Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniška popotnica 22.02.05

Radio Dur - Miha Pavšek: Vreme "se dogaja", v gorah je nasulo pol metra in ponekod tudi več novega snega. Zato previdnost glede snežnih plazov ta konec tedna ne bo odveč, saj se sneg zaradi mraza še ne bo bistveno sesedel. Temu primeren je tudi naš današnji izletniški namig.

 

Gorniška popotnica

Oni dan se je na račun Ljubljančanov in okoličanov nekdo pošalil, da so imeli do sedaj le toliko snega, da ga je odpihnilo nekaj metrov naokoli vsakokrat, ko je kdo malo bolj kihnil. Zdaj je temu konec, nikakor pa se ni končalo burno vremensko dogajanje. Zato v naslednjih dneh pozorno spremljajte sprotne napovedi! Če se je do sedaj »dogajalo« vreme večinoma le okrog nas, pa se je minule dni tudi nad nami. Nemirni ciklonček, lahko bi mu rekli kar Genovežan (njegovo središče je namreč nad Genovskim zalivom) se je končno le namestil tako kot se spodobi, in posledice so tu. Večji cikloni, ki nastajajo nad zahodno in jugozahodno Evropo ter zahodnim Sredozemljem in imajo to »slabost«, da potegnejo s seboj poleg vlažnih tudi nekoliko bolj tople zračne mase.

 

Nad nami te potem postopoma odrinejo hladen zrak in sneg ostane le »zgoraj«, v sredogorju in še višje. V nižinah začne padati šele proti koncu padavin, ko te že precej pojemajo. Genovski ciklon pa je ravno pravšnji vrtinec, ki se narine na rob hladnega zraka, ki do njegovega prihoda gospodari nad celino. Če sledi njegovemu plesu s celinske strani vnovičen prodor zračnih mas polarnega porekla, se ta navihanec kaj rad obnovi. In v gorah je to pot padlo kar nekaj snega, v Julijcih skoraj pol metra. V vremenskem kotlu nad nami in okrog nas se bo tudi v naslednjih dneh marsikaj skuhalo! »Kuhajo« pa se te dni na Grenlandiji, saj so zabeležili v soboto rekordnih 16 stopinj Celzija, kar ni prav pogosto niti poleti. Sicer pa letošnja zima skrbi, da nam vsaj ob njenem zaključku ni dolgčas. Pa vendarle še ravno pravi čas, ob začetku zimskih šolskih počitnic.

Če so bila nekaj tednov nazaj po dolgem času zopet zamrznjena nekatera naša jezera, se je sedaj vse skupaj preusmerilo na zasnežena in utrjena pobočja. Sprejmimo torej z odprtimi rokami letošnjo »belo velikodušnost« in uživajmo v njej, pa čeprav smo »Starko zimo« še pred kratkim odganjali. Pri tem pa ne pozabimo tudi na tiste, ki jim je v teh razmerah še posebej težko, to je divjad in še posebej ptice. Kakšno prgišče raznovrstnih semen v ptičji hišici ali kos loja, obešenega na domačem drevju jim bo zagotovo prinesel nekaj toplote. Sedaj, ko je postala zimska pravljica resničnost, res ne bo težko izbrati primernega cilja za naš tokratni izlet. Če že ne bomo na enem od smučišč se podajmo vsaj na bližnjo, ne preveč visoko vzpetino in si privoščimo sprehod skozi zasneženo pokrajino po spluženih cestah (nekatere med njimi se bodo spremenile v sankališča!) in uhojenih poteh.

Mi vam tokrat predlagamo skok na gozdnato Špico (735 m) nad Vrhniko, na kateri sta tudi koča in razgledni stolp, ki nam omogoča, da pokukamo tudi iz gozda malce naokoli. Tisti bolj zagreti se boste odpravili iz »doline« (Stare Vrhnike, Logatca) ostali pa iz Zaplane, Strmce ali pa kmetije Logar, ki stoji nekoliko naprej od nekdanjega smučišča na Ulovki. "Dolinci" boste potrebovali za vzpon in spust 3 do 4 ure, ostali pa kakšno dobro uro manj. Kljub oblačnemu vremenu zna biti razgled prav zanimiv, saj leži vrh na meji med dinarskim in predalpskim svetom. Morda je od tod pogled na več kot 150 km2 veliko Ljubljansko barje med najlepšimi, proti severu in zahodu pa se vam bodo pred očmi nizala številna obljudena slemena Polhograjskega in Rovtarskega hribovja. Ne pozabite na gamaše in palice, saj je na vrhu že skoraj pol metra snega. In ne pozabite se menjavati v vodstvu, saj je nadelava gazi enkratno, a vendarle precej naporno doživetje!

Gorniški pozdrav, Miha

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti