Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Storžič

Junij 2003: Prvi so na vrh Storžiča pristopili botaniki, leta 1758 J. A. Scopoli, 1762 F. K. Wulfen, 1793 Franc Hohenwart.

PLANINARJENJE

Storžič


Storžič je najvišji vrh skupine in najzahodnejši dvatisočak Kamniško-Savinjskih Alp. Ime je dobil po stožčasti obliki, ki je vidna od daleč. Vrh je lepo opisoval že Valvasor in uporabil staro domače ime Storžec, ki ga je šele v zadnjem stoletju nadomestila sedanja oblika.

Domačini poznajo tri Storžiče: Malega (1715 m), Srednjega (1860 m) in Velikega (2132 m). Južna pobočja vrha so strma, travnata s skalnimi čermi, nižje gozdnata, na severni in severovzhodni strani pa so stene in strme grape (najbolj znano je Žrelo med Psico in vrhom). Za Storžič so značilni štirje grebeni: severni, ki se za škrbino brez imena nadaljuje z ostrim Škarjevim robom (imenovan tudi Šija, v bližini so tako imenovane Nagelnove peči) ter se prek Škarjeve peči (1671 m) zniža v Javorniški preval (1465 m); zahodni, ki se prek sedla nad grapo Žrelo na severni strani nadaljuje na Psico (1769 m) in se prek sedla Velika Poljana zaključi na sedlu Mala Poljana; vzhodni, ki strmo pada na Bašeljski preval (1630 m), ter jugozahodni, ki se spušča z vrha proti Široki dolini. Po vseh grebenih vodijo markirane poti, le pot po jugozahodnem je nemarkirana. Na južni strani gore je razgleden grič (918 m), kjer na poseki stoji cerkev sv. Lovrenca (892 m). Pod Bašeljsko grapo je soteska Belice (naravna znamenitost), pod Škarjevim robom pa je podzemna jama.

Prvi so na vrh Storžiča pristopili botaniki, leta 1758 J. A. Scopoli, 1762 F. K. Wulfen, 1793 Franc Hohenwart. Prve poti na Storžič je opisal E. Graf 1877. Iz zgodovine je znan velik plaz na severni strani gore leta 1937, ki je zahteval devet žrtev smučarske tekme.

V pobočjih Storžiča bomo našli celo vrsto gorskega cvetja (avrikelj ali lepi jeglič, alpski zvonček, navadni, dišeči, progasti in Blagayev volčin idr.). Storžič je najvišji v bližnji okolici, zato je z vrha lep razgled na vse strani. Vrh je planinsko precej obiskan, tako v kopnem kot tudi pozimi. Severna stran gore je plezalsko dobro obdelana. Najbolj znana je Kramarjeva smer, ki vodi mimo Bivaka v Storžiču, poteka pa večinoma po strmi grapi. Ime ima po alpinistu Roku Kramarju, ki je med NOV padel kot kurir v Spodnjem Lomu. Kramar je s tremi soplezalci 16. junija 1940 prvič preplezal smer.


Storžič s Tolstega vrha. Foto: V. H.

Na vrh vodi cela kopica poti, dostope pa olajšajo planinske in pastirske koče: Dom pod Storžičem, Dom na Kališču, zavetišče Velika Poljana in Krničarjeva koča. Pa naštejmo vse poti: Od Doma pod Storžičem čez Škarjev rob, zahtevna markirana pot, 3.30 h, od Doma pod Storžičem (do Doma je cesta) skozi Žrelo, zelo zahtevna markirana pot, 3 h, Od Krničarjeve koče (do sem nezahtevne poti iz vasi Trstenik, Povlje ali Bašlja, 2.30 h) po Javorniški grapi, nezahtevna markirana pot, 2 h, iz Bašlja jugozahodnem grebenu, zahtevna, nemarkirana pot, 3.30 h, iz Bašlja mimo lovskega bivaka, zahtevna nemarkirana pot, 3.30 h, od Doma na Kališču (do sem nezahtevne markirane poti iz Bašlja ali Mač, 2 h) po vzhodnem grebenu, nezahtevna markirana pot, 1 ura 45 minut, iz doline Podstoržič čez Bašeljski preval, nezahtevna markirana pot, 2.30 h in iz Podstoržiča čez Javorniški preval ter Škarjev rob, zahtevna markirana pot, 3.30-4 h.

V poletnem času so zaradi vročine na južni strani priporočljive poti iz severne strani. Moj predlog je sledeč: gor skozi Žrelo in po zahodnem grebenu, dol čez Škarje. Večina vzpona bo potekala po hladni severni strani, prečenje grebena bo razgledno in morda bo zapihal tudi prijazni veter, da nam ne bo preveč vroče. V sestopu se bomo spet obrnili na prijetnejšo severno stran in se čez razgleden greben vrnili na izhodišče. Vse skupaj nam bo vzelo približno 7 ur. Pot je mestoma zelo zahtevna, vendar dobro zavarovana. Vodnik: 111 izletov po slovenskih gorah (Stritar, Sidarta), zemljevidi: Storžič in Košuta, delno Jezersko z okolico (oba 1:25.000), Karavanke (1:50.000).


Storžič v sončnem zahodu. Foto: Vladimir Habjan. Dodano iz arhiva.

Vladimir Habjan

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti