Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skozi tunele na planino

Adrenalinska pot za ljubitelje planin in gorskega kolesarjenja

Planina Preval po Bornovi poti (1311 m)


Skozi tunele na planino


Adrenalinska pot za ljubitelje planin in gorskega kolesarjenja

Šentanska dolini nudi vrsto zanimivih in lepih gorniških vzponov, bolj ali manj adrenalinskih, vendar vzpon na planino Preval je vsekakor nekaj posebnega. Pot, ki se vije po pobočju Begunjščice in je občasno rahlo prepadna, je speljana direktno skozi goro, s severne, na južno strano. Na planino Preval se torej pride skozi tunele.
Avtomobil parkiramo na urejenem parkirišču levo od mejnega prehoda Ljubelj. Takoj s parkirišča se vzpnemo po ruševju na markirano pot, ki nas usmeri proti Prevali. Na smerokazu piše, da je hoje 1 ura, a ko gre človek prvič po tej poti, sigurno hodi dlje, kajti preveč je lepih kotičkov in razgledov, kjer se splača upočasniti korak. Saj vendar hodimo zato, da uživamo! Gozdna pot nas kmalu pripelje do izpostavljenega dela, kjer je na desni skala, levo po prepad. Na mestih, kjer je potrebno, so tudi varovala. Kakršnakoli vrtoglavica zna tukaj predstavljati problem. Pot, po kateri hodite, se imenuje Bornova pot. Baron Born je bil Berlinčan, bankir, ki je občasno prihajal na področje Jelendola, kjer je leta 1881 odkupil posestvo. Postavil je gradič Sv. Katarina in se naselil v njem. Kapital je videl v gozdovih in vodi, zato je zgradil centralo za elektriko in žago, ki je kasneje pogorela. Bil je velik ljubitelj lova in iz tujine je pripeljal večje število jelenov, košut in kozorogov. Po nendani smrti je posestvo nasledil sin Karl, ki je uspešno nadaljeval očetovo delo. Karl Born je bil Žid, zato je leta 1941 imigriral v tujino. Toliko o zgodovini, da boste vedeli, kdo je mož, ki je zgradil omenjeno pot. Uporabljal jo je predvsem za lov, legenda pa pravi, da se je tu srečeval s svojimi ljubicami.
Atrakcija na poti sta dva tunela, ki ju loči čudovit razglednik proti Košutici, Velikemu vrhu in Korošici. Svetovala bi, da imate s seboj priročno baterijsko svetilko. Po tleh je namreč različno veliko kamenje, strop se tudi rahlo zniža, zato dodatna luč ni odveč. Ko ste skozi tunela, prečkate še eno melišče, potem pa vas do planine Preval vodi zložna, prijetna gozdna pot. Ob poti vam bo družbo delalo ograjeno govedo, ki ga imata na paši oskrbnika planine, da lahko z dobro gostinsko ponudbo pripomoreta k temu, da se boste na Prevalo še radi vračali.
Planina Preval je pa zanimiva tudi za gorske kolesarje in že dolgo ni več skriti kotiček za tiste, ki radi pedeliramo. Običajen vzpon na planino poteka iz Drage, kjer od istoimenovanega gostišča nadaljujemo naprej po makadamu. Po strmih klancih pridemo do razpotja, kjer zavijemo levo in kmalu še enkrat desno. Zahtevni klanci se nadaljujeo do Planine Planin"ca. Oster desni ovinek nas usmeri v 2 kilometra dolg klanec, kjer je povprečje naklona 20%. Priznam, sem sestopila, ker enostavno ni šlo, vendar s trmo in vztrajnostjo človek včasih preseneti tudi samega sebe. Do Prevale je simpatičen spust, tam pa sledi zasluženo kislo mleko z ajdovimi žganci. Odločitev, kje boste nadaljevali spust v dolino, prepuščam vam. Lahko greste tudi po Bornovi poti, a vedite v kaj se spuščate. "Singelca" s prepadom na eni strani ni mačji kašelj. Prevala je vsekakor tura za utrjene in izkušene gorske kolesarje.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti