Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grintovčev steber

YouTube - Klara Žvokelj: Ujeti ravnovesje

Projekt je bil 2018 zasnovan kot magistrska naloga Klare Žvokelj iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerze v Ljubljani. Posvečen je 60. obletnici smeri Grintovčev steber, ki se pne v istoimenskem predelu severnega ostenja Grintovca.
Smer so prvi preplezali Jožef Žvokelj, Vinko Grilc in še edini živeči Štefan Lisec v sklopu alpinističnega tabora ob 10. obletnici AO Kranj, ki je bil leta 1957 na Češki koči.
Žvokelj na Jezerskem ni pustil sledi le v smislu plezalne smeri, temveč je 'oče' tamkajšnjega organiziranega alpinizma. Zato je obeležje in poklon tej smeri edino smotrno dejanje. 

To dejanje je avtorica izvedla v projektu Ujeti ravnovesje: Grintovčev steber. Temelji na poklonu dediščine alpinizma, ki ga obravnava ne le na športni temveč predvsem na kulturni ravni. Klara Žvokelj je s svojim delom utemeljila alpin-art ter novo spomeniško kiparstvo. Prvo se nanaša na skulpturo, ki jo je postavila na Pastirski skali. Slednja privzema formo možica – stare gorniške markacije, ki le s severne strani izriše skico smeri Grintovčev steber, ki jo je z možem preplezala. S tem je v praktični del prelila teoretično magistrsko raziskavo in sicer podoživetje doživetega v (filozofskem) Diltheyskem in Simmelskem smislu. Drugo, novo spomeniško kiparstvo, se naša na obeležje v smislu kulturno-gorniškega dogajanja. Povabila je sodobne sooblikovalce gorniške scene, ki niso le klasični alpinisti temveč jadralci, high-linerji, land-artisti in drugi. Zaradi tudi vremenskih burnih razmer, se dogajanja niso udeležili vsi povabljeni. Zgodil pa se je drugi najvišji highline v Sloveniji in sicer nad Dovško škrbino (2314 m), osvetlili so 'prvenstveno linija' (ok. tisoč višinskih metrov), ki je potekala od heliporta pri Češki koči (1541 m), kjer je ognjeno palico zavrtel performer Klemen Jakopin, po melišču Zgornjih ravni, po stebru Grintovca in do vrha slednjega (2558 m).

Osvetlitev je bila do Stebra in nad njim izvedena z 200 parafinskimi baklami ter po stebru, ki so jo s čelnimi lučmi postavili pripadniki GRS Jezersko. Sočasno so avtorici na Pastirski skali pomagali postaviti skulpturo kolegi (iz AO Tržič, kjer je mlajša alpinistična pripravnica). Land-artist Miha Brinovec pa je zgolj z lovljenjem ravnotežja postavljal kamnite postavitve. Temu je sledil še kulturni program na Češki koči, kjer se je v čast obletnici smeri  slišala beseda o kulturni dediščini alpinizma, dopolnjevala pa jo je glasba avtorskih priredb izbranih pesmi iz pesmarice, ki jo je PZS izdala z namenom širjenja alpinistične kulture med mlade. Glasbeniki so bili Nina Pečar (violina), Gregor Mavčič (violina in metalofon) in Vasja Stojanovski (didžeridu).  

Tekom priprave in izvajanja projekta je PZS občini Jezersko (in v vednost avtorici) posredoval svoje  negativno mnenje.  Posamezniki s slednjega so vršili pritisk, tudi v smislu groženj, na občino kot avtorico in njena mentorja z namenom, da se projekt ne izpelje.  Zaradi negativnih pisnih intervencij so od sodelovanja pri projektu odstopili  določeni tako alpinisti kot sponzorji. Odstop slednjih  je pomenil del izgube tako denarnih kot materialnih sredstev - čeprav so bila načrtovana za pokritje stroškov izvedbe projekta in prispevek udeleženim PD, AO in GRS.  Kljub vsem vremensko in drugače burnih spremenljivkah, se obeležje je zgodilo, prav tako pa tudi dve razstavi slednjega, ena v Vitanju, od koder avtorica prihaja, druga na Jezerskem.

Zapis je posredovala Klara Žvokelj.

Dokumentiran projekt je dogodek izhajajoč iz magistrske naloge iz kiparstva. Je utemeljitev alpin-arta in novega spomeniškega kiparstva. Je povezovanje starega z novim. Je druženje. Je obeležje.
Klaruška, mag. kip.

YouTube, 06.03.2020
Ujeti ravnovesje: Grintovčev steber 5min


Fb Ujeti ravnovesje: Grintovčev steber


Pr' jezer, december 2019
Razstava Ujeti ravnovesje: Grintovčev steber v Korotanu

Gorenjski glas/G-L, 19.08.2019
Ujeti ravnovesje

Gorenjski glas/G-L, 24.07.2018
Ob obletnici prvega vzpona

4 komentarjev na članku "Grintovčev steber"

Matjaž Ferjančič,

Tipičen in hkrati ogaben način svetlobnega onesnaževanja okolja. Sam sebi v namen!

Verjetno so akterji tega podviga tudi zelo dejavni na FB, ko je treba podpisovati peticije in izražati podporo okoljevarstvenikom.


Klara Žvokelj,

Sevda, Slavc, AO Tržič nima s tem nič od kar je od projekta odstopil, kar je pisno opredeljeno tudi v epilogu videa. Plezalno pa bom verjetno neaktivna vsaj še nekaj časa, mlado zaporedno materinstvo pač ni muha enoletnica. :)

Na Matjažev komentar bi bilo moč marsikaj reči, pa se bom odzvala takole: Kako je lahko nekaj ur, v namen počastitve takšne dediščine, prižganih luči označenih z 'ogabno' in 'onesnaževanje'? - Ko pa je že s posnetka razvidno, da so bile masovno in časovno videne precej kratek čas, saj jih je prekril oblak s padavinami. Ko pa so taista svetila klasično prisotna pri nočnih skupinskih ali individualnih pohodih. Ko so vsaj čelne luči t.i. obvezna oprema vsakega gornika. In g. Matjaž, naslednjič ko jo boste sami prižgali za varnejši sestop do avtomobila (celo skozi gozd, ki je dom številnih živali), ali ko se boste naslednjič vsedli v avtomobil/letalo ali na moped in se odpeljali novim gorniškim dogodivščinam naproti, ko boste naslednjič pili pivo/kavo/karkoli že pred gorsko kočo - za kar je morala zapeti mašina oskrbnikovega avtomobila/tovorna žičnica ali celo helikopter, ko boste naslednjič pustili v gorah še kaj razen svoje sence, se vprašajte ali je bilo vse to resnično potrebno. In čemu je bilo namenjeno. Mar niso individualni podvigi bolj sebi namen kot obeležja? :)

Mentor teoretičnega dela dotične mag. naloge prof. dr. Lev Kreft je se je v spremni besedi dobro dotaknil točno te verzeli planinske etike, ki je očitno močno zakoreninjena.

Ostanite zdravi in lep pozdrav.


Iztok Snoj,

Vsem udeležencem čestitke za vztrajnost, izvirnost, sodelovanje., pozitiven pristop sodelujočih.

Pripis: Madam Klara, onesnaževanj imamo več vrst, so tudi besedna, kot na primer kletvice, zmerjanja itd. Ob vsako besedo se ne splača spotikati. Največkrat gre za nerazumevanje, ne-sprejemanje drugačnosti, da ne rečem ozkosti pogleda na širok spekter delovanja in udejanjanja ljudi.


Slavko Rožič,

AO Tržič s tem nima nič, samo posamezniki, ki so se odločili po svoji vesti. Klara pa že nekaj let ni več plezalno aktivna na našem odseku. Kljub vsemu, čestitam za uspešen zagovor magisterija ! LPS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti