Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Oprema za gorsko turo

Junij 1998: Preden se kam odpravimo, preglejmo opremo, ki jo bomo vzeli s seboj. Oprema naj bo čim novejša in čim kvalitetnejša. Obrabljene stvari zamenjajmo z novimi.

REKREACIJA

Oprema za gorsko turo


Če smo redni obiskovalci gorskega sveta, nam ne bo težko izbrati potrebne opreme, ko se odpravimo na turo. Če pa to nismo, potem bomo večkrat pred dilemo, kaj vzeti s seboj in kaj ne. V kolikor bomo preveč skromni, bomo kaj pomembnega pozabili, v nasprotnem primeru pa bomo lahko hitro preveč napolnili nahrbtnik in nam hoja ne bo več v veselje. Kaj torej vzeti s seboj?

Od osebne opreme so najpomembnejši gorski čevlji. Ti morajo nuditi gležnjem dobro oporo in ne smejo prepuščati vlage. Mehkejši pohodniški čevlji so primernejši za sredogorje, trši z rebrastimi podplati (Vibram) pa so boljši za visokogorje in omogočajo tudi lažje plezanje. Obujmo dvojne nogavice (kupimo lahko tudi odebeljene). Nahrbtnik mora imeti široke naramnice in ogrodje, naj ne bo širši od naših bokov, ima naj vse potrebne nastavke (za cepin, palice idr.), pred turo pa si ga moramo dobro prilagoditi (zategnemo paščke). Pri nakupu pazimo na velikost. Spodnje perilo je iz bombaža ali sodobnih vlaken, ki je zračno, prepušča vlago ali jo vpija. Obleka naj bo udobna in zračna, da nas pri hoji ne ovira. Zadnja leta niso več v uporabi včasih veliko nošene pumparice, pač pa lahke pohodne hlače iz sodobnih materialov (schoeller), lahko tudi dodatno zaščitene (kevlar). Če hodimo po terenu, kjer se lahko kakorkoli poškodujemo (popraskamo ipd.), so tudi v vročih dneh boljše dolge kot pa kratke hlače. Tudi poleti vzamemo s seboj toplo (in rezervno) obleko (srajca z dolgimi rokavi, topel pulover (volna ali flis), volnena kapa, rokavice), ki nam ob nenadni spremembi vremena (nevihta s hladno fronto) lahko nudijo toplotno zaščito. Izkušnje kažejo, da se zgodi poleti več podhladitev kot pozimi, saj takrat vreme podcenjujemo. Prav tako nam tudi poleti pride prav (nepremočljiva - goretex) vetrovka s kapuco. Ne pozabimo na žepne robce in trak za znojenje.
Za visokogorje potrebujemo tudi zaščitno opremo. Proti dežju nam največkrat pomaga že dežnik, na zahtevnejšem terenu (ko moramo uporabljati tudi roke), pa je boljša pelerina ali vetrne hlače (v kombinaciji z vetrovko). S seboj imejmo tudi (kvalitetna) sončna očala, kapo s ščitnikom in zaščitno kremo za kožo in ustnice, ki nas ščitijo pred UV žarki. Ne pozabimo na prvo pomoč. S seboj imejmo nekaj obližev, povoj, sterilno gazo, trikotno ruto in kak aspirin ali podobno blažilo bolečin.

Na zahtevnejšem terenu potrebujemo tehnično opremo. Palice nam precej olajšajo vzpon in sestop. Najbolj uporabne so zložljive, da jih lahko damo v nahrbtnik, ko moramo za nepredovanje uporabljati tudi roke. Na zahtevnih zavarovanih poteh uporabljamo opremo za samovarovanje, to je: čelada, plezalni pas, zaviralna ploščica, pomožne vrvice in tri vponke. Takšen komplet si lahko sami sestavimo, lahko pa ga tudi kupimo. Na krajših (poškodovanih) odsekih poti ali za varovanje otrok nam pride prav pomožna, 20 – 30 m dolga plezalska vrv za varovanje, debeline najmanj 8 mm, seveda pa se moramo pred odhodom podučiti o načinih varovanja. Pri prečenju snežišč na severnih straneh gora je tudi poleti včasih potreben cepin. Tehnična oprema naj ima atest UIAA (Union International Alpine Assotiation).

Največkrat vzamemo s seboj preveč hrane in pijače. Za enodnevne ture se moramo dobro “najesti” že dan pred turo, zjutraj pa imejmo lahko prebavljiv zajtrk. Med turo se krepčamo z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati v različnih oblikah sladkorjev, piškotov, napolitank, suhega sadja, visokoenergetskih ploščic, čokolade, za glavni obrok pa imamo največkrat ribjo konzervo ali kar sendvič. Bolj pomembno je, da zaužijemo dovolj pijače. Za enodnevno turo bo zadostovalo 1.5 do 2 l pijače, po turi pa v dolini nadoknadimo še ostalo. Če so na naši poti planinske postojanke, lahko zaloge precej zmanjšamo in s tem tudi težo nahrbtnika. Ne pozabimo na rezervo hrane.

Splošne opreme bomo našteli kar precej, ni pa nujno vse vzeti s seboj. Za večdnevne pohode rabimo tudi toaletni pribor (toaletni papir, košček mila, brisača, zobna ščetka in pasta, vlažni robčki ipd.). V nahrbtnik sodi še čelna baterijska svetilka (rezervna baterija in žarnica), v sili nam pride prav lahka zaščitna folija ali bivak vreča, s katero v telesu zadržimo precej toplote. Radijska postaja ali prenosni telefon nam omogočata stik s svetom. Natančen zemljevid (1:25.000), opis poti iz vodnika (ali kopija) in kompas nam bodo kazali pravo smer. Včasih potrebujemo še pisalo in papir. Višinomer (ali ročni GPS sprejemnik) nam olajša orientiranje, če ima vgrajen barometer, pa omogoča še spremljanje vremena. Razne “drobnarije” so prav tako pomembne: ključ za odpiranje konzerv, nož, jedilni pribor, (pred vlago zaščitene) vžigalice, planinska in zdravstvena izkaznica, planinski dnevnik oz. razni dnevniki za zbiranje žigov (blazinica), denar, fotoaparat in filmi, šivanka, sukanec, gumbi, varnostne sponke, rezervne vezalke, piščalka, ura, daljnogled, copati (za kočo). Če bomo prenočevali po kočah, ne bomo potrebovali opreme za bivakiranje, ki je nismo omenili, lahko pa vzamemo planinsko rjuho.

Preden se kam odpravimo, preglejmo opremo, ki jo bomo vzeli s seboj. Oprema naj bo čim novejša in čim kvalitetnejša. Obrabljene stvari zamenjajmo z novimi. Opremo kupimo v trgovinah z gorniško – alpinistično opremo, spisek trgovin pa najdemo na svetovnem spletu http://pzs.si.


Pod Kamniškim vrhom. Foto: V. H. Dodano iz arhiva.

Vladimir Habjan

SPISEK POTREBNE OPREME ZA EN DAN POLETI V VISOKOGORJU

OSEBNA OPREMA
- gorski čevlji, 2 para nogavic
- nahrbtnik
- spodnje perilo, majica s kratkimi in dolgimi rokavi, pohodne hlače, pulover, robci, trak za znojenje
- nepremočljiva vetrovka
- volnena kapa, rokavice
- rezervna obleka

ZAŠČITNA OPREMA
- dežnik ali pelerina ali vetrne hlače (nepremočljive)
- (kvalitetna) sončna očala
- kapa s ščitnikom
- zaščitna krema za kožo in ustnice
- komplet prve pomoči

TEHNIČNA OPREMA
- zložljive palice,
- oprema za samovarovanje (čelada, plezalni pas, pomožne vrvice, tri vponke, zaviralna ploščica)
- cepin
- 20 –30 m dolga plezalna vrv debeline vsaj 8 mm

HRANA IN PIJAČA
- ribe, sendviči idr.
- visokoenergetske ploščice, čokolada, piškoti, napolitanke, suho sadje
- 1.5 – 2 l pijače
- rezerva hrane

SPLOŠNA OPREMA
- toaletni pribor (toaletni papir, košček mila, brisača, vlažni robčki ipd.)
- čelna baterijska svetilka (rezervna baterija in žarnica)
- zaščitna folija ali bivak vreča
- radijska postaja ali prenosni telefon
- zemljevid, opis poti iz vodnika (ali kopija), kompas
- višinomer (barometer), GPS
- denar, ura, papir, pisalo
- nož, jedilni pribor, ključ za odpiranje konzerv
- planinska in zdravstvena izkaznica, planinski dnevnik oz. razni dnevniki za zbiranje žigov (blazinica)
- fotoaparat, filmi, daljnogled
- šivanka, sukanec, gumbi, varnostne sponke
- rezervne vezalke
- piščalka

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Oprema za gorsko turo"

Matej Voh,

Vladimir odličen članek, eden redkih RES uporabnih na spletu ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti