Išči

Tuje

Na spletu

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 05.07.05

Vreme je dodobra zagodlo v drugi polovici prejšnjega tedna in mnogi alpinisti so se ustrašili, da bodo stene čez vikend mokre.

 

Iz slovenskih sten


Vreme ga je dodobra zagodlo v drugi polovici prejšnjega tedna in mnogi alpinisti so se ustrašili, da bodo stene čez vikend mokre. Nekoliko je mokrota res motila a daleč od tega, da se večine klasičnih smeri ne bi dalo plezati.

 

Še vedno se ne dogaja v naših stenah nič pretresljivega, število solidnih vplezovalnih vzponov pa vseeno narašča. Še najbolj sta se napihnila Matej Mejovšek (AO Kranj) in Andrej Erceg (AO Črnuče). Odšla sta v predostenje Križevnika in tam prosto ponovila smer Svoboda (VIII-, 250 m, Knez – Painkiher 1982). Smer je vredna obiska, v njej pa tiči ok. 15 klinov.

Ob bolj domiselnih tur velja omeniti smer Hudeček - Juvan v Travniku (VI, 800 m), ki sta jo plezala Samo Krmelj in Rok Blagus. Pravita, da je smer lepa, selektiven je prvi raztežaj, zabiti pa je potrebno le tu in tam. Samo je z Borutom Kozlevčarjem (vsi AO Matica) plezal tudi Viktorijo (VI-/V, 600 m). Ker je bil to že njun drugi obisk smeri, tokrat nista tavala, kot je v navadi v spodnjem delu. Njun nasvet ob napačni skici v Miheličevi knjigi je: »Podaj se, plezalec, v navidez neprehoden, strm svet na levi, že pred koncem kaminov. Približno z drugega stojišča v kaminih in ne plezaj do vrha le teh.«

Parižanka v Debeli peči je očitno hit sezone in skoraj ne mine dan, da ne bi smeri ponovila kaka naveza. Poročila govorijo samo še o enem cigaretnem ogorku. Presenetljivo, le ta se nahaja sredi (!) prvega raztežaja.

Rok Blagus in Dejan Miškovič sta plezala JLA (VI+, 300 m) v Šitah. Jurij Hladnik (AO Radovljica) in Aleš Česen (AO Kranj) pa steber Šit (VI+, A0, 500 m). Sestop po Jesihovi je lepo označen z možici.

AO Črnuče je imel krajši tabor Pod Srcem. V glavnem so člani plezali s tečajniki klasične smeri v Rušici, v nedeljo pa sta se Matic Meglič in Blaž Grmek lotila daljše ture. Do Dibonove police sta plezala po Dibonovi smeri, nato pa sledila Diretissimi (V+, 900 m) do vrha. Stena je bila suha, vstopno snežišče je že majhno in se ga da obiti.

Mitja Šorn in David Sefaj (oba AO Jesenice) ter Jurij Hladnik in Gašper Benedik (oba Ao Radovljica) so se v nedeljo v duhu šestdesete obletnice Čopovega stebra podali v Steno in opravili s kombinacijo Helba – Čopov steber (VII+/VI, 1000 m). Sefaj in Hladnik prosto. Časa za podelitev priznanj ni bilo saj je Šorna naslednje jutro v Kotu že čakala Mojca Žerjav (AO Matica). Preplezala sta redko ponavljano, a zelo lepo Milijardo (V+, 400 m) v Rjavini. Klinov v smeri je malo, v veliko korist pa so friendi in zatiči.

Obveščanje o vzponih še vedno ne deluje gladko, zato vnovič pozivam k sodelovanju vse alpiniste, ki so opravili omembe vreden plezalni vzpon v slovenskih gorah. Dobrodošle so navedbe opremljenosti, posebnosti itd. Moj e naslov: tomaz.jakofcic@gmail.com.

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 7876

Tuje

Neprevedene objave - tujejezične