Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vreme kroji aktivnost

četrtek, 29. januar 2004, ob 09:36, Franci Savenc, ogledov: 1990

Delo, 28.01.2004, Šport - Uroš Samec: Naši alpinisti v patagonskih Andih - Prvi poskusi so se v glavnem končali v osrednjem ozebniku

Vreme kroji aktivnost

Večina Slovencev v skupini Fitz Roya in Cerro Torreja – Prvi poskusi so se v glavnem končali v osrednjem ozebniku

Ljubljana - Gore patagonskih Andov spadajo med najelitnejša alpinistična področja na svetu. Razlog temu je poleg strmih granitnih sten predvsem izredno nestabilno vreme, ki z močnim vetrom in zelo pogostimi padavinami otežuje plezanje. V letošnji sezoni bo število slovenskih alpinistov v tamkajšnjih gorah verjetno doseglo rekordno število. V prvi polovici plezalne sezone je pozornost veljala predvsem stenam v Narodnem parku Torres del Paine, po novem letu pa se bo večina Slovencev preizkušala v skupini Fitz Roya in Cerro Torreja. V stolpih Paine je plezalo šest slovenskih alpinistov.

Tomaž Jakofčič (AAO, Promontana, Slovenska policija) in Gregor Lačen(AK Črna) sta v Centralnem stolpu uspela preplezati Britansko smer (VI, A2, 650 m), Rok Šisernik (AO Slovenj Gradec)in Igor Puhan (AAO) ter Milena in Miha Praprotnik (Citywall) pa so uspeli v smeri Monzino (VI+/III, 400 m) v Severnem stolpu.

Privlačna Patagonija - Tomaž Jakofčič in Gregor Lačen sta v Centralnem stoilpu preplezala Britansko smerŠest slovenskih alpinistov je v bazni tabor prišlo prve dni decembra. Do sredine meseca je vreme dovolilo le nekaj poizkusov, ki so se v glavnem končali v osrednjem ozebniku, ki vodi pod stene. 14. decembra pa se je ponoči zjasnilo, zato so se proti jutru odločili za ponoven poizkus. Navezi Puhan, Šisernik ter zakonca Praprotnik so se odločili za smer Monzino v Severnem stolpu, Jakofčič in Lačen pa za katero od smeri v Centralnem stolpu. Po nekaj urnem vzponu po osrednjem snežnem žlebu so ugotovili, da so stene na debelo zasnežene z novim snegom. Jakofčič in Lačen sta se tako odločila za Britansko smer, ki je od vseh smeri v Centralnem stolpu obetala največ možnosti za uspešen vzpon. Po hudi tekmi z italijanskimi alpinisti za prvi vzpon na vrh sta smer konec šestdesetih preplezala slovita britanska alpinista Chris Bonnington in Don Williams.

Kljub temu, da je smer že doživela dva prosta vzpona (okoli VIII.stopnje), jima je kmalu postalo jasno, da prost vzpon v takih razmerah ne bo mogoč. Vse razčlembe so bile zasnežene, napredovanje pa zato mogoče skoraj izključno s pomočjo tehničnega plezanja. Po devetih urah sta priplezala na t.i. Ramo, 150 metrov pod vrh, kjer smer zavije v vzhodno steno in se nekoliko položi. Plezanje je bilo tam najtežje, saj je na tanki plasti ledu ležalo do 20 cm napihanega novega snega. Po nadaljnjih treh urah sta ob devetih zvečer vseeno priplezala na vrh, tri ure za ostalimi na Severnem vrhu, ki so prav tako imeli težave z močno zasneženo steno. V močnem vetru sta takoj začela sestopati. V bazo pa so se vsi alpinisti vrnili zjutraj po skoraj štiriindvajset urnem »delavniku«.

Vrh Centralnega stolpa Paine je poleg Jakofčiča in Lačna v letošnji sezoni uspelo osvojiti le še ekipi južnoafriških alpinistov, ki je s pomočjo fiksnih vrvi opravila prvo ponovitev zahtevne Južnoafriške smeri iz leta 1973. Na severni stolp se je v tej sezoni povzpelo enajst alpinistov. Trenutno je na področju Fitz Roya in Cerro Torreja še osem slovenskih alpinistov z zahtevnimi cilji. Upati je, da se bo vreme vsaj nekoliko ustalilo in dovolilo uspešne vzpone.

Uroš Samec

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker