Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezarna - 10.05.20

Oddaja Gorske sledi: Pavle in Katarina Šegula | Film o odpravi Trisul 1987

Plezarna - 10.05.20

Film o alpinistični odpravi Trisul 1987

Člani odprave: Vanja Matijevec (vodja), Lado Vidmar, Slavko Frantar - Čopek, Janez Kastelec, Vlasta Kunaver in Sandi Marinčič.

Dosežki: - prvenstvena smer od najnižje točke ostenja (4000 m) do vznožja zahodnega raza, kjer je smer priključena smeri iz leta 1976 (6000 m). Povezava obeh smeri je najdaljši dostop čez zahodno steno Trisula I (3100 m) - Frantarn, Kastelec, Kunaver, Marinčič, Matijevec in Vidmar.
- Prvenstveni pristop na Nanda Ghunti - Vzhodni vrh (6200 m), po vzhodnem grebenu - Frantar, Kastelec, Matijevec.
- Polet z jadralnim padalom z vrha Trisula I (7120m) do baznega tabora (4000m) - Marinčič in Kunaver (svetovni ženski rekord v višini vzleta).
- Grebensko prečenje vrhov od Trisula I do Trisula III in prvenstveni sestop čez zahodno ostenje Trisula III - Frantar, Kastelec, Matijevec in Vidmar.
- Alpinistični spust skozi zahodni ozebnik z višine 5000 m.

Avtor filma je Vanja Matijevec.

YouTube, 10.05.2020

Oddaja Gorske sledi: Pavle in Katarina Šegula

Spoznali bomo zakonca Pavleta in Katarino Šegula, za katera lahko rečemo, da sta bila (Katarina je še danes) v času snemanja oddaje po srcu prava planinca. Katarina se je skoraj vsak dan povzpela na bližnji Lubnik in vsako leto opravila nekaj zahtevnejših tur. Če jo človek opazuje med hojo in posluša njene pripovedi, hitro ugotovi, da brez gora njeno življenje ne bi bilo dovolj polno kar velja še danes.

Pavle je bil v času snemanja najbolj dejaven v pisanju in prevajanju planinske literature (zlasti o snežnih plazovih), in tako nadaljeval svoje nenadomestljivo delo na tem področju. V preteklosti je bil poleg rednega zahajanja v gore, (največkrat se je povzpel na njemu ljubi Storžič) zelo dejaven tudi na organizacijskem področju v slovenskem planinstvu. Bil je zelo aktiven član komisije GRS. Največ je sodeloval v podkomisiji za plazove in je bil viden član Mednarodne komisije za reševanje v gorah (IKAR). V zgodovino slovenskega alpinizma pa se je kljub temu, da se ni nikoli imel za pravega alpinista, zapisal kot prvi načelnik Komisije za odprave v tuja gorstva (KOTG). V okviru te komisije je vodil odpravo na Kavkaz in se v Pamirju povzpel na sedem tisočak Pik Lenin.
Prispevek je bil posnet leta 2008.

Plezarna

YouTube: Plezarna 10. maj 2020

Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti