Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kratka, lepa, a nevarna zavarovana pot

Nad Ledinami se bohotita Jezerski Babi, Mala in Velika, na vrh katerih vodita dve markirani poti, ki pa sta zaradi plezanja po feratah precej zahtevni in nevarni. Danes gremo na "ta veliko".

Velika Baba (2127 m)


Kratka, lepa, a nevarna zavarovana pot


Nad Ledinami se bohotita Jezerski Babi, Mala in Velika, na vrh katerih vodita dve markirani poti, ki pa sta zaradi plezanja po feratah precej zahtevni in nevarni. Danes gremo na "ta veliko".


Jezerski Babi, Velika in Mala, sta najlepše vidni z Ledin nad Jezerskim. Pogled se nam ustavi na zahodnih ostenjih Velike Babe, ki so preprepletena s številnimi grapami. Pot, ki vam jo bom danes opisala, je dokaj razvpita, saj je do zavarovane plezalne poti svet zelo krušljiv in je bil, žal, za marsikoga že usoden. Zavarovana plezalna pot je meni osebno ena lepših, kar sem jih "zlezla", saj imaš res občutek, da plezaš po steni. Vendar, čelada je pri tem vzponu NUJNA, škodil pa ne bi niti samovarovalni komplet. Boljša je preventiva, kot pa kurativa, če je sploh mogoča.

Avtomobil pustimo pri tovorni žičnici v dolini Ravenske Kočne in se odpravimo proti Ledinam. Možnosti sta dve; ali gremo po lažji Lovski poti, ali pa po težji, zavarovani Slovenski. Z Ledin nadaljujemo po markirani poti proti Babi. Po zoprnem, krušljivem svetu, pečevju, se rahlo spustimo v grapo, da pridemo pod steno. Smo pod steno, ki nas bo preko zavarovane plezalne poti pripeljala na sedlo med Babo in Ledinski vrh. Stena je skoraj gladka, varovala pa potekajo naravnost navzgor. Vsekakor to ni pot za nekoga, ki ga je strah izpostavljenosti in prepadnosti. Iz stene se izstopi praktično pri ogromni skali, pot pa nadaljujete levo mimo skale in proti vrhu. Ravno tako kot Kočna, ki je dobro vidna z Babe, ima tudi Velika Baba dva vrhova, med katerima je 2 višinska metra razlike.

Sestop je lahko po poti pristopa, bolj priporočljivo pa je, da pri skali, kjer ste prej izstopili iz stene, nadaljujete naravnost, se s Sedla spustite proti severni strani Ledinskega vrha. Nato vas čaka vzpon proti višje ležečemu Jezerskemu sedlu. Vzpon zna biti kar vroč, ker je izpostavljen soncu. Z Jezerskega sedla sledimo markirani poti proti Ledinam. S Kranjske koče na Ledinah oz. Vodinah (1700 m), greste lahko še čez Žrelo do Češke koče. Z Ledin se spustite po poti vzpona, ko vas na levi strani markacija usmeri na pot skozi Žrelo. Tudi ta pot ni za vrtoglave. Spust skozi Žrelo je atraktiven, dobro zavarovan. Naj vas ne preseneti, če boste morali sredi poletja celo prečiti snežišče. Letos še nisem šla skozi Žrelo, vendar lani, konec julija je bilo še precej snega. Le previden korak!
S Češke koče se spustite preko Hudičevih kvancov do odcepa za tovorno žičnico. Čaka vas le še strm spust po gozdni poti in vožnja domov.

Za vami je velika tura, dolga približno 8 ur, čeprav je čas zelo relativen. Velika Baba ni enostavna gora in če želite doseči njen vrh, morate vedeti, kako se pleza po zavarovanih plezalnih poteh. Trud, ki ste ga dali za zahteven vzpon je poplačan z vrha, saj se pred vami odprejo Kamniško-Savinjske Alpe. Kočna, Grintavec, Dolgi hrbet....pri spustu pa vam bo pogled splaval vse do Rink, Skute, Ojstrice, Planjave, Okrešlja.... Uf, veliko je vrhov, ki nas še čakajo!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti