Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 03.11.03

ALPINISTIČNE NOVICE


Jensterle v formi


Franci Jensterle (AO Kranj, Papi sport, Lanex) je v Kotečniku ponovil smeri Katakombe in Adrenalino. Obe smeri sta po Frenkovem mnenju lažji od pred kratkim preplezanih Dead moon(8b+) in Stigmate(8b+/8c), zato tako za Katakombe, kot za Adrenalino predlaga oceno 8b/8b+.

Prvi ledeni slap


Skoraj neverjetno, a resnično. Uroš Samec in Blaž Ortar (oba AO Matica) sta 28.10. uspela preplezati prvi letošnji ledeni slap. . Odpravila sta se v Tamar in v dokaj solidnih razmerah uspela preplezati slap Rastlinca (IV+, 100 m). Ostali slapovi so bili “v izdelavi”, verjetno pa z njimi po sedanji odjugi ne bo nič. Čeprav so orodja že nabrušena bo verjetno treba vseeno še malo počakati.

Nova knjiga Vikija Grošlja


Naš najbolj znan alpinistični pisec je pred kratkim izdal novo knjigo. Njegova deseta knjiga z naslovom Na smučeh od 0 do 8000 metrov govori o avtorjevem ukvarjanju s turnim in alpinističnim smučanjem. V desetih poglavjih nas avtor na smučeh popelje od Antarktike, ki predstavlja smučanje na 0 metrih pa vse do prvega slovenskega spusta na smučeh z vrha Čo Oja (8201 m). Dogodki so opisani v značilnem Grošljevem lahkotnem slogu, brez nepotrebnega dramatiziranja, ki je v tovrstni literaturi prepogosto. V knjigi mnogokrat naletimo na prav nasprotno; evforično in preprosto, kar mladostniško navdušenje nad gibanjem, smučanjem in gorami. Bogato ilustrirana knjiga bo laiku nazorno prikazala in približala alpinizem na smučeh, alpinista ali gornika pa bodo ob branju in prihajajoči zimi močno “zasrbele” noge.

Planinski vestnik


Izšla je novembrska številka Planinskega vestnika. Iz vsebine: Veter z grebenov, S Kranjskega na Štajersko, Po grebenu čez Polovnik, S stolpa na stolp, Ovce v Brani, Rjava rana nad slapom Savica, GRS brez prostovoljcev ne more delovati, Od Raduhe do dežele Šerp, Severovzhodni steber, Novice iz vertikale, odmevi.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti