Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorniška popotnica 19.08.04

Radio Dur, 12.08.2004 - Miha Pavšek: Zadnje dni se je prav lepo ozirati proti goram, pri čemer nas ne motijo niti jutranje dolinske niti popoldanske gorske meglice. Razlika med opazovanjem prvihi in drugih je, da pravimo slednjim oblaki, oboje pa lahko izkoriščamo. Prav ste prebrali, megla ali njena pojavna oblika - oblaki so v hribovitem in goratem svetu lahko tudi naravni vir!

 

Avgustovsko vreme je za zdaj zelo "utečeno" in prav vsakomur všečno, morda še najmanj gornikom. Vsaj tako bi moralo biti, a vendar se najdejo številni nergači, ki se za slabo počutje izgovarjajo prav nanj. Vročine, vsaj tiste zelo nadležne ni, vlaga je tudi nekoliko popustila, še celo nevihte so se za nekaj dni potuhnile! A bo že jutri vse drugače, na srečo pa bo tokratno poslabšanje prehodnega značaja – torej kratkotrajno. Po nočnem deževju bo sobota bolj sveža in deloma še tudi mokra, poslabšanje bo zaključila burja, ki bo potegnila (saj vemo kje?) v drugi polovici dneva. Za nedeljo pa se dobro pripravite in »nabrusite« podplate! Morda je še pomembnejše dejstvo, da v naslednjem tednu dni ni predvidena sicer znana avgustovska ohladitev, ki pobeli najvišje dele naših gora.

Morda se zdi na prvi pogled v uvodu omenjeno izkoriščanje megle bolj podobno znani prispodobi o "prodajanju megle", ki bo v naslednjem mesecu dni in pol še kako aktualno tudi v »predvolilni« deželi, zdaj že na »evrostrani« Alp. Za prebivalce ene od ribiških vasi na severu Čila pa je megla glavni vir njihove pitne vode. Dolgo časa so vozili v vas vodo s pomočjo cistern, kar je pomenilo kar okrog desetino vseh njihovih mesečnih stroškov (pomislite, kolikšni so tovrstni stroški pri vas doma!). Potem pa so vzeli v roke zadevo kanadski znanstveniki in te stroške precej zmanjšali. Že pred tem so namreč na nekaterih sušnih hribovitih in goratih območjih opazovali, kako se zbirajo vodne kapljice iz megle in oblakov na listju nekaterih dreves. Po preučitvi delovanja teh naravnih zbiralnikov jih je bilo treba le še posnemati.

Vodne kapljice, ki sestavljajo meglo in oblake, so večinoma zelo majhne in lahke, zato se premikajo v vodoravni smeri. Samo sapica in že potujejo. Ker pri tem ne padajo, jih ne moremo ujeti v vedro. Zato pa jim lahko v ta namen nastavimo navpične lovilne mreže, še najbolj podobne velikim mrežastim reklamnim panojem. Projektanti teh mrež z njimi posnemajo drevesne veje in listje, hkrati pa omogočajo kopičenje in shranjevanje majhnih vodnih kapljic. Mnoge od njih se namreč na grobo tkanem posebnem blagu medsebojno povežejo in združijo v večje oziroma tako velike, da na koncu kanejo v zbiralnik. Količina zbrane vode s pomočjo tovrstnih mrežastih panojev je odvisna od njihove velikosti, učinkovitosti in hitrosti vetra. Severni obalni del Čila je izjemno sušen, včasih ni dežja tudi več let! Nad morjem pa je vedno prisotna meglica, ki jo stalni zahodni vetrovi vztrajno potiskajo v pobočja priobalnega hribovja, tudi v najbolj sušnem času.

Sprva so namestili petdeset zbiralnih mrež z lovilno površino 48 kvadratnih metrov, s katerih se je nakapljalo dnevno okrog 11.000 litrov vode. Natančneje 33 litrov na vsakega vaščana, kar je precej več kot 14 litrov, ki naj bi jih ti potrebovali vsak dan (kje smo tukaj še Slovenci z okrog 200-300 litri na dan!). Problem sta le cena za izdelavo in namestitev tovrstnega zbiralnika, ki je od enega do dveh milijonov tolarjev. Raziskovalni projekt kanadskih znanstvenikov pa je spodbudil tudi druge hribovite in gorate države in območja s podobnimi težavami, med drugim Južno Afriko, Dominikansko republiko, Izrael, Zelenortske in Kanarske otoke ter Nepal. Izkoriščanje megle nas morda neposredno res ne zadeva, priča pa nam o tem, kako življenjsko pomembna je voda. Medtem, ko ravnamo pri nas kot da so njene zaloge neizčrpne in kakovost najboljša, pa jo drugod po svetu zbirajo »po kapljicah«. Sicer so pa zdaj tako ali tako »in« olimpijske igre, koga neki sploh še zanima voda in to letos, ko jo je tudi v gorah (po dolgih letih) res veliko. In še enkrat - ne pozabite na nedeljsko brušenje podplatov ter se izogibajte naših »modnih« vrhov, saj je sprehod po promenadi veliko lepši v mestnem parku!

Gorniški pozdrav,
Miha

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti