Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Fužinske gore ...

četrtek, 25. oktober 2001, ob 00:00, Vladimir Habjan, ogledov: 3693

Oktober 2001: Fužinske planine so visokogorska kraška planota med Bohinjem in Triglavskim pogorjem in so prav primerne za jesenski obisk ...

PLANINARJENJE

Fužinske gore in planine


Jesenski čas je mnogim eden najlepših in najprimernejših za izlete v naravo. Vreme postane stabilnejše, nič več ni hude poletne vročine, narava se odene v prijazne zlato-rjave jesenske barve, pogled nam z razglednikov seže daleč, samota in odročnost nam omogočita, da se lahko mirno posvetimo okolici in sebi.

Fužinske planine so visokogorska kraška planota med Bohinjem in Triglavskim pogorjem in so prav primerne za jesenski obisk. Ime so dobile po starodavnem načinu pridobivanja železa, ki je bil značilen za prebivalce alpskih dolin. Fužinske planine so zelo razčlenjen svet prekrit z gozdovi, ruševjem in travniki. Planota je na treh straneh obdana s stenami in strmimi pobočji, ki padajo v Voje, Bohinj in k Triglavskim jezerom. V tem dragocenem svetu bomo odkrili marsikaj nedotaknjenega. Jeseni tam sicer ne bo več značilnih murk, planik, triglavskih neboglasnic in avrikljev, bomo pa med travo in ruševjem lahko splašili svizca, planinskega zajca ali skalno jerebico. Odročnost sveta bomo začutili tudi po zbledelih markacijah, ponekod težko prehodnem svetu in mnogih viharnikih. Na planoti stojita dve planinski koči. Prva je na lahko dostopni planini Vogar, druga pa na najbolj obiskani fužinski planini Pri Jezeru. Prva je odprta v poletni sezoni, od petka popoldne do nedelje in ob praznikih, druga pa izven sezone ni odprta, ima pa skromno zimsko sobo.

Izhodišč za pristope do planin je več. Najprimernejša je planina Blato, saj pridemo z avtom skoraj do 1100 m nadmorske višine. Do tja je speljana gozdarska cesta iz Stare Fužine. Po dobrem kilometru vožnje Iz Stare Fužine proti Vojam zavijemo levo strmo navzgor v dolino Suhe. S Fužin do Blata je 10 km. Med potjo si lahko na levi strani doline ogledamo izvir reke Suhe, ki se razliva po strmem skalovju. Planine, ki jih lahko v enem dnevu (s planine Blato ali iz Bohinja) obiščemo so: Vogar, 1054 m, Hebat, 1193 m, Vodični vrh, 1486 m, Viševnik, 1625 m, Ovčarija, 1660 m, Dedno polje, 1560 m, Pri Jezeru, 1450 m, Laz, 1560 m (slovi kot najbolj idilična), Krstenica, 1655 m (zelo razgledna), Jezerce, 1720 m in (Zg. in Sp.) Grintovica, 1250 m. Bohinjsko planšarstvo se zadnja leta spet obnavlja, vse več planin je "živih". Sezona traja od junija do septembra. V tem času nas bodo na nekaterih planinah tudi postregli. Do vseh naštetih planin vodijo markirane poti. Vse poti so nezahtevne in zato primerne tudi za družinske izlete.

Nad planinami se dvigajo Fužinske gore. Nekaj vrhov je za naše razmere kar gorskih velikanov. Samo na Pršivec, 1761 m in na vrhove na zahodnem robu planote nad Dolino Triglavskih jezer (Mala Tičarica, 2071 m, Kopica, 2190 m, Mala Zelnarica 2310 m) vodijo markirane poti, na vse ostale pa so poti neoznačene ali celo brezpotne. Zato je ta svet tudi redkeje obiskan. Ti vrhovi so: Kreda, 2025 m, Slatna, 2077 m, Prvi, 2181 m, Srednji, 2226 m in Zadnji Vogel, 2327 m, Vršaki (248 m), Mišeljski Konec, 2646 m, Mišeljski vrh, 2350 m, Debeli vrh, 2390 m, Ogradi, 2087 m, Vrh Hribaric, 2388 m, Škednjovec, 2309 m, Prevalski Stog, 2075 m, Jezerski Stog, 2040 m, Krsteniški (Mali) Stog, 1877 m. Sem se lahko poda le izkušen gornik vajen lažjega plezanja in orientiranja v mestoma težko preglednem visokogorskem svetu, vzpon na katerega koli od njih pa bo navdušil vsakega ljubitelja gora.

Opise planinskih izletov in gorskih tur na naštete cilje bomo našli v planinskih vodnikih: Tine Mihelič, Bohinjske gore (Sidarta) in Julijske Alpe (Planinska založba), Andrej Stritar, 111 po slovenskih gorah (Sidarta) in še nekaterih drugih. Opremljeni moramo biti primerno za jesensko turo. Pri opremi upoštevajmo nižje temperature (topla oblačila) in krajši dan (svetilka). Za orientiranje potrebujemo planinsko karto Triglav 1:25.000. Naj vam na koncu dam nekaj predlogov: Pršivec mimo planine Vogar, Vodični vrh, Jezero, Viševnik in Hebat, 6 ur, Prvi Vogel mimo planine Jezero in Dedno polje, 6 ur, Debeli vrh mimo planine Laz, 6 ur, Ogradi mimo planine Krstenica, Jezero in Laz, 6 ur. V vseh primerih je izhodišče planina Blato.


Fužinske gore z Ablance. Foto: V. H. Dodano iz arhiva.

Vladimir Habjan

eXTReMe Tracker