Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Plezarna - 04.05.20

Hoja ... po traku, v oddaji Gorske sledi pa o Šerpah

Dokumentarni film o 'slackline' v Sloveniji

Tilen Pogačnik je leta 2017 posnel film, ki celovito prikazuje dogajanje na področju 'slackine' v Sloveniji. O dejavnosti, ki je zelo povezana s plezanjem, saj se z njo večinoma ukvarjajo plezalci.

YouTube, 04.05.2020: Dokumentarni film o 'slackline' v Sloveniji

Oddaja Gorske sledi: Ljudstvo Šerp

V prispevku bomo nekaj več izvedeli o ljudstvu Šerp, ki živi v osrčju Nepalske Himalaje, pod mogočnimi osemtisočaki, kot so Everest, Lotse, Makalu in drugi. Pri nas in tudi drugod v svetu so Šerpe poznane predvsem po nenadomestljivi vlogi pri osvajanju najvišjih vrhov sveta. Veliko manj pa vemo o tem, na kakšnem območju živijo, kako se preživljajo, od kod izvirajo, kakšna so njihova verovanja in kako se v zadnjih desetletjih spreminja njihovo življenje, ko se turistični obisk njihove dežele naglo povečuje.
Odgovore na ta vprašanja bomo vsaj delno izvedeli ob pogovoru z alpinistom Bojanom Pollakom, ki med Šerpe zahaja že vrsto let in tudi aktivno sodeluje v Slovenski gorniški šoli v Nepalu. Šola, ki je bila na pobudo Aleša Kunaverja ustanovljena pred 28 leti, velja za edino tovrstno šolo v Nepalu in predstavlja prijateljstvo med Šerpami in Slovenci.
Prispevek je bil posnet leta 2007.

YouTube, 04.05.2020: Oddaja Gorske sledi: Ljudstvo Šerp

Plezarna: do preklica vse odpovedano

YouTube: Plezarna 4. maj 2020

Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti