri poizkuse. Ostale raztežaje je v gosti megli preplezal v prvem poizkusu, jih ocenil z 8a+, 5c, 7a+, 7c+, 7b+, 8a, 6a in pripomnil: “Edino kar pri tovrstnih vzponih velja, je prosti vzpon v vseh raztežajih v enem dnevu. Je rekel in preplezal svojo novo najtežjo smer do sedaj.

Sezone v gorah je bolj ali manj konec a Marko si je že našel nov cilj. Prav te dni se nahaja v kanjonu Paklenice kjer si “ogleduje” kultno tehnično smer Spomin v Aniča Kuku. Nekdaj najtežja pakleniška tehnična smer bo z nekoliko sreče morda lahko postala ena najtežjih prostih smeri na svetu.

Obvestilo

Prešernova družba vabi v nove prostore na Igriški 5 v Ljubljani na tiskovno konferenco ob izidu nove knjige Vikija Grošlja. Avtor bo svojo deseto knjigo Od 0 do 8000 metrov predstavil v četrtek 23.t.m. ob 18.uri.T.J.


Razpis akcij v letu 2004

Na 35. seji je Komisija za alpinizem sprejeta sklep, da KA in Komisija za odprave v tuja gorstva pri PZS objavljata skupen razpis na katerega naj alpinistični odseki (klubi) ali posamezniki prijavijo akcije s področja alpinistične dejavnosti v letu 2004.
KOTG bo tako posebej obravnavala predloge, ki bodo ustrezali razpisu in prijavi za sredstva Športne fundacije.

V letošnjem letu je novost enoten obrazec za prijavo akcije (odprave) ki je priložen razpisu.
Prijave sprejemajo na PZS, KA-KOTG, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana, najkasneje do 21. 11. 2003..

 

Klemen Mali v 8b klubu


Klemen Mali (AO Kamnik) se je pred kratkim pridružil skupini alpinistov s preplezano šporno smerjo z oceno 8b. Po nekaj dnevih študija je v Vipavski Beli preplezal popularno smer Cerko. Tudi sicer je Klemen zelo aktiven pri opremljanju novih smeri Pred časom je tako zaključil svoj primorski opus. V sektorju Srnjak, ki se nahaja levo od smeri Žaga v osapski steni sta z neutrudno Betko Galičič opremila dvanajst novih smeri, dolgih do 35 metrov, ki obetajo odlično novo plezališče v Ospu. Večina je že preplezanih, štiri smeri pa so odprti projekti s težavami do 8a. V osrednjem delu stene je Mali nad Cergolovimi verigi opremil dve daljši smeri. Desno, Svinjam diamante (6b+, 7b, 6c) je preplezal s Silvom Karom ter po njej uredil spuste za 60 m vrv. Druga, Špargelj direkt pa še nima prostega vzpona, težave pa bodo nekje med 7b in 7c.


Slovenci pod Šiša Pangmo

Slovenska odprava na edini povsem kitajski osemtisočak, Šišopangmo (8013 m) je v polnem zagonu. Po postavitvi baznega tabora v začetku meseca in pomoči nesrečni francoski odpravi so Urban Golob, Matej Kovačič, Jernej Breščak, Marjan Kovač, Franc Oderlap in zdravnik Tomaž Klinar začeli z aklimatizacijskimi vzponi. Povzpeli so se na 6100 metrov visoko goro v bližini baze, po nekaj dneh počitka pa so se odpravili na aklimatizacijo v angleško sestopno smer v južni steni Šiše. Kovač, Oderlap, Breščak in Kovačič so dosegli višino 6600 metrov inlednja dva sta tam tudi prenočila. Sedaj ekipa počiva, v naslednjih dneh pa bo morda že šlo zares. Ekipa se trenutno nagiba k možnosti vzpona po Britanski smeri (Scott -–McIntyre – Baxter Jones, 1982).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti