Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Iz doline Soče

Turizem Dolina Soče : e-obvestilo

četrtek, 19. marec 2020, ob 05:30, Urednik G-L, ogledov: 2498

Slovenski in z njim posoški turizem se ob koncu letošnje zime sooča s stanjem, ki bo za našo dejavnost in celotno gospodarstvo imelo ...

... hujše posledice kot osamosvojitvena vojna leta 1991.

Še mesec dni nazaj je bil koronavirus daljna novica iz azijskih trgov; začetek marca, ko so se začele prve resne težave v sosednji Italiji, smo še verjeli, da ga bomo zaustavili. Danes so ukinjene vse javne dejavnosti, ki niso eksistenčnega pomena in se jih ne da izvajati na daljavo, in naš turizem – vse gostinske in namestitvene enote, promet, smučišče, vse agencije, znamenitosti, TIC-i … - so zaustavljene v celoti. Dejansko število okuženih je veliko večje od javno objavljenih številk; vemo, da epidemije ne moremo več ustaviti. Naša skupna odgovornost in dolžnost je trenutno predvsem ta, da z vsem našim ravnanjem prispevamo k temu, da se bo ta nevarna bolezen širila čim počasneje, da bo zdravstveni sistem zmogel oskrbeti najhuje bolne in da bo žrtev čim manj. Ker je vsako življenje dragoceno, ker nam ni vseeno, ker smo ljudje. Bolezni ne moremo ustaviti, z odgovornim ravnanjem pa lahko v veliki meri zmanjšamo škodo.

Naša prva prioriteta v dani situaciji je spoštovanje strategije »ostani doma« in vseh priporočil pristojnih. Sodobna tehnologija pa nam tudi omogoča, da kljub omejitvam

V našem in vašem zavodu Turizem Dolina Soče smo vse TIC-e v dolini zaprli za obiskovalce že minuli teden, v ponedeljek pa smo ekipe iz TIC-ev in booking centra sporazumno poslali na čakanje. Kljub temu pa bodo sodelavci v Bovcu, Kobaridu in Tolminu zagotavljali in ohranjali stike in komunikacijo tako z obiskovalci kot ponudniki preko službenih telefonskih številk in elektronskih naslovov. Ekipa, ki ostaja aktivna, bo na daljavo skrbela za nemoteno nadaljevanje projektov in razpisov, v katerih sodelujemo, pokrivali bomo tekoče zadeve in komunikacijo z institucijami, ponudniki in tržišči; kolikor bodo razmere dopuščale bomo urejali zunanjo infrastrukturo, pohodniške poti, ki so nam zaupane in atrakcije, za katere skrbimo (Tolminska korita, Virje). Spremljali bomo aktivnosti države, predvsem našega Ministrstva za gospodarstvo, Slovenske turistične organizacije in predstavništev v tujini pa tudi ostalih ministrstev in institucij, tako na področju ukrepov za omejevanje epidemije, kot na področju ukrepov za blažitev posledic in ponovni zagon gospodarstva. Informacije bomo delili skozi naše redne novice vsaj enkrat tedensko (tisti, ki jih morda ne prejema, se lahko prijavi) in na poslovnih straneh destinacijskega portala. Na teh straneh pripravljamo tudi rubriko »pogosta vprašanja«, kjer bomo objavljali odgovore na vaša vprašanja, kjer lahko tematiko komentirate ali pa posredujete svoje izkušnje drugim.

Ne vemo, koliko časa bo epidemija trajala. Če se bo umirila hitro in nam uspe uloviti dva poletna meseca, ki posoškemu turizmu prineseta preko 50 % prihodkov, bo kriza kratka in ponovno bomo na poti okrevanja. Če pa se bolezen zavleče, nas vse skupaj čaka zelo težko leto. Tudi v takem primeru sem prepričan, da ga bomo preživeli tako, kot je Posočje preživelo vsa ostala zgodovinska neurja in naravne nesreče ter na koncu bomo močnejši in uspešnejši. Živimo v eni najlepših dolin na svetu, ki je nam nihče ne more vzeti; naša ponudba je prilagojena individualnim gostom, ki se bodo najhitreje vrnili; našo dolino imajo radi domači obiskovalci, ki bodo prvi prišli nazaj, večina naših gostov prihaja iz bližnjih evropskih trgov, ki bodo oživeli najhitreje.

Kljub težkemu obdobju, ki nas čaka, imamo razlogov za optimizem dovolj. Izkoristimo čas, ki nam je dan tudi za to, da razmislimo o svojem delu, da razvijemo nove ideje, da pričakamo ponovno oživitev pripravljeni, prijaznejši in boljši. Prav koronavirus nam je pokazal, da kapital in profit ne moreta biti edino merilo uspešnosti, še manj zdravilo. Edini recept, ki danes dejansko deluje, je sodelovanje, skrb za sočloveka, skupno prizadevanje za skupno dobro. Verjamem, da tega tudi takrat, ko se razmere umirijo, ne bomo pozabili.

Turizem Dolina Soče ostaja z vami. Vabim vas, da spremljate naše novice in objave na našem portalu; vabim vas, da nas obveščate o svojih težavah, idejah in aktivnostih, vabim vas, da kljub težavam, ki nas čakajo, ohranimo mirne živce, pozitivno energijo, vero v lastno znanje, v lastne sposobnosti in v najlepšo dolino, ki nam je bila podarjena.
Janko Humar,
direktor Turizma Dolina Soče
eXTReMe Tracker