Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lovrenc nad Bašljem

Gorenjski glas, 08.04.05 – Jelena Justin: V današnji številki Gorenjskega glasa začenjamo s Planinskim kotičkom

Planinski kotiček

Lovrenc nad Bašljem (892 m)

V naročju mogočnega Storžiča, s pogledom na Kranjsko ravan in Sorško polje.


V današnji številki Gorenjskega glasa začenjamo s Planinskim kotičkom, v katerem bomo posebej za Vas priprav1jali opise zanimivih. višje ležečih točk, ki so praktično dostopne skoraj vsem, tudi tistim, ki v hribe ne zahajate. Z malo dobre volje, nekaj vztrajnosti, predvsem pa z željo nadihati se svežega zraka bomo skupaj odkrivali kotičke v naši bližini, katerih odkrivanje nam nudi veliko zadovoljstva. Združili bomo naravo, kulturo, botaniko in skrb za lastno zdravje. Pa se odpravimo na pot!

Lovrenc je 892 metrov visok hrib nad Bašljem. Kljub temu da je iz Kranja zelo dobro viden, ni pretirano obiskan: baje je popularen pri jadralnih padalcih, ki si nabirajo izkušnje.

Dostop do izhodišča je najlažji iz Preddvora, preko Zgornje Bele, do Bašlja, od tam pa sledimo smerokazom za Gamsov raj, nekdaj bolj znanim kot Dom Rade Končar. Če se Vam ne smili vaš jekleni konjiček, se lahko povzpnete z avtomobilom še naprej po makadamski cesti, kjer je manjše parkirišče in markacija Lovrenc 20 minut. Svetujem pa Vam, da avto raje pustite niže na opuščenem peskokopu.

S peskokopa nadaljujete pot po makadamu in na desni strani boste kmalu zagledali lično leseno tablo Lovrenc. Zavijete levo in gozdna pot se začne kmalu vzpenjati. Pot je prijetna, brez pretiranih vzponov, ves čas pa se rahlo dviguje. Na koncu gozdne poti se priključite gozdni cesti. nahajate pa se tik pod planinskim domom. Od planinskega doma do vrha Lovrenca, kjer se odpira pogled na Kranjsko ravan in Sorško polje, je še pet minut. Idilična cerkvica Sv. Lovrenca je v osnovi romanska stavba z gotskim prezbiterijem. Freske s prizorom Pohoda treh kraljev na zahodni ladijski steni so delo furlanskih mojstrov iz začetka 15. stoletja. V 17. stoletju je bila cerkev prezidana. V čas prezidave je datiran tudi kasetiran strop, ki so ga na Lovrenc prinesli iz cerkve Breg pri Preddvoru. Lovrenc je vsekakor tudi zanimiva gorsko kolesarska tura. Sploh je zanimiv tisti del, ko se vozite po makadamu. Takoj od peskokopa je namreč strm vzpon, pa še cesta je ponavadi rahlo luknjasta, tako da sestop ni nič nenavadnega. Kolesarska pot se nadaljuje do parkirišča, kjer je markacija Lovrenc 20 minut. Zavijete levo v strm klanec in pot je ves čas "prijetno" napeta. Z nekaj sreče ter dovolj kondicije in moči v nogah se da klanec uspešno "prebrcati". Razlog za sestop lahko povzroči le kakšno terensko vozilo. Kolesarski vzpon na Lovrenc je kratek, a ravno zato pravi "kronometer". Saj veste, kako pravijo: Strup je v majhnih flaškah!

Z vrha vodi pot naprej proti Storžiču, Kališču, Veliki in Mali Poljani. Vmes si lahko ogledate še partizansko bolnišnico Košuta. Če imate čas in voljo, se odpravite naprej, kajti vzponček na Lovrenc je le kratek družinski izlet, za nedeljsko popoldne.

Na vrhu Lovrenca ponavadi dokaj močno piha. Naj vas to ne zmoti, da ne bi v zavetju cerkvice užili nekaj trenutkov v naročju ene najlepših gora v Sloveniji. V naročju mogočnega Storžiča.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti