Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ko so gore način življenja

Stota planinska objava v glasilu Elektro Slovenija, ELES, Naš Stik, avtor že ves čas Vladimir Habjan

PLANINARJENJE

Ko so gore način življenja


Ta mesec praznujem mali jubilej: svoj stoti planinski prispevek v Našem Stiku. Naj mi bo torej tokrat dovoljena nekoliko drugačna »pot na vrh«.

Prva planinska objava sega v leto 1993, natančneje 12. februarja. Takratni Naš Stik je bil oblikovno še dokaj reven glede na današnji videz in v črno beli izvedbi (le z nekaj primesmi modre barve). Pa vseeno je bilo prijetno poleg običajnih »elektro« objav v rubriki »Prosti čas« videti neobičajen planinski prispevek, ki ga je moja sošolka s fakultete, takratna urednica Lidija Pavlovčič, uvrstila v glasilo. Prvo temo: »V hribe pozimi« sem potem v Našem Stiku še večkrat ponovil. Zimske gore imam pač rad in se zato nehote ponavljam ... Redne mesečne objave so se začele junija 1996 na pobudo sedanjega urednika Braneta Janjića. Hvaležen sem mu, da je takšno netipično temo sploh uvrstil v strokovno revijo. Od takrat smo bili skupaj kar stokrat in to skoraj deset let! Morda se to komu niti ne bo zdelo veliko, vendar če se ozremo nazaj in pogledamo, kje vse smo skupaj že bili, bomo videli, da se je nabralo veliko poti , obdelali pa smo tudi precej planinskih tem.


Pozno popoldan na Jezerskem sedlu.

Večinoma smo se držali ciljev v Sloveniji, le tu in tam smo jo potegnili čez mejo (Montaž, Kepa, za Košuto …). Vseh sto naslovov ne bom naštevali, v največji meri pa smo se posvetili našemu najobsežnejšemu gorovju - Julijskim Alpam - in vrsti njenih prestižnih ciljev (Triglav, Škrlatica, Jalovec, Prisojnik, Kanin, Triglavska jezera …), obdelali nekaj brezpotnih ciljev (Mala Ponca, Krnčica, Ogradi, Pelci …) ter tu in tam okusili čare plezalnih smeri (Široka peč, Škrnatarica-Dovški križ, Rokavi, Rigljica, Rušica). Naš cilj so bile tudi Kamniško-Savinjske Alpe (Kočna, Storžič, Ojstrica, Raduha, Smrekovec, Zeleniške špice, Velika planina …), Karavanke (Kepa, Peca, Struška …) ter nekateri nižinski cilji oziroma predgorje (Nanos, Boč, Škocjanske jame, Planinsko polje, Kraški rob, Pohorje …).

Proti vrhu Vrtače; dodano iz arhiva, foto: Irena Mušič

Precej podrobno smo opisali zimske cilje (Triglav, Krn, Peca, Grintovec, Stol, Košuta, Špik, Mojstrovka …), nekaj tem je bilo vzgojnih (Varnost v gorah, Gorniško izobraževanje, Planinska pota, Plezanje po zavarovanih plezalnih poteh, Plazovi, Oprema za gorsko turo, Turno smučanje …), nekatere pa nekoliko nevsakdanje (110 let Planinskega vestnika, Odkrivanje Kočne, Gorništvo na pragu novega tisočletja, Slovenska planinska pot, Gorske rane v Posočju, Na obisku pri pastirjih …). Na teh straneh sem lahko predstavil tudi vseh šest knjig, kjer sem avtor, soavtor ali urednik (Sidarta: Manj znane poti po slovenskih gorah, Naravne znamenitosti Slovenije, Zimski vzponi v slovenskih gorah, Planinska založba: Kamniško-Savinjske Alpe …). Večinoma je k objavi sodila tudi lepa slika, njena velikost/majhnost pa je bila odvisna od dolžine besedila (umetnost je biti kratek in jedrnat, da je potem še prostor za sliko!).

Upam, da so različne teme našle pot do zahtev bralcev, da je bilo torej za vsakega nekaj. Nekoč me je kolega iz Soških elektrarn pobaral, naj vendarle opišem še kakšno zahtevnejšo turo, saj je bilo lahkih izletov v tistem času že dovolj. Prav je imel! Kakšni so bili sicer odzivi bralcev? Prav veliko jih ni bilo. Nekoč mi je nek sodelavec rekel, da imajo moji prispevki »rep in glavo«. No lepo, saj opisi poti naj bi res bili razumljivi. Prvo resno pohvalo je dal Tone Škarja, ko je rekel, da so prispevki tudi vzgojni. Enkrat me je poklical možakar, ki si je izpisoval opise z interneta (to je bilo začasno). Ta mi je dal idejo za redno spletno objavljanje, kar se je za ta jubilej tudi zgodilo (vseh 100 objav je dostopnih na najbolj obiskani gorniški spletni strani v Sloveniji: http://www.gore-ljudje.net/ rubrika: Naš Stik). In prejšnji teden me je sodelavka na odpiranju ponudb presenetila z izjavo, da prebere vse moje objave … Hvala, bom pisal še naprej!


Na vrhu Krniške špice; dodano iz arhiva, foto: Irena Mušič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti