Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 26.07.05

Vreme je zopet krivo za majhno število vzponov.

ALPINISTIČNE NOVICE


Vzponov v naših gorah je bilo minuli teden malo. Prvi razlog je bil, da je bilo vreme precej slabo. Drugi razlog je, da je večina alpinistov odšla tja kjer je bilo boljše vreme. Eni so segli do Dolomitov kjer so morali še vedno popoldan gledati v nebo in moledovati za sušo. Najlepše vreme je bilo v Zahodnih Alpah. Posebno gore okoli Chamonixa so se kopale v soncu, o vzponih bomo poročali po prihodu akterjev v domovino.

Pri nas torej malo vzponov. Častno mesto med omembami zasedata Rok Zalokar (AO Radovljica) in Dejan Miškovič (AO Matica). Med mladci se je že nekaj časa šušljalo o povezocvanju nekaj smeri v enem dnevu in sedaj sta omenjena v enem dnevu opravila z dvema superklasikama; Zajedo v Šitah (VI, 500 m) in Ašenbrenerjem (VI, 800 m) v Travniku. Zajedno sta preplezala do vrha stene in sestopila nazaj v skupaj petih urah. Nadaljno uro sta porabila za vzpon pod Ašota in pol peto uro še za plezanje do vrha Travnika. Za tretjo, nekoliko lažjo smer, jima je zmanjkalo vremena.

Povezovalne ture so bile precej »in« v osemdestih letih; tako v visokih Alpah kot pri nas. Veliko je znanih primerov povezovalnih tur naših solerjev (Karo, Česen, Kozjek, Svetičič, Knez...) malo manj pa je bilo navez, ki bi povezovale smeri. Ena prvih odmevnih tovrstnih akcij je bila tura Slavka Frantarja in Tineta Bucika, ki sta v enem dnevu nanizala Zajedo Travnika, Zajedo Šit in Dularjevo zajedo v Jalovcu. Franček Knez, Silvo Karo in Janez Jeglič so v dveh dneh preplezali devetnajst (19) novih smeri nad dolino Za Cmirom. Vsak si lahko misli, da ni šlo ravno za klasično plezanje naveze z desetimi minutami med »podri varovanje« in »grem«, temveč le za neobhodno varovanje na najtežjih mestih. Ista naveza je v enem septemberskem dnevu 1985 preplezala tudi tri, 350 metrov visoke nove smeri v Travniku, levo od Direktne na Tschadov steber. Naslednji dan se jim je pridružil Slavko Svetičič in preplezali so še dve novi smeri v Mojstovkah. V kontekst pade tudi nastanek famozne Algebre v Travniku. Le to sta Franček in Silvo preplezala popoldan, potem, ko sta že opravila s prvenstveno smerjo Steber v isit steni. Toliko o zgodovini povezovalnih vzponov.

Minuli teden sta Sandra Voglar (Posavski AK) in Mojca Žerjav preplezali Belač Zupan, Mitja Šorn in Jurij Hladnik pa Zajedo Šit

Matej Kladnik in Miha Bogataj (oba AO Kamnik) sta plezala Viktorijo v Velikem Draškem vrhu in potrjujeta korekcije opisa, objavljenega v (takrat še) Iz naših sten. Nekaj dni kasneje je Kladnik sam preplezal Desno smer (V+, 500 m) v Ojstrici, minulo nedeljo pa sta z Boštjanom Borštnarjem (AO Kamnik) zaradi mokrote pristala v Nad šitom glavi in Stebru ob Kamenkovem kaminu. Zaradi silne vlage v zraku so tudi v tej smeri pognali svedrovci.

V upanju na več novic, srečno!

Tomaž Jakofčič

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice 26.07.05"

Blaž Grapar,

Mene pa res konkretno zanima kdo navrtava te smeri in kakšen razlog ima za to?

Sam malo sumim gorske vodnike. Je možno da navrtavajo smeri za voljo bolj lagodnega vodenja klientov? (Tole ni obtožba, le vprašanje)

Ker če lahko nekdo navrta smer meni nič, tebi nič, lahko tudi jaz pridem z svojim kladivcem in potolčem vse tiste svedre.

LP, Blaž


Gregor Kresal,

"...lahko tudi jaz pridem s svojim kladivcem in potolčem vse tiste svedre."

Seveda Blaž!

Vendar ne zgolj s pogojnikom "lahko," to je namreč tvoja domovinska dolžnost in pravica!

Pa, ne jih kar potolči, potem bo še bolj grdo. Lepo s ključem, za začetek...

Vračanje "uničenih" smeri v prvotno stanje se je že začelo. Dela je veliko. Vljudno vabljeni! Za vsako očiščeno smer, si en drugemu podarimo pivo in nasmeh. Vsaka nadaljna govoranca o stoletni slovenski etiki plezanja, je ob tem počasi odveč. Slovenčki pač ne vidijo dalje od svojega nosu. V plezališčih umetne luknje in lepljenčki, v gorah svedrovčki in ceste. Saj je povsod isto. Se vidimo!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti