Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prečenje grebena

Obljudena Kriška gora je lahko tudi izhodišče za prijetno prečenje njenega grebena vse do Tolstega vrha in strmega spusta do obeh Poljan. Nujna je dobra logistika, ali pa je pot še malo daljša.

Kriška gora (1471 m) – Tolsti vrh (1715 m) – Velika Poljana (1460 m)


Prečenje grebena


Obljudena Kriška gora je lahko tudi izhodišče za prijetno prečenje njenega grebena vse do Tolstega vrha in strmega spusta do obeh Poljan. Nujna je dobra logistika, ali pa je pot še malo daljša.


Na vseh starih upodobitvah Kranja je v ozadju znamenita panorama Storžiča z grebenom na zahodu. Od desne proti levi si vrhovi sledijo: planina Javornik pod Storžičem, Velika Poljana, Mala Poljana, Tolsti vrh in Kriška gora.
Kriška gora je priljubljena izletniška točka mnogih, za nekatere običajen dnevni trening, za druge pa velik podvig. Hišna gora bi ji lahko rekli, tako kot sta Jošt, ali Lubnik.
Na njen vrh se bomo podali po "ta strmi" poti, ki se začne pred vasico Gozd. Na levi strani je veliko parkirišče, ki ga ne morete zgrešiti. Pot je strma, široka in lepo speljana. Do vrha boste potrebovali eno uro. Od konca gozda se boste naprej vzpenjali po travniku, kjer je, če niste dovolj zgodnji, že lahko zelo vroče. Tik preden ponovno stopite v gozd, si lahko oddahnete na spominski "Klopci Tomaža Kavarja", alpinista iz Tržiča, ki je leta 2000, po osvojitvi 7546 metrov visokega Mustag Ata, verjetno zaradi izčrpanosti in onemoglosti, za vedno ostal na omenjeni gori v kitajskem delu Himalaje. Ko pridete skozi gozd, se po travniku sprehodite do Koče na Kriški gori, kjer vedno mrgoli ljudi. Pogled pa nam že uhaja desno po grebenu proti Tolstemu vrhu, ki je od nas oddaljen uro hoje. V tem času moramo premagati 244 metrov višinske razlike. Pot po grebenu je čudovita. Parkrat nas pripelje povsem na rob, kjer se proti tržiški strani spuščajo skalnata severna ostenja. Občudujemo čudovit razgled proti celotnemu 10 kilometrskemu grebenu Košute. Veliki vrh – Kofce gora – Kladivo – Škrbina – Tegoška gora – Macesje – Ostrv – Košutnikov turn. Koliko užitkarskega hodá nas še čaka!
Tik pod vrhom Tolstega vrha je potrebno nekaj pazljivosti, saj je svet kamnit in prepleten s koreninami borovcev. Vrh je ograjen, na sredini pa stoji ličen smerokaz, ki nas usmeri naprej. Polovica poti je za nami in lahko si privoščimo malico, ki jo nosimo s seboj v nahrbtniku. Še spominski žig in lahko se spustimo proti Mali Poljani. Spust je dokaj strm, pot pa lepo speljana med nizkimi, prijetno dišečimi borovčki. Slabost je le ta, da je med borovci vroče kot v kotlu. Spuščamo se približno 45 minut, ko dosežemo Malo Poljano. Če smo avto pustili v Gozdu, je najbolje, da gremo sedaj po poti, imenovani "Štajnerca", nazaj proti avtomobilu. Če pa nas kdo pride iskat v Povlje, pa nadaljujemo na še dodatnih 10 minut oddaljeno Veliko Poljano, kjer je udobna planšarska koča. Z Velike Poljane gremo lahko naprej proti Planini Javornik, od tam pa na Storžič. Vendar, da bi nadaljevali do špičastega lepotca, je potrebne kar nekaj vzdržljivosti, in tura vsekakor ne bi bila družinska, saj je zaradi dolžine kar naporna.
Do vasi Povlje se spustimo po edini možni poti, ki vodi navzdol.
Opisana tura je izvedljiva tudi v obratni smeri, da se z avtom pripeljete do vasi Gozd, nadaljujete po "Štajnerci" do Male Poljane, od tam pa se strmo dvignete na Tolsti vrh, od koder se po grebenu spustite na Kriško goro.
Ni važno kje boste začeli, prečenje valovitega grebena med sestrico Kriško goro in bratom Tolstim vrhom nudi prijetne kotičke za razgledovanje in martinčkanje...za polnjenje izpraznjenih baterij.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Prečenje grebena"

Borut Levart,

Kako lep opis poti.

Greben Kriške gore do Tolstega vrha je res imeniten. Sam lahko to rečem, ker sem ga že prehodil. Turo sem orisal tu: Prelazimo Slovenijo! / Storžič (2132 m) --

http://prelazimo-slovenijo.blogspot.com/2005/05/stori-2132-m.html

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti