Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Skrivnostne ključavnice

petek, 13. maj 2005, ob 00:00, Jelena Justin, ogledov: 9750

Razgled na Triglav, preproge narcis in legenda o njihovem nastanku

Golica (1836 m)

Skrivnostne ključavnice

Razgled na Triglav, preproge narcis in legenda o njihovem nastanku.


Severno od Jesenic se v grebenu Karavank dviguje Golica, travnat vrh z višino 1836 metrov, na katero vodi vrsta markiranih poti. Izhodišče je običajno Planina pod Golico, z avtom pa se lahko pripeljete do tovorne žičnice, kar skrajša pot vzpona. Koča leži na višini 1580 metrov. Od izhodišča do koče je približno 2 uri in pol, naprej do vrha pa je še približno 1 uro vzpona. Na vrhu se iz oči v oči srečamo z mogočnimi Julijci, na avstrijski strani pa nekje daleč zagledamo Visoke Ture.

Gora, ki jo na jugu prekrivajo travnata pobočja, ni nič posebnega, dokler ne pride mesec maj. Takrat travnate površine postanejo rastišča narcis. Ko se sredi maja pelješ po avtocesti proti mejnemu prehodu Karavanke, imaš občutek, kot da so travniki pod Golico prekriti s snegom, ali pa, da je nekdo položil snežno belo svileno preprogo.

Narcisa je čebulnica, visoka med 20 in 45 centimetri. Večinoma ima štiri dolge, sivozelene, črtaste liste. Cvetovi so vodoravni, z značilnim vonjem, z valjasto cevjo, ozkimi štrlečimi, koničastimi snežno belimi krpami. Na nižjih pobočjih pod Golico (Plavški Rovt, Javorniški Rovt) cveti meseca maja, višje na Golici pa junija. Opozorimo pa na dejstvo, da je zaščitena, da je trganje prepovedano.

Gorenjci vse prevečkrat trdimo, da narcise rastejo le pri nas, na Golici, vendar aprila in maja cvetijo tudi na Krasu, na vrhu Slavnika in ob slovenski obali.
Za čudovite, nežne cvetlice z zelo močnim in značilnim vonjem je znanih še nekaj imen, uporabljata pa se predvsem eno: ključavnice. Ko sem prvič slišala ime ključavnice, se mi je zdelo smešno, a so mi starejši ljudje razložili od kod to ime. Vsi vemo, da so čebele pridne in marljive žuželke, vendar njihovo pridnost je Bog kaznoval, ker so med nabirale tudi ob nedeljah. Tik pod prašniki je naredil bunčice in jim sladki med zaklenil. Od tod ime ključavnice!

Vendar, kako pa so narcise sploh nastale?? O njihovem nastanku govori zanimiva legenda, krivec pa naj bi bile ženske; vendar ženska krivda, zaradi moškega razloga. Pred nekaj sto leti je namreč stvarnik želel vedeti natančne podatke vseh stvari in vedeti za grehe svojih ovčic. Svet je takrat izgledal zelo grešno, zato je svoji komisiji naročil, naj grešnikom vse grehe odpusti. Kjerkoli je komisija hodila, povsod je bilo vse u"redu, le pod Golico, kjer je danes raj, se je zgodilo nekaj čudnega. Ob poti je sveti Peter srečal mlado dekle, ki je bridko ihtela in jo vprašal: "Zakaj?" Dekle mu pove, da je iskala rožice, pa jih ni našla, da bi si spletla venček, ki ga je izgubila. Sveti Peter se je nasmejal in dejal, da bo za vsak izgubljeni venček zrasla ena narcisa, ki bo pomenila storjeni greh. In tedaj ... glej ga zlomka ... zgodil se je čudež! Kamorkoli je pogledal, kamorkoli je šel ... povsod same narcise. En greh, ena narcisa! Morda je zato vsako leto na Golici polno devic, ki skrivoma trgajo sledi, svojih skritih strasti!

Planirajte izlet na Golico v mesecu maju oz. juniju, ko je resnično raj na Zemlji. Milijoni in milijoni belih cvetov na travnikih, kjer istočasno cvetijo češnjeva drevesa v ozadju pa je mogočni vrh Stola še rahlo prekrit s snegom. Vsaj videti je tako ... morda pa ... Se je mar tam tudi grešilo?

eXTReMe Tracker