Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Priznanja najuspešnejšim v letu 2003

sreda, 28. januar 2004, ob 08:55, Franci Savenc, ogledov: 3369

Komisija za športno plezanje PZS je za najuspešnejša proglasila Martino Čufar in Tomaža Valjavca - Posebej devet perspektivnih

Priznanja najuspešnejšim v letu 2003

Komisija za športno plezanje PZS je za najuspešnejša proglasila Martino Čufar in Tomaža Valjavca ter devetim perspektivnim

Z veseljem ugotavljam, da bo pretekla sezona slovenskega športnega plezanja ponovno zabeležena z vrsto uspehov in vrhunskih rezultatov. Med drugim so slovenski tekmovalci v skupno bilanco uvrstitev med najboljšo deseterico na tekmah svetovnega pokala, mastrih in evropskih ter svetovnih prvenstvih dodali še toliko, da je zdaj številka večja od 100.

Ženski del reprezentance je ponovno pokazal, da so naša dekleta v svetovnem vrhu. Zmagi Martine Čufar na uvodnem mastru v Bruslju, ter še dvema uvrstitvama na stopničke svetovnega pokala je treba seveda dodati prav tako zmagovalne stopničke Maje Vidmar, pa seveda prvi finale za Lučko Franko, ki je v pretekli sezoni naredila največji napredek od vseh. Katja Vidmar in Ana Kosmač sta bili na robu finala, posebej pa smo se lahko ponovno veselili trojnega finala na zaključku svetovnega pokala.

Posebej pa je razveseljivo, da smo v moškem delu reprezentance zabeležili v primerjavi z ostalimi sezonami boljše rezultate. V balvanskem plezanju smo imeli dva finalista: Urh Čehovin in Jure Golob. Prvi je bil v končnem seštevku v najboljši petnajsterici. Po dolgem času pa je fantom uspel preboj v finale tudi v težavnosti. Tomaž Valjavec je to najprej dosegel na uvodni tekmi sezone v Imstu, na zaključni tekmi v Edinburghu pa smo imeli v finalu kar dva. Valjavec in Klemen Bečan sta dosegla to, kar v težavnosti prej še nismo imeli - dva finalista.

Mladinski reprezentantje enako ne ponehajo. Že devetič zapored so se iz svetovnega mladinskega prvenstva vrnili s kolajnami. Tokrat sta jo domov prinesla Maja Vidmar in Aleš Jurjec. Slednji v najmlajši skupini fantov, kjer imamo po nekaj sezonah izredno močno ekipo.

Ob rezultatih na tekmovanjih je bilo opravljenih tudi lepo število vrhunskih vzponov v naravnih plezališčih. Kar nekaj je plezalcev z vzponi težavnosti 8c, med njimi v preteklem letu izstopata prav gotovo dva: Uroš Perko s smerjo težavnosti 9a in Urh Čehovin z našim najtežjim boulderjem 8B/B+.

Ob vseh ostalih načrtih in željah, ki so pred nami, tako ne vidim razloga, da tudi v prihodnje ne bi preplezali še tako velikih previsov.

Predsednik Komisije za športno plezanje PZS
Tomo Česen

Martina Čufar

Najuspešnejša športna plezalka: Martina Čufar

Kljub temu, da ji letošnja sezona ni šla po načrtih, je zabeležila nekaj vrhunskih rezultatov. Že četrta zaporedna zmaga na mastru v Bruslju in dve uvrstitvi na stopničke svetovnega pokala so najbrž manj kot bi si želela. Vendar ji je to ob koncu leta že deseto sezono zapored prineslo uvrstitev med najboljšo deseterico sveta. Takšno bilanco ima v svetovnem plezalnem cirkusu samo še ena tekmovalka. Skupaj s številnimi vrhunskimi vzponi v plezališčih so ji ti rezultati ponovno prinesli naslov najuspešnejše slovenske športne plezalke.

Tomaž Valjavec

Najuspešnejši športni plezalec: Tomaž Valjavec

Bivši dvakratni svetovni mladinski prvak si je po nekaj sezonah v članski konkurenci močno želel tisto, kar mu je letos uspelo - uvrstitev v finale. Najprej je bilo to na začetku sezone, vse skupaj pa je ponovil še na zaključni tekmi svetovnega pokala v Edinburghu in s 7. mestom dosegel svoj najboljši razultat doslej.

Priznanja perspektivnim za rezultate na tekmah svetovnega pokala, svetovnem mladinskem prvenstvu in evropskem mladinskem pokalu

Ana Kosmač
Skupno 4. mesto v evropskem mladinskem pokalu, finalistka svetovnega mladinskega prvenstva, osvojeno 9. mesto na članskem svetovnem pokalu.

Maja Vidmar
Srebrna kolajna iz svetovnega mladinskega prvenstva, odlično 3. mesto na članski tekmi svetovnega pokala

Miha Britovšek
9. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala

Urban Gros
Skupni zmagovalec evropskega mladinskega pokala, finalist svetovnega mladinskega prvenstva.

Aleš Jurjec
Bronasta kolajna iz svetovnega mladinskega prvenstva.

Rok Klančnik
8. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala, 4. mesto na državnem prvenstvu v absolutni kategoriji.

Grega Selak
6. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala in zmaga na posamezni tekmi tega pokala.

Miha Škof
5. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala in finalist svetovnega mladinskega prvenstva.

Luka Tamše
4. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in 4. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala.

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker