Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pépite

AO Rašica, 10.03.2020 18.46
Petite Aiguille Verte : Pépite

sreda, 11. marec 2020, ob 05:30, Urednik G-L, ogledov: 944

AO Rašica - Eva Opara: ... v Petite Aiguille Verte sta v nedeljo, 8. marca, preplezala ...

... vodja naveze Beneva : Benjamin Ocepek in tečajnica Eva Opara.

V nedeljo, 8. marca, sva se po zajtrku odpravila na smučišče Argentière, kjer sva vzela enosmerno vozovnico za gondolo. Gondola pripelje na višino 2337 metrov. Od tam naprej sva šla z smučmi pod najino smer, približno dve uri.
Srečala sva še eno navezo, ki je bila bolj počasna zato se je Benjamin suvereno odločil, da ju prehiti. Pred smerjo je par metrov globoka špaltna, katero se da zlahka ''preskočit''. Zatem je Benjamin takoj ugotovil, da so razmere fantastične.

Sledil je lažji raztežaj. Pri drugem raztežaju se moraš že bolj pretegnit. V tem raztežaju mi je Benjaminov frend zletel iz rok direkt dol v špaltno, katerega je povrh vsega še sneg zasul. Ampak sva ga uspešno našla pri sestopu.

Tretji raztežaj je bil najtežji in najbolj zanimiv. Po zelo ozki zajedi, v kateri ni bilo skoraj nič snega, se moraš preboriti 60 metrov. Vendar so bile granitne poke zelo prijazne do cepinov. Ko sem prilezla do štanta, je Benjamin jamral da bi bilo bolje, če se spustiva po vrvi in zaključiva, saj imava še kar nekaj pred sabo, poleg sestopa in smučanja 2000+ metrov po ledeniku v dolino.

Vendar sva se odločila, da nadaljujeva. Sledila sta še dva lažja raztežaja, vsak po približno 60 metrov. Prišla sva na greben, obsijan z soncem, 50-100 metrov pod vrhom Petite Aiguille Verte.

Nato sva prečila dolgo in lepo snežišče, po grebenu sestopila okrog hriba in še približno 200-300 metrov gaženja po snegu do smučk. Spet sva se navezala in Benjamin je šel po frenda. Končno sva imela čas, da spijeva malo še nedotaknjenega čaja. Sončni zahod je bil res neverjeten, vse možne barve so se prikazale na nebu.

Tako naju je obdala tema, obula sva si smučke in oddrsala po ledeniku do smučišča in v dolino. Kljub temi je bilo smučanje fenomenalno.

Zelo zanimiv dan in lepa izkušnja. Hvala Benjaminu za odlično vodenje in poznavanje teh gora.

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker