Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 12.07.05

Franci je dal predlog, malo sva pretuhtala in se odločila, da bova v nostalgičnem duhu preimenovala rubriko Iz slovenskih sten v Alpinistične novice.

 

ALPINISTIČNE NOVICE


Glede na to, da je bilo minuli teden bolj slabo vreme lahko nekaj prostora vzamem za obelodanjanje nekaterih pomembnih dejstev o Alpinističnih novicah. Kot redna rubrika v časniku Delo so začele izhajati junija 1967. Idejni vodja, ata in mama ter gonilna sila AN je Franci Savenc, ki je za njih skrbel skoraj polnih dvajset let. Za tem smo sledili Tomo Česen, Aleš Bjelčevič, Miha Peternel in sedaj jaz. Ne vem kako smo, vsi po vrsti akademci, lahko dopustili, da se je med nas vrinil neakademec Tomo Česen !?
Sicer nimam kaj govoriti saj so AN, kot rubrika, izginile iz časopisa pod mojo vlado in mi to ni v ponos. Upam, da bo lahko sedaj zaživela sodobnejša oblika Alpinističnih novic, ki se bo v končni fazi razlikovala le v tem da se ne bo mogla prebirati na WC-ju.

 

Ker je bilo, kot rečeno, vreme za alpiniste bolj kislo, so se nabrale v predalu bolj ali manj zamudne novice vzponov prejšnjega vikenda.

V Lučkem Dedcu sta poleg Kamničanov plezala tudi Rok Levičar in Arno Koštomaj (oba Posavski AO). Lotila sta se Leve smeri (VI, 140 m). Poročala sta o svedrovcih na stojiščih in pomanjkanju klinov v ključnem raztežaju. Ferajnovski kolegi so plezali v Štajerski Rinki. Aleksandra Voglar in Rok Umek sta plezala Direktno (VI-, 600 m), Gorazd in Nejc Pozvek pa redko ponavljano Modec- Režek (V+, 600 m). Direktna je tako ali tako klasična lepotica naših sten, Modec Režek pa nekoliko starejša in zato malo manj lepa in zato manj željena. Logično! Direktno sta plezala tudi Gregor Miklič in Irena Silič (oba AAO).

Še skok čez Savinjsko sedlo v severno steno Grintavca kjer sta Peter Bajec in Iztok Mrgole (AO Železničar) presenečeno vpenjala svedrovce na stojiščih Grintavčevega stebra (V, 250 m). Hecno je tole s svedrovci na štantih. Ne rečem, da jih ni fino vpenjati, ne vem pa točno čemu služijo. Se gre lahko sedaj v to smer brez kladiva?

Peter in Matic Standeker (AO Rašica) sta plezala Steber revežev (V-, 500 m) v Veliki Mojstrovki. Tu opozarjata ne nepravilno skico srednjega dela smeri. Plezati je treba levo od ogromnega kamina (po njem poteka Kaminska smer) in se potem od leve proti desni po polički sprehoditi pod izstopno zajedo. Od tam dalje je skica spet dobra.

Mitja Šorn je imel prejšnji teden celo serijo vzponov, da jih je kar sproti pozabljal. Tine Ščuka se je spomnil, da sta plezala tudi Opium v Široki Peči (V-VI, 400 m). Pravita, da po tretjem raztežaju nista našla nobenega klina več in nista prepričana ali sta sledila opisu. V zgornji polovici je bilo tudi precej krušljivo. Malo sta v dvomih tudi o časovnici, ki predvideva le 4 ure plezanja.

Tudi v zamejskih stenah se je plezalo. Špela Dežman in Matija Ponikvar (AO Radovljica) sta ponovila eno najlepsih klasik v Julijcih: Deye-Peters (VI+, 650 m) v Gamsovi materi . Bila sta navdušena nad kvaliteto skale.

Simon Slejko in Neda Podergajs (oba AO Matica) sta imela v načrtu preplezati smer Arcobaleno v Visoki Beli Špici. Smer sta zgrešila in preplezala novo smer z imenom Čvrstko. Smer vodi okoli 20 metrov levo od Raza. Nekajkrat sta varovala na starih klinih, ki so po njunem mnenju last alpinistov, ki so se tudi zgubljali le, da oni v Razu. V 320 metrov dolgi smeri so težave dosegle VI, skala pa je odlična. Verjetno (tudi) za to ime smeri Čvrstko.

Tomaž Jakofčič

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 12.07.05"

Simon Slejko,

Romano Bennet, ki je svoj čas opravil 1. PP smeri Peters - Deye, je smeri takrat pripisal oceno VII-. In detajl je res kar atletski ...

http://www.rifugiopellarini.it/Opuscolo%20Rifugio%20Pellarini.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7876

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične