Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvič v Himalaji

Plezarna: ... in plezanje nad dolino Ishinca v Beli Kordiljeri

Makalu - Prvič prvi v Himalaji

Makalu je tretji vrh, na katerega so v prvih petnajstih pionirskih himalajskih letih stopili slovenski alpinisti. Na vseh treh vrhovih (Trisul, Anapurna in Makalu) kraljuje ista hindujska boginja - družica boga Šive.
Makalu je bil prvi slovenski osemtisočak, prva slovenska himalajska stena in prvi veliki uspeh, ki je slovenski alpinizem dvignil na čelo svetovnega alpinističnega dogajanja.

V Makalujevi južni steni so bili slovenski alpinisti dvakrat. Obakrat pod vodstvom Aleša Kunaverja.
Leta 1972 so v steni prestopili magično mejo 8000 metrov, nato pa so se morali vrniti zaradi prezgodnjega monsuna. Leta 1973 je bila v tej steni avstrijska odprava in leta 1974 še mednarodna odprava pod ameriškim vodstvom. Obe sta se morali umakniti iz stene. Leta 1975 je bilo ponovno naše in našemu alpinizmu je prineslo briljanten uspeh.

Sedem alpinistov je doseglo vrh gore prek južne stene, eden med njimi brez dodatnega kisika, kar je bil tedaj svetovni rekord. Večina članov odprave je tovorila opremo na višino 8000 metrov, vsi pa so v steni prestopili 7000 metrov. Edinstveno dejanje odprave je bila tudi solistična reševalna akcija z višine 8000 metrov. Vse to je našemu Makalu moštvu v tedanjem obdobju prineslo sloves najboljšega alpinističnega moštva na svetu.

Film prikazuje fotografije z obeh odprav (1972 in 1975), izvirne radijske pogovore baza-stena in misli, ki so jih zapisali in prebrali člani obeh odprav.

YouTube, 19.04.2020: Makalu - Prvič prvi v Himalaji

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam omogočili, da ob zanimivi slikovni in avdio predstavitvi lahko legendarni odpravi podoživimo tudi danes - poleg akterjev vzpona še Dušici Kunaver in Borku Radeščku.

Plezanje nad Dolino Ishinca v Beli Kordiljeri

Člani Kranjske alpinistične odprave Peru 2004 smo obiskali tudi dolino Ishinca v Beli Kordiljeri. Klemen Zupanc, Žiga Šter, Aljoša Brlogar ter Anže in Tine Marenče smo se v okviru aklimatizacije povzpeli na 5400 metrov visoki Urus in preplezali Skandinavsko smer v severni steni Ranrapalce.

YouTube, 17.04.2020: Plezanje nad Dolino Ishinca v Beli Kordiljeri

Plezarna: do preklica vse odpovedano

 YouTube: Plezarna 19. aprila 2020


Arhiv G-L: Gorske sledi >

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti