Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Biserček izpod Košute

Planšarsko vznožje in kamnito-prepaden vrh

Kofce (1488 m) in Veliki vrh (2088 m)

Biserček izpod Košute

Planšarsko vznožje in kamnito-prepaden vrh


Kofce so priljubljena izletniška točka nad Tržičem, primerna za vsakogar, ki pokaže kanček interesa in dobre volje, da nekaj naredi zase. Obenem pa so Kofce tudi izhodišče za tiste, ki bi dan radi preživeli na 10 kilometrskem grebenu Košute in obiskali vsaj nekatere od njenih številnih vrhov. Dolg greben Košute vabi izletnike v svoje višave s svojimi sončnimi, poleti zelo vročimi, južnimi travniki, zahtevne gornike pa privlačijo senčne, krušljive, severne stene. Svet, v katerem vsak najde nekaj za svojo dušo. Pobočja pod Košuto so planšarski raj, kjer se v poletnih mesecih dobi tako kislo mleko, kot masovnik; tukaj se namreč krave še vedno pasejo. Od vseh planin je najbolj obiskana planina Kofce, kjer je na višini 1488 metrov tudi Dom na Kofcah.

Priljubljeni poti vzpona sta iz Jelendola preko planine Dolžanka ter iz Podljubelja oz. od kmetije Matizovec. Po tej poti bomo krenili tudi mi.
V Podljubelju vas smerokaz usmeri proti kmetiji Matizovec. Če boste dovolj zgodnji, vas bo čakalo še dokaj prazno parkirišče, sicer bo vzpon malenkost daljši. Od kmetije do vrha Kofc vas čaka ura hoje. Skoraj celoten vzpon poteka po gozdu, v senci. Vmes je en delček, kjer hodite po pesku in je potrebna previdnost. Pot je lepo speljana, ne prestrma, a višinsko razliko je pač potrebno premagati. Tik pod vrhom dosežete travnik in pogled se vam odpre na veličastni Košutin greben, v daljavi pa zagledate streho Doma na Kofcah. Cilj ste dosegli. Če vam je bilo hoje navkreber dovolj, se sprehodite vsaj še do planine Šija, ki je približno 15 minut naprej proti vzhodu.

Če pa bi radi stali na dvatisočaku, vas čaka še 600 višinskih metrov do vrha Velikega vrha. Vzpon na začetku poteka po travnatih pobočjih. Višje ko gremo, več je tudi kamenja in skal. Vmes, na sicer neizpostavljenem delu, ki pa je zelo krušljiv, nam pomagata dve jekleni varovali. Morda se bosta komu zdeli odveč, a sta več kot praktično nameščeni. Ko dosežemo vrh grebena, se gibamo skoraj po robu, kjer proti jugu lahko opazujemo gorenjsko pokrajino, na severu nam pogled uhaja na avstrijsko Koroško, v smeri hoje, proti zahodu pa nas gleda čokata Dobrča, v svoje naslonjalo pa nas vabi mogočni Stol. Ko imamo občutek "zdaj, zdaj bomo na vrhu", se pot še kar vije in končno vrh. Upam, da boste imeli lepše vreme, kot sem ga imela sama, kajti ob kristalno jasnem dnevu, bo razgled več kot fantastičen. Če se boste odpravili po dežju, pa le previdno, kajti vršni travniki zahtevajo trden korak. Vrnete se po isti poti, lahko pa sledite grebenu proti vzhodu in se proti Kofcam spustite preko Kofce gora.
Kofce so tudi zelo zanimiva in privlačna gorsko kolesarska tura. Meni ena najlepših. Vzpon poteka preko Dolžanove soteske proti Jelendolu, kjer pri nekdanji graščini Puterhof zavijemo levo na makadamsko cesto, kjer nas že takoj čaka strupeno strm vzpon. Pot je dokaj slabo označena, zato priporočam, da imate s seboj dober zemljevid. Mimo planine Pungrat, pribrcate do Šije, od tam pa se po kolovozu spustite na Kofce.

Planšarije, kot biserčki na ogrlici, pod grebenom Košute, vas ne bodo razočarali. Prepričana sem!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti