Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

14. je šlo zares

GRS Jezersko, 21.03.2020
14.3.2020 je šlo zares:
“Padec alpinista v območju Vikijeve sveče”


GRZS, 23.03.2020
14.3.2020 je šlo zares: “Padec alpinista v območju Vikijeve sveče”

ponedeljek, 23. marec 2020, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1152

GRS Jezersko - Milan Šenk: Padec alpinista v območju Vikijeve sveče
Arhivska objava

Reševalna akcija je bila izpeljana z uporabo sodobne tehnologije, opremo za stensko reševanje in z izkušenimi gorskimi reševalci.

- Obvestilo o nesreči ob 7. uri in 20 minut je dvignilo adrenalin celotni postaji, saj se tako zgodaj zjutraj nesreče običajno ne dogajajo.
- Stečejo vsi postopki pridobivanja informacij iz centra za obveščanje, zbiranje reševalcev, ocenjevanje razmer, priprava tehnične opreme za stensko reševanje v zahtevnih zimskih razmerah in dodatne podrobnosti, ki spadajo k reševalni akciji.

- Najprej zapusti zborno mesto skupina štirih reševalcev z osnovno opremo in nahrbtnikom prve pomoči. Njena naloga je, da čim prej ugotovi dejansko lokacijo ponesrečenca in jo sporoči vodji reševalne akcije.
- Ko druga skupina s terenci drvi proti tovorni žičnici pod Češko kočo, je že znano, da bo helikopter poletel v najkrajšem možnem času.
- Piloti s pripravo za polet pričnejo ob 8. uri, nam sporočijo iz centra za obveščanje.Navigacija za  “dron”: prihodnost za GRS
- Do vzleta helikopterja iz brniškega letališča nam ostane še toliko časa, da z dronom najdemo kraj nesreče. Za to je potrebno le nekaj minut.
- Glede na kraj nesreče določimo podroben postopek klasičnega reševanja, za primer, če helikoptersko reševanje ne bi bilo mogoče.
- Prva skupina, ki je že pod steno tam čaka na nadaljna navodila, hkrati sporoča informacije pilotu.
- Zvok helikopterja prekine pripravljanje opreme (nosil, vrvi, klinov, vrtalke,…)
- Helikoptersko reševanje poteka v zelo zahtevnem okolju, kjer je poleg vsega treba paziti tudi na obe jeklenici žičnic, ki oskrbujeta Češko kočo in Ledine.

- Pred našimi očmi se odvija celotno reševanje: spust zdravnika iz helikopterja,spust reševalca, dvig zdravnika in ponesrečenca. Ponesrečenca helikopter začasno odloži na Ancljev travnik, da zdravnik opravi pregled in nujno oskrbo. Potem se vrne v steno in pobere reševalca letalca in soplezalca. Sledi prevoz ponesrečenca v bolnišnico.

- Po zaključku akcije sledi analiza, ki je namenjena zbiranju izkušenj, ki nam bodo koristile v prihodnje.
Poznavalci bodo v zapisu opazili nekaj zapisanih ali ne zapisanih podrobnosti, ki niso povsem običajne in so prispevale k učinkovitemu reševanju težko poškodovanega alpinista. Opravili smo svoje delo!

Upamo, da nam bo Coronavirus tokrat prizanesel! Poškodovanemu želimo čimprejšnje okrevanje in novih varnih plezalnih vzponov.

Nikdar ne bomo vedeli vsega, niti ne kakšne nevarnosti in naključja nas spremljajo vsepovsod!
Milan Šenk

 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker