Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Svetovno prvenstvo v lednem plezanju

sreda, 28. januar 2004, ob 07:00, Andrej Pečjak, ogledov: 1595

Letošnje svetovno prvenstvo v lednem plezanju se je odvijalo v švicarskem Saas Feeju od 23.-24.1.2004. Kraj na višini 1800m slovi po lepih smučiščih, skoraj kičastih hišicah na koncu alpske doline in mondenih turistih. Ta vikend konec januarja pa je bilo med turisti opaziti tudi nekoliko izstopajoče plezalce, ki so napolnili vse cenejše hotelčke...

Sass Fee, Švica, 23. in 24.01. 2004

Svetovno prvenstvo v lednem plezanju

Akrobatika, Foto: Andrej & Jasna PečjakLetošnje svetovno prvenstvo v lednem plezanju se je odvijalo v švicarskem Saas Feeju od 23.-24.1.2004. Kraj na višini 1800m slovi po lepih smučiščih, skoraj kičastih hišicah na koncu alpske doline in mondenih turistih. Ta vikend konec januarja pa je bilo med turisti opaziti tudi nekoliko izstopajoče plezalce, ki so napolnili vse cenejše hotelčke. Cenejše le za Saas Fee, za normalne pojme in celo švicarske pojme pa precej nad povprečjem. Mestece ima naziv ekološkega kraja, ki so mu ga podelili zato, ker poteka ves promet z električnimi avtomobilčki ali peš, vsa kurjava pa je na plin ali na drva. Avtomobile je tako treba pustiti v ogromni garažni hiši, ki je dozidana ob steni na robu mesteca.

Ravno ta garažna hiša je že tretje leto prizorišče tekme v lednem plezanju za svetovni pokal. Spiralo, po kateri se avtomobili spustijo na dno 11 nadstropne garaže namreč uporabijo za tribune gledalcev, po robu valjastega prostora pa se dviga ledena skulptura, kateri so dodane konstrukcije previsnih plošč, na katerih visijo ledeni sodi. Gledalci lahko tako opazujejo tekmovalce čisto od blizu – včasih čutiš celo vročo sapo zadihanega plezalca, ki se muči kakega pol metra od tebe!
Že v petek zvečer, ko so se pomerili najboljši plezalci v kategoriji hitrost so bile galerije nabito polne gledalcev, ki so z glasnim navijanjem spodbujali hitrostne favorite, ki so 25 m visoko ledeno svečo preplezali s časi od 20 do 25 sekund (1.-5.mesto). Tudi dekleta niso dosti zaostajala in najhitrejše so za isto progo potrebovale dobrih 30 sekund. Prva tri mesta so pri dekletih in fantih po pričakovanju zasedli ruski predstavniki, na četrto mesto pa se je prebil najhitrejši Švicar.
Suha sekcija, Foto: Andrej & Jasna PečjakŠe več gledalcev je kljub zasoljeni vstopnini 10 SFR napolnilo garažno hišo v soboto, ko se je v kategoriji težavnost pomerilo med seboj naboljših 8 plezalcev in plezalk. Vragolije, ki so jih počeli nad glavami in neverjetna vzdržljivost, ki so jo pokazali ob 15 minutnem nastopu na lednih in suhih previsih so navduševale gledalce in celo sodniki se včasih, še posebno ob nastopu ženske zmagovalke Ines Pappert, niso mogli vzdržati občudujočih vzklikov. Ženska finalna proga je namreč potekala po moški polfinalni, ki sta jo zmogla le Evgenij in Harry Berger, Ines pa je to progo preplezala skoraj do konca. Če bi tekmovala med moškimi, bi se tako na polfinalni progi uvrstila na 3.mesto! Temperatura je še narasla ob nastopu moških, kjer so imeli Švicarji v finalu kar 3 favorite. Brata Antamatten sta imela nekaj smole, pa tudi plezala nista tako zanesljivo kot običajno. Kljub temu je Samuel zaradi napake Avstrijca Marcusa Bendlerja osvojil tretje mesto in tako izpolnil pričakovanja publike. Zmagal je Avstrijec Harry Berger pred Ukrajincem Evgenijem Krivošetsevim, ki je branil lanski naslov svetovnega prvaka, izkazal se je pa tudi na naši tekmi Ice extreme v Solčavi kjer je zasedel pričakovano 1.mesto.

Naš najboljši (in edini) predstavnik Primož Hostnik (AO Tržič, Maya Maya) je plezal dobro, vendar počasi, ker se mu je odlomila ostroga dereze, kar ga je na sodčkih zelo oviralo. Tako ni priplezal dovolj daleč za uvirstitev v polfinale in je osvojil 35.mesto. Da zna plezati hitro je dokazal na hitrostni preizkušnji, kjer je prvih deset metrov preplezal zelo hitro oz. kot se je izkazalo hip kasneje - prehitro. Tudi sicer je zelo navpična in preperela proga “pometala” skoraj tretjino tekmovalcev, tudi Olejnikova, ki je veljal za enega od favoritov.
Še en slovenski tekmovalec je, kljub temu da ga tam ni bilo, bil prisoten po celem Saas Feeju: Klemen Premrl, ki so ga slikali na lanski tekmi in ga lepo nasmejanega postavili na letošnji plakat. Plakati pa so bili vsepovsod in Klemen se je z njih veselo smehljal…

Klemen se smehlja iz plakatov, Foto: Andrej & Jasna Pečjak

Poleg tega sta bila v ekipi osebja dva slovenska sodnika oz.sodnik in sodnica, vsi tekmovalci pa so plezali po umetnih oprimkih podjetja MR Climbing. Sojenje ženskega finala je bilo pravzaprav čisto slovanska in skoraj družinska zadeva: slovenski sodnik in slovenska ter ruska sodnica… Še dobro, da ni bilo pritožb Švicark ali Nemk…
V nedeljo je bil v Saas Feeju pod vodstvom švicarske planinske organizacije še sestanek o prihodnosti tekmovanj v lednem plezanju, ki so se ga udeležili predstavniki UIAA, IWC, organizatorjev in tekmovalcev. Povzetek je, da zanimanje je, volja tudi, denarja je bolj malo, ledni plezalci pa so v skoraj vseh evropskih državah nekak tujek v planinskih organizacijah, zato nobena od držav, kjer se ledno pleza, še ni imenovala delegata za UIAA komisijo za ledno plezanje. Ta komisija tako obstoja, v njej je par delegatov iz držav kot so Portugalska, Španija in Nizozemska, ni pa Nemcev, Avstrijcev, Švicarjev, Italijanov, Slovencev. Vendar želja po tekmah je, organizatorji so se pripravljeni povezovati, tekmovalci so pripravljeni tekmovati in trenirati, tu in tam se najde tudi kakšen sponzor in tako lahko v naslednji sezoni pričakujemo spet nekakšno serijo tekmovanj. Morda se ne bo imenovala Svetovni pokal – ampak, a je to sploh pomembno, kako se imenuje?

Karavana lednih plezalcev in plezalk se je sedaj razdelila: Francozi so se namenili na srečanje lednih plezalcev v Francijo, Švicarji, Italijani, Nemci in Avstrijci pa pridejo naravnost v Solčavo!

Andrej & Jasna Pečjak

eXTReMe Tracker