Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dolina Za Kopico

Med Plaskim Voglom, Velikim in Malim Špičjem, Kanjavcem, Mišeljskemu Koncu, Vrhu Hribaric in Debelemu vrhu je danes ob tako čistem nebu videti še množico gora, ki sestavljajo čudovito gorsko panoramo ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ...Janez Pikon: Razgledni greben visokih gora, ki zahodno zvisijo v Dolino Sedmerih jezer, le te pa manj strmo zdrsijo v Dolino Za Kopico.

Dolina Za Kopico

Večkrat sem se sam povzpel iz Doline Za Kopico, pozimi in poleti, ter s skupinami na posamezne gore ali po grebenu nad Dolino Za Kopico, ki sestavljajo skupaj z Rušnato glavo šest visokih gora ali vrhov, to so Mala Tičarica, Velika Tičarica, Kopica, Velika Zelnarica in Mala Zelnarica. Greben je razgleden in nudi prijetne užitke vsakomur, ki se nanj povzpne. Obiskal sem vseh šest vrhov in se sprehodil po celotnem grebenu nad Dolino Sedmerih jezer. Preko planine Pri Jezeru, planino Dedno polje in Dolino Za Kopico sem se povzpel do predela Vrata pod Malo Zelnarico. Močan veter je pihal zjutraj po dolini, kasneje se je umiril in na sedlu je bilo že topleje.

Večkrat sem se sam povzpel iz Doline Za Kopico, pozimi in poleti, ter s skupinami na posamezne gore ali po grebenu nad Dolino Za Kopico, ki sestavljajo skupaj z Rušnato glavo šest visokih gora ali vrhov, to so Mala Tičarica, Velika Tičarica, Kopica, Velika Zelnarica in Mala Zelnarica ...Preko planine Pri Jezeru, planino Dedno polje in Dolino Za Kopico sem se povzpel do predela Vrata pod Malo Zelnarico. Močan veter je pihal zjutraj po dolini, kasneje se je umiril in na sedlu je bilo že topleje ...Povzpnem se po brezpotju na skrajno severni greben Male Zelnarice (2320 m), do mesta od koder se lepo vidi Zeleno jezero ...Greben je razgleden in nudi prijetne užitke vsakomur, ki se nanj povzpne. Obiskal sem vseh šest vrhov in se sprehodil po celotnem grebenu nad Dolino Sedmerih jezer ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ...Dovolj dolg greben bo potrebno prehoditi, čeprav je grebenska hoja prijetna in nič nevarna. Vrnem se na sedlo proti Veliki Zelnarici (2310 m) in po označeni poti dosežem njen vrh ...

Povzpnem se po brezpotju na skrajno severni greben Male Zelnarice (2320 m), do mesta od koder se lepo vidi Zeleno jezero. Dovolj dolg greben bo potrebno prehoditi, čeprav je grebenska hoja prijetna in nič nevarna. Vrnem se na sedlo proti Veliki Zelnarici (2310 m) in po označeni poti dosežem njen vrh. Pogled v dolino na obe strani gora je zelo lep. Med Plaskim Voglom, Velikim in Malim Špičjem, Kanjavcem, Mišeljskemu Koncu, Vrhu Hribaric in Debelemu vrhu je danes ob tako čistem nebu videti še množico gora, ki sestavljajo čudovito gorsko panoramo.

Nadaljujem južno po grebenu proti Kopici (2190 m), ki se sedaj vidi drugače, kot z nasprotne strani, kar je lepo vidno tudi na fotografiji spodaj ...Strmo odsekan greben proti Dolini Sedmerih jezer se na nasprotni strani blago spušča v Dolino Za Kopico, kar omogoča prijetno in varno hojo, vendar ta gora ne dovoli prehoda, zato se spustim nižje po stezi, jo obidem in že se približujem Veliki Tičarici (2091 m), ki se strmo dviga z grebena ...Pristop na vrh ni težak saj je dovolj oprijemljivih mest za lažje napredovanje po delno, tudi travnatem pobočju.  Nadaljujem po grebenskem brezpotju na Malo Tičarico (2071 m) ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ...Pogled v dolino na obe strani gora je zelo lep. Med Plaskim Voglom, Velikim in Malim Špičjem, Kanjavcem, Mišeljskemu Koncu, Vrhu Hribaric in Debelemu vrhu je danes ob tako čistem nebu videti še množico gora, ki sestavljajo čudovito gorsko panoramo ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ...Vzpnem se navkreber in južno v vedno bolj poraščeno pobočje brezpotja med visokim ruševjem in skrvinčenimi macesni, kjer višje in zahodno dosežem manjše sedlo, odkoder se povzpnem na razgledno in ozko teme vrha Rušnata glava (1899 m) z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer in prostrano obzorje gora ...

Nadaljujem južno po grebenu proti Kopici (2190 m), ki se sedaj vidi drugače, kot z nasprotne strani, kar je lepo vidno tudi na fotografiji spodaj. Strmo odsekan greben proti Dolini Sedmerih jezer se na nasprotni strani blago spušča v Dolino Za Kopico, kar omogoča prijetno in varno hojo, vendar ta gora ne dovoli prehoda, zato se spustim nižje po stezi, jo obidem in že se približujem Veliki Tičarici (2091 m), ki se strmo dviga z grebena. Pristop na vrh ni težak saj je dovolj oprijemljivih mest za lažje napredovanje po delno, tudi travnatem pobočju.

Nadaljujem po grebenskem brezpotju na Malo Tičarico (2071 m). Privoščim si počitek, saj pogled kar vabi k postanku, kasneje se le spustim do sedla Čez Štapce. Vzpnem se navkreber in južno v vedno bolj poraščeno pobočje brezpotja med visokim ruševjem in skrvinčenimi macesni, kjer višje in zahodno dosežem manjše sedlo, odkoder se povzpnem na razgledno in ozko teme vrha Rušnata glava (1899 m) z izrednim razgledom nad Dolino Sedmerih jezer in prostrano obzorje gora. Spustim se vzhodno na planino Ovčarija in dlje do planine Dedno polje in planine Pri Jezeru, ter nižje na parkirišče pred planino Blato.

Še to: Mala Zelnarica (2320 m) je višja kot Velika Zelnarica (2310 m), tudi Tine Mihelič v svoji knjigi Bohinjske gore, tako opisuje, na nekaterih zemljevidih je označeno napačno.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Dolina Za Kopico

Od Kopice do obeh TičaricPogled v dolino na obe strani gora je zelo lep. Med Plaskim Voglom, Velikim in Malim Špičjem, Kanjavcem, Mišeljskemu Koncu, Vrhu Hribaric in Debelemu vrhu je danes ob tako čistem nebu videti še množico gora, ki sestavljajo čudovito gorsko panoramo ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ... Velika Tičarica, 2091 mSpustim se nižje po stezi, jo obidem in že se približujem Veliki Tičarici (2091 m), ki se strmo dviga z grebena. Pristop na vrh ni težak saj je dovolj oprijemljivih mest za lažje napredovanje po delno, tudi travnatem pobočju ...
Jezero v Ledvicah, 1831 mNadaljujem južno po grebenu proti Kopici (2190 m), ki se sedaj vidi drugače, kot z nasprotne strani, kar je lepo vidno tudi na fotografiji spodaj ... Mala Zelnarica, 2320 mPovzpnem se po brezpotju na skrajno severni greben Male Zelnarice (2320 m), do mesta od koder se lepo vidi Zeleno jezero. Dovolj dolg greben bo potrebno prehoditi, čeprav je grebenska hoja prijetna in nič nevarna ... (foto arhiv: Janez Mencinger) ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti