Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora

Julij-avgust 1996: Kadar bomo siti dežja in bomo željni sonca, širokih razgledov in cvetočih cvetic, se odpravimo na nedeljski izlet na Primorsko. Tja, kjer sta človek in narava v sozvočju, kjer se bomo nadihali svežega zraka, kjer nam bo pogled objel prvinsko pokrajino.

REKREACIJA

Gora


Krajev z imenom Gora je v Sloveniji precej. Vipavska Gora je primerna za obisk prav v vseh letnih časih. Lahko si ogledamo mnoge naravne znamenitosti, se sprehodimo po okoliških travnikih in gozdovih, osvojimo bližnje vrhove, se smučamo ali kako drugače rekreiramo.

 

Kadar bomo siti dežja in bomo željni sonca, širokih razgledov in cvetočih cvetic, se odpravimo na nedeljski izlet na Primorsko. Tja, kjer sta človek in narava v sozvočju, kjer se bomo nadihali svežega zraka, kjer nam bo pogled objel prvinsko pokrajino. Pojdimo na potep po Vipavski Gori. To je biser neokrnjene narave, ki se skriva za strmimi pobočji in melišči, za nazobčanimi robovi kamnitih vrhov nad Ajdovščino v Vipavski dolini. Ustno izročilo pravi, da je Bog ustvaril Goro iz samega veselja. Pesem klekljaric je enako žlahtna petju ptic, ki jih je po teh gozdovih in gmajnah na pretek. Ko popotnik zre iz doline proti planoti si ne more misliti, da je za robom pokrajina, na kateri so Gorjani med skalami, grobljami in škarpami, med bregovi, griči, hribi in vrhovi, v dolinah, jamah in grapah, med luknjami in brezni, v lozah in dragah, na sečih in ravnicah našli zavetne kotičke za svoje domove. Za tukajšnje kraje sta značilna krušna peč in odprto ognjišče, ki dopolnjujeta domačnost, iz bakrenih kotličkov nam bodo zadišale domače specialitete ...

In kako pridemo na Goro? Lahko peš iz doline, lahko z avtom. Ves predel je prevozen po krožni asfaltni cesti: Ajdovščina - Budanje - Col - Predmeja - Lokavec. Gora je le del grebena široke kraške planote Trnovski gozd, ki poteka v smeri jugovzhoda, od naselja Predmeja do Cola. V tej smeri se greben imenuje še Rob in Veliki Greben, vmes pa sta vrhova Podrta gora in Kovk. Greben je dolg 8 km in se proti zahodu nadaljuje v Čaven. Trnovska planota stmo pada proti Ajdovščini v Vipavski dolini, zato je izredno razgledišče. Na severu vidimo najvišji del Trnovskega gozda, Golake, Malega in Velikega (Mali je višji!), v ozadju Julijce, proti vzhodu se kažejo Hrušica, Javorniki, Nanos in Snežnik, na jugu Vremščica, Slavnik in daljna Furlanska nižina, ob lepem vremenu vidimo tudi Tržaški zaliv, na zahodu pogled obstane na bližnjem Čavnu, včasih pa za Kambreškim pogorjem v daljavi na Dolomitih. Po vsem grebenu vodi označena pot s številko "1", kar pomeni Slovenska planinska pot. Pot nas vodi po razglednem valovitem kraškem svetu, po travnikih, gozdovih, skalnih grebenih, mimo samotnih kmetij. Od Cola do Predmeje bomo hodili 5 do 6 ur. Iz doline lahko pridemo na planoto po več označenih ali neoznačenih poteh. Pot čez Goro je del Slovenske geološke poti, čez planoto vodi tudi pot kurirjev in vezistov.

Obisk Gore je naravnost idealen za rekreacijo in izlete ter obisk izjemnih naravnih znamenitosti Trnovskega gozda. Na njegovih južnih obronkih se prepletajo različne rastlinske vrste, tako da spada flora tega predela med najbolj zanimive v Evropi. Smrekova draga pod Golaki, ena največjih globeli Trnovskega gozda, je poznana kot tipičen primer mrazišča s toplotnim in rastlinskim obratom. Mešani gozd se proti dnu globeli spreminja v smrekovega, nato v ruševje in se končuje s šotnimi mahovi. Obiščemo lahko ledeno jamo Ledenico z velikimi podzemskimi votlinami, ozkimi prehodi in gladkimi stenami ter mikroklimatskimi razmerami, ki omogočajo nastanek ledenih gmot. Vas Otlica je poznana po naravnem oknu v grebenu, skozi katero se odpira nenavaden pogled v Vipavsko dolino. Do tja pridemo od kmetije Zavrhovc, kjer imajo domačini čredo srnastih koz, znanih po odlični divjačini. Severno pobočje Sinjega vrha odlikujejo izredno lepe škraplje. Trnovski gozd je posejan z obeležji v spomin na čase II.sv.vojne, najbolj znana je grobnica s 367 padlimi borci partizanskih enot. To gorsko območje je bogato tudi z okameninami, ki so jih našli na več različnih krajih. Tereni so prepredeni s kolovozi, pešpotmi, urejenimi kolesarskimi potmi, pozimi pa smučarskimi tekaškimi progami. Rekreacijska centra sta kmečki turizem na Sinjem vrhu in Predmeja. Slednje je zimsko-športno središče, saj je v Tihi dolini urejeno smučišče z vlečnicami in skakalnicami. Tu je bila 8.marca 1895 leta organizirana prva smučarska tekma v Srednji Evropi. Za lažje orientiranje potrebujemo izletniško karto Vipavska dolina (1:50.000) ali Atlas Slovenije in planinski vodnik Slovenska planinska pot avtorja J.Dobnika.

Vladimir Habjan
Foto: V. H.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45947

Novosti