Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čas je denar

Verjamete v to, da je čas denar? In, da so alpinizem ter ostale sorodne dejavnosti predvsem potrata denarja ob obilici časa. Kar lepo verjemite, saj živimo v tržnem gospodarstvu.

 

Čas je denar


Sprašujem se ali sem med redkimi, ki razmišlja o tem, da mi ne gre le za denar, ampak mi najprej gre za užitek. Je danes to sploh še v modi? Si pri denarju ali pa si revež. Dve skrajnosti, dva popolnoma si nasprotujoča pola. In nisi revež, če že nimaš denarja, a imaš čas, ki ga znaš izkoristit za užitek in izzive. Za plezanje, alpinizem in vse podobne aktivnosti potrebuješ v največji meri čas. Takorekoč si bogat, kljub bolj plitvim žepom.

 

Pred dnevi mi je kolega potožil, da vseskozi bije bitko z denarjem. ”Nič novega,” mu odvrnem. Da sicer vseskozi pleza, ampak gleda na vsak tolar na skromnem kupčku, ki pa kopni kot spomladanski sneg. Časa ima sicer na pretek, denarja pa bolj malo. Sedaj se sprašuje, ali si naj najde redno službo s stimulativno osnovo in se odpove prosti izbiri terminov plezanja ali naj ostane pri slednjem z dodatkom životarjenja. Spet drugi prijatelj mi je dejal, da potrebuješ za plezanje novih smeri v gorah precej časa in da ga on konkretno, ker pač dela za vsakdanji kruh, na žalost ne najde. Spet tretji, me je opomnil, da je meni lahko, ko sem sam svoj šef in si izbiram, kdaj bom kam šel in celo za koliko časa, sicer nevedoč, da je tudi moj kruh prigaran in da je marsikatera noč neprespana. Kakorkoli že, časi so takšni, da te nihče več ne potreplja po ramenih, češ, kakšna faca si, ko takole res fajn plezaš, pa še ustvarjalen si za povrhu. Še tistih nekaj ”profijev”, ki jih premoremo v svetu alpinizma se lahko upravičeno bojijo za svoje mesto znotraj službe v različnih ministrstvih in enotah.


Čista potrata tole plezanje in razmišljanje o boljših časih. Celo na vrhu El Capitana.

Čas se je korenito spremenil. Marsikaj se je obrnilo na glavo. Rad bi plezal, a nimaš denarja za vse ideje, ki se ti porajajo. Po drugi strani pa si želiš varnega kruha, a se nisi pripravljen odpovedat svobodni izbiri upravljanja s časom s predznakom; prosti. Še največ plezajo dijaki in študentje, ki ponavadi živijo pri starših in glodajo iz iste sklede. Brez resnih stroškov lahko vlagajo izključno v plezanje in ostale potrebe. Tudi sam sem bil pred leti v isti godlji. V godlji predvsem zaradi tega, ker ima tudi študentsko plezanje, kljub prostosti in brezskrbnosti svojo omejitev, ki sliši na ime denar. Še tako si lahko deloven in ustvarjalen ali karkoli že, ampak brez resnega vira prihodkov bo zelo težko uresničiti kakršnokoli resno idejo o nekoliko dražji alpinistični odpravi ali pa se, recimo, lotiti plezanja najtežjih smeri po svetu.

 

Zakaj se je potem izvrsten plezalec in študent Matej Sova za časnik Delo izmotal z odgovorom (izgovorom), da gre v tujino, kadar sploh gre, zgolj plezat na pogled, ker je to dobro za tekmovanja in so mu le ta trenutno prioriteta. Zakaj pa potem vseskozi že dodobra izpeta ”miška”? Če imaš denar in čas si privoščiš zimovanje na jugu Francije, kjer razpolagaš s precejšnjo količino najtežjih smeri, kjer se si prav tako vseskozi v stiku s konkurenco, pravzaprav zelo hitro veš, kje si in kaj ti še manjka. Tudi za tekmovanja. Nekaj podobnega smo počeli že deset in več let nazaj, ko si preprosto nismo mogli – razen Marka Lukiča, ki je imel dovolj prihrankov in tudi poguma, da se je za daljše obdobje preselil na jug Francije – privoščiti kvalitetnega plezanja v tujini. Zgodba se ponavlja. Najtežje smeri za katere je potrebno tudi največ časa in zaradi tega tudi nejveč denarja se plezajo predvsem doma. Ker preprosto ni dovolj financ. Čas se seveda pri študentih in vseh ”napolprofijih” najde.

Zelo dobro se spominjam novodobnih sloganov – vsaj na naših tleh, - ki govorijo, da je čas denar. Pri resnem poslu vsekakor, pri alpinizmu in ostalih oblikah plezanja pa to ne drži in je čas predvsem ena resna potrata finančnih sredstev. Po drugi strani pa je čas potreben za uspeh. Zakaj torej toliko primerjave s časi, ko so plezali nove smeri, da se je kar kadilo. To so časi, kot radi rečemo; zlate generacije slovenskega alpinizma, časi največjih slovenskih odprav pod vodstvom Toneta Škarje in drugih, časi treh mušketirjev, še celo časi Toma Česna in pokojnega Slavca Svetičiča. Skratka, leta ko smo mahali s zastavicami, ko je bilo vsesplošno rajanje ob rojstnem dnevu heroja Tita, ko smo imeli parne in neparne vozne dneve, ko smo švercali kavo, čokolado in celo banane, in, ko so nam bile velike Jugoslovanske alpinistične odprave v ponos. Potem smo padli v takoimenovani za alpinizem ”gnili” kapitalizem, kjer vse sloni na tržnem gospodarstvu in uspehih. Kolikor je neko podjetje uspešno, kolikor je v nekem podjetju somišljenikov o aktivnostih v gorah in imajo odločilno besedo, toliko je denarja za alpinizem in plezanje.

Torej, moje razmišljanje o boljšem je lahko povsem legalno in glasno, le garancije ni, koliko bo sploh uspešno. Za hiter in dober zaslužek priporočam veliko dela in predvsem izvrstna poznanstva ter bistveno manj potratnih dni v stenah. Za obilo plezanja in užitkov pri raziskovanju sten pa si vzemite predvsem čas in ne delajte kaj pretirano drugega. Odločitev je na vaši strani in še posebej dobro verjemite v slogan, ki je trenutno aktualen ”Impossible is nothing”. Vmesna pot pa je zahtevna in navsezadnje polovičarstvo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Čas je denar"

Tone Škarja,

Matjaž Jeran ima prav - v zadnjem stavku sploh: majhna vas in skregana, ker bi bili radi vsi glavni. Ali župan vsak ali nihče. Ta zaplankanost, nedržavotvornost, ki Slovencem tako omejuje um, da ne razumejo, kako je skupnost dobra za skupne stvari in za vsakega posameznika, bo kriva, da bo za Slovenijo Evropa poguba namesto zlata priložnost. Alpinizem je življenje v malem, torej laboratorijski prikaz silnic, ki delujejo v družbi nasploh (če bi bili politiki pametni, bi nas plačevali kot poskusne bele miši). Načelo "raje sam le 5 jurjev kot pa skupaj vsak po 10" je že desetletja notranje vodilo večine naših zvezd, le ob različnih razmerah ni enako vidno. Zdaj je zanj zlata doba in vsak je "najboljši". Samo tega ne vem, zakaj je pri tolikih najboljših kapitanih naša barka že tako globoko pod vodo. Težka uganka? - Lep pozdrav


Matjaž Jeran,

Strinjam se z Markotom, da je tematika vroča in sicer že zadnjih 13 let kolikor plezam.

Ker sem sicer še študent in se trudim biti hkrati vsako leto boljši plezalec.

In moja zgodba se je začela okoli denarja plesti kar zgodaj, nekje pri petnajstih sem si zrihtal prvega sponzorja, ki je bil do danes največji in hkrati najradodarnejši car, kar sem jih videl, dal mi je 150 starih nemških mark mesečno, vsakega 15, v mesecu sem šel na firmo in dvignil ta keš. Star sem bil 15.,16. in 17. Počutil sem se blazno cool in zdelo se mi je, da nek drugi car Perko ma prav, jebeš šolo, vsak dan v Miško in to je to, bodo že sponzorji dal, če zdaj dobim 150DEM mesečno, ni vrag da jih ne bom vsako leto dobil več.

A stvar se je kmalu bistveno spremenila, ob resnem razmišljanju da grem na DIF in da bom profič sem se zamislil, kljub resnim podpihovanjem nekega carja, da jebeš faks, ti samo plezaj, enako so mi govorili tudi drugi velikani naše mestne scene, recimo Bigo je dejal: " ti plezi, ne brigi se za dnar!"

OK, danes imam za seboj dve študentski odpravi, za prvo sem pljunil lastnih 800.000SITnih, pa sponzorje je vodja odprave Luka Fonda nabral s pomočjo nas vseh 5-ih in tako je še iz sponzorskega denarja šlo 500.000SIT na vsakega, pa smo šli v Afriko. Imel sem se najbolše v svojih mladih letih, upam da se še kdaj približam temu vesoljskemu občutku, da ti 45 dni ni treba nič drugega delat, kot plezat. Biti sredi ničesar, nobenih tulifonov, nobenih: "A ste že zlezl?" potem doma seveda pišeš članke, snemaš dokumentarce in absolutno sfukan voziš katro od ene slovenske knjižnice do drugega zanikrnega študentskega kluba, kjer za 12500SIT in kakega jurja več predavaš o tem kako si ujel svoje sanje.

Na poti domov kinkajoče in puhaš najdražje-ti čike in si misliš, pičku mater še nekih 20 predavanj in lahko grem v Yosemite!

Pa greš potem na hitro v Yosemite, splezaš neko lepo visoko steno sred centra kapitalističnega sveta, kjer se svetovni carji kot so Huberji, delajo norca iz sebe, zato ker je amerika center sveta in zatorej tudio plezarije, in zatorej sponzorskega preživetja. Pa saj jima je vseeno, lahko zastonj plezata, ti pa dejansko nisi obremenjen z ničemer, ker (mogoče hvala kapitalizmu) vse kar si dobil je 125.000SIT od PZS-ja in 5 sistemov od Promontane pa štrik od CityWall-a, jebeš ga maš se fajn, zlezeš steno in ga serješ do konca svojih ameriških dni, ni ti treba pazit na obnašanje, ne nato kje in kdaj imaš kero majčko s katerim napisom, eneko nato dva meseca počneš v Sloveniji... Dokler! te ne zgrabi neka nora obsesija z imenom Pakistan.

Abstinenca, trening, brainstorming, večeri ko se ti zapirajo oči, sam možgani še ne znajo zaspat. Rabim 1.000.000, neki bo dala KA, neki mesto, neki AO Lj-Matica in zopet dobri stari zlajnani diasi in nekih 1000 malih službic, ki te zaposlujejo več kot 16 ur dnevno, nimaš časa za v Paklo in niti slučajno ne, da bi šel v Francijo sajtat, umes med vsako odpravo naštudiraš še za tiste povprečne štiri izpite in jebe se ti že za vse, samo da gremo. Seveda ne bi šel sam, hočem prijatelje, iz prvotnih mnogo nas ostaja peščica, keš fax pa lenoba, predvsem zadnje.

Študentje smo, plezamo precej, predvsem pa hodmo na odprave, ker ljubimo svet in ne TVja ali zgolj brskanja po revijah. In zato gremo, ker v Sloveniji ni časa za resno plezanje, je pač tako da sponzorji danes ne padajo na tabelarične prikaze z navedbami o branosti prispevkov iz zadnje odprave in predlogi kaj in kao jih želim promovirati, ne pomaga ne Ekonomska izobrazba, ne premetenost, ne neke kako dobre in močne veze, človek postaja homoekonomicus in ljubio sam svoj jaz z imenom EGO. Ko pride soočenje na 4 oke z nekom, ki počasi zgublja občutek kaj je zate nedosegljivi milijon, ki te ne razume povsem, zakaj ga lepo s pametjo in argumenti prepričuješ, da samo 100.000 SIT, za vas reklama, zame sanje. Pa še dobri po srcu bi bili.

O nekih sodobnih kapitalističnih dobrinah kot so lepi avtomobili in podobnih dobrinah, pa moram reči, da pravi ekonomisti ne razmišljamo.

Drugo leto pa v službo, sicer lahko zopet začnemo 5x na teden plezat v Miški, ampak to že poznamo. Prav tako tudi leta, ko je zveza organizirala odpravo, naredila razpis in izbrala med nekoč res gosto slovensko smetano, ki se zbere na eno resno odpravo in še kako žepno.

Letos nas gre v Pakistan 25 Slovencev, v organizaciji vsaj petih različnih odprav. Res hecno da se ne moremo zbrati skupaj.

Pravijo, da je problem čas in ne denar. Morda pa gre za slovensko antitezo in je razlog v povsem tretji stvari, mali med seboj skregani vasi, ki nima pojma kaj je PR, kaj je moč črede...

Brez nekih hudih nostalgičnih trenutkov se veselim prihodnjosti, ker bo taka kot bom jaz želel!

Matjaž in nasvidenje v petek


Peter Bajec,

Žijo!

Strinjam se tako z Maretom kot z Matjažem, da se samo dajejo(mo) med sabo namesto da bi stopli skupaj in potegnili iz firm nekaj konkretnega dnarja. Tako pa pluvamo drug po drugem in kujemo lastne dosežke v zvezde in smo carji in smo zlezli en kupc ekstremno težkih smeri in smo najboljši. Vsi ostali pa so motači in nimajo za burek. To je res škoda, ker je naš alpinizem res kvaliteten in še bolj bi bil če bi cenili in spoštovali dosežke drug drugega in posameznike, ki so to dosegli. Tako bi imeli tudi mladunci napaljeni, ki šele spoznavajo alpinizem, nekoga po katerem bi se lahko zgledovali. Imajo pa samo članke in oddaje v katerih ta pluva po tistem, uni pa po tretjem in tako naprej. Sponzorji pa bodo dali dnar samo v tiste reči, ki so organizirane, izdelane, imajo cilj, vizijo, vejo kaj hočejo. Gvišnu pa ga ne bodo dali nekim odfukanim ljudem, ki vidijo smisel življenja v plezanju po skalah in so med seboj še skregani.

Da pa se dotaknem še teme kolumne. Tle ma Matjaž prav. Jst sm tut še študent in cajta največ na sveti, lhku bi cele dneve visu po hribih. Do tle je vse lepo in prav. Zatakne se pri cekinih. Če jih hočeš met za it plezat je treba delat. Če delaš ne morš it plezat oziroma manj plezaš. Sej je že res da so stari majstri bli en teden u hribih in jeli kruh in špeh. In so bli glih taku srečni al pa še bl kukr smo mi, ku se podimo pu stenah. Res pa je tudi, da so cajti zdej drugačni. In taku je. Če ti uspe najti tisto pravo mišelo med cajtm in denarjem, pol si srečen in plezaš. Upoštevat pa je treba tudi še en element in to so ambicije. Zakaj plezaš? Ali samo za fun ker ti je zakon u hribih ali želiš kaj več. In ko si na to odgovoriš si rešu uganko in lahko začneš pakirat ruzak za jutrišnjo turo, ker bo sunčn dan.

Tu je moje mnenje,

mladunc napaljen Poli


Marko Lukić,

Čas ko je plezanje izgubilo nedolžnost!

Čestitam Mateju pri izbiri zanimive teme. Z njo je resnično zadel področje, ki zadeva vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo s plezanjem.

Tudi sam sem že večkrat razmišljal o tem, kako se je dojemanje alpinizma in plezanje v relativno kratkem času (cca 10-15 let) povsem spremenilo.

Sprememba sistema v katerem živimo je korenito spremenila naš odnos do plezanja in odnose med nami.

Romantična doba koncem osemdesetih, ko je star primež (ideološki) dodobra popustil, nov (biznis) pa še ni povsem zagrabil, se zdi kot breszkrbna otroška leta, ki se jih kadar nas v vsakodnevnem življenju malo zvije z veseljem spominjamo.

Kako je bilo takrat?

Na zvezi so morali popustiti in so končno začeli izplačevati sredsta, ki so prihajala za mednarodne razrede direktno tistim, ki so dosegli mednarodni razred (4000-6000 DEM) in ne po nekem zveličanem načelu vsi za enega eden za vse, kakor je kako leto pač prišlo. Ob tem so na mariborski občini izpalčevali še mesečno štipendijo cca. 1000 rajnkih DEM na mesec za vrhunske športnike. Z malo računanja se da ugotoviti, da si v primeru glodanja iz iste sklede s starši ni bilo problematično omisliti kakšnega daljšega bivanja na jugu Francije.

Spoštovanje do velikih fac iz zlate dobe SLO alpinizma je bilo tolikšno, da nihče niti pomisli ni, da bi prodajal neke kvazi zgodbice kako je dober po medijih, saj bi se ob kakšnem srečanju s Frančkom, Karom, Johanom.....v zemljo vdrl od sramu.

Mediji so kazali veliko naklonjenost alpinizmu saj je to bil čas, ko nismo imeli prav dosti "avtohtonih" športov (nogomet, košarka, rokomet) kot danes, ampak je bilo plezanja zraven smučanja ena od bolj slovenskih zadev s katero so se ljudje identificirali - bilo je že skoraj kdor ne pleza ni Slovenc. In seveda takrat se (OK brez raza- brez obraza izvzamem) nismo ravno prepirali po medijih.

Posledično je bila zadeva dobro sprejeta tudi pri sponzorjih, ki pa tako še niso dobro vedeli kaj je pravi marketing.

Mogoče se sliši idilično in verjetno tudi je, saj se z leti spominjamo samo lepih stvari, ampak pozicija, ki jo je imelo slovensko plezanje in alpinizem takrat na sloveski družbeni lestvici in gorniški svetovni se bo težko povrnila.

In danes?

Najprej se je zadeva porušila na čisto osebni ravni. Če še včeraj nisi imel alternative plezanju- saj v normalnem laifu itak nisi mogel zaslužit kaj več kot za Yugota in se nisi mogel bistveno diferencirat od okolice, oziroma si lahko bil nekaj več ravno zato, ker si bil nekje uspešen (plezanje, zborovsko petje...) nekaj si si pač moral najti. Potem pa je prišel nov svet, ki je zveličal povsem nove vrednote in naenkrat si bil ful čuden, če si počel nekaj kar ne prinaša.... ma saj veste... money. Vsi so se pogovarjali samo še o denarju. Potrošniški post je bil tako dolg, da se nam je zmešalo. In to res ni neka klima za gojit vrednote kot so odrekanje, tovarištvo..., kaj šele, da greš za vikend v hribe in ga tam- oprostite najebeš in to džabe.

In potem smo začeli manj plezat v hribih in vedno bolj v plezališčih. Rekli smo: "Ma kaj se bom tam matral cel dan po nekem krušu, da bom splezal en težek cug, če pa lahko tukaj na sončku cel dan plezam same najboljše stvari in mi je fajn. No in smo pripeljali potrošništvo tudi v plezanje. Naenkrat v hribih ni plezal nihče.

Po nekaj letni abstinenci pa se je plezanje v hribih ponovno začelo. Novi mladi alpinisti so začeli plezati v hribih, a pred seboj niso imeli generacije na katero bi se naslonili, kot so se vse generacije pred njim. Ena generacija je enostavno manjkala. Zato marsikomu tudi ni uspelu ustvariti kritične distance do svojih dejanj, saj nikoli ni plezal s kako legendo, ob kateri bi začutil pravo veličino. In marsikdo je misli, da je to to in začele so se prodajat razne top zgodbe po medijih. In če je nekdo brezvezno zadevo napihnil, jo je moral naslednji še bolj. Prišlo je do inflacije vrednot v alpinizmu in danes, ko normalen človek prebere kaj o alpinizmu ne more niti približno vedet ali je to res OK, ker je itak vse najtežje. In potem se jasno še kregamo po medijih.

Sponzorji so si v teh letih ustvaili dokaj jasno sliko kaj želijo na vložen tolar doseči in v tem času so se zamenjali tudi lastniki. In komu bi namenili sredstav vi? Preglednemu športu kjer odloča ura, meter...ali pa športu, ki se največkrat pojavlja v medijih v obliki afer in je vedno vse največji dosežek.

Ob tem pa komisije na zvezi - podobno kot zveza sama niso bile sposobne narediti preskoka, ki se je zgodil v družbi. Iz samega zadovoljsta, da spet nekdo pleza v hribih so ostali kriteriji za doseganje razredov enaki ali celo bolj mili kot pred desetimi leti in zato ne čudi, da imamo danes menda že dvajset ali nekaj podobnega alpinistov, ki dosegajo mednarodni razred. In koliko smo jih imeli v zalti dobi- bistveno manj . Oprostite, če danes vprašete nekoga, ki veliko pleza in posveča veliko časa plezanju, sem prepričan, da vam ne bo mogel našteti kaj več kot deset ljudi, ki imajo MR. Pa saj sami vemo ali je tukaj res dvajset fac,ki so creeme of creeme, tisti s svetovnimi dosežki? Razumem lahko, da so razlogi, da rabimo toliko MR, ampak posledično vodijo nizki kriteriji do padca kakovosti in manj sredstev za tiste, ki so res dobri.

No in smo tu kot smo, se pravi, da ima večina alpinistov in plezalcev manj denarja na razpolago kot včasih. Menim, da je potrebna temeljita prevetritev vrednot znotraj same zveze in dober PR nastop, drugače bomo postali še večji marginalci in bomo končno dosegli tisto za kar nam menda v resnici gre: Just for fun...ali je res tako pa ve tako vsak sam zase.

Lep pozdrav in pridite na neformalni zbor alpinistov v petek v Kamnik!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti