Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Debeli vrh

Silvo Baznik: Končno na domačih zasneženih vrhovih.

Sledeč vremenski napovedi gremo iz mesta, ko preteče že druga ura dnevne svetlobe in pripeljemo mimo belega Zatrnika na Rudno polje, kjer smučarski tekači pridno nabirajo kilometre na zasneženih in urejenih tekaških progah. Le nekaj korakov naredimo od avta in že stopimo na turne smuči.

Sprva se počasi vzpenjamo po ratraktirani gozdni cesti, ki jo višje zapustimo in skozi gozd pridemo do Krucmanovih kont, kjer nas čaka malo presenečenje.

Gozdna zgornja cesta je splužena, a ne preostane nam nič drugega, kot da stopamo dalje po njej. Cesta je splužena bolj za silo. Menjavajo se tanki sloj snega z neenakomernimi, razgibanimi deli debelejšega snega. Nič kaj vzpodbudno za turno smučanje in kar nekaj časa mine, da pridemo do dveh delovnih strojev na cesti in pred njima zapustimo cesto ter stopimo na neokrjeno belino, ki jo prekinja ozka gaz. Tokrat ne gremo strmo navzgor, temveč se držimo nekoliko nižje nad ozko grapo, ki nas pripelje do naslednjega presenečenja. Pred seboj zagledamo trojico, ki se pripravlja vstopiti v jamo imenovano Evklidova piščal. Jamo ne bi sicer niti opazili, tako pa malce poklepetamo o njihovi nameri spusta v 429 m globoko jamo s kupom razpok, meandrov in ožin, ki jo raziskujejo že dobrih osem let in so člani Društva za raziskovanje jam Ljubljana. Zaželimo jim srečno vrnitev in nadaljujemo hojo svojemu cilju naproti.

Snega je dovolj in njegova odeja je v celoti prekrila pobočje in bo nudila dovolj opore za dobro smučanje. Počasi pridobivamo na višini, prehajamo skozi gozd na odprte in deloma strme dolinice. Končno se nam odpre pogled na sosednjo pobočje Mrežic in stopimo pod pobočja med Razorjem in Debelim vrhom, kamor smo namenjeni. Na drugi strani malce višje že lepo vidimo Viševnik in pred njim Veliki Selišnik. Višje gremo, več vrhov lahko občudujemo in za nami globoko spodaj so pokljuški gozdovi, sredi katerih je planina Zajavornik in naše izhodišče Rudno polje, za njimi pa se v daljavi dvigujejo gore nad Bohinjem.

Na nebu se pojavijo prvi oblaki, ki so dovolj daleč, da ne zastirajo sonce, le veter postane naš spremljevalec pri vzponu in vrtinči sneg na pobočjih. Prehoditi je potrebno nekaj vzpetin in pobočij, da dosežemo rob grebena, ki se vleče od Mrežic preko Razorja do Debelega vrha, od koder so lepo vidni Rjavina, Luknja peč in Dimniki, za ostale vrhove nad Krmo pa moramo stopiti proti zahodu in se malce oddaljiti od roba grebena, ki strmo pada v dolino. Še nekaj napora in že smo na vrhu, kjer pa nismo sami. Pred nami sta na vrh prišla smučarja in eden od njiju je znanec članice naše skupine in tako hitro steče pogovor.

Seveda si privoščimo nekaj počitka ob lepih pogledih na očaka naših gora in njegove sosede. Lep razglednik je 1962 metrov visoki Debeli vrh.

Čas mineva in predhodnika odsmučate proti zahodu, mi pa se pripravimo za smučanje sprva proti vzhodu in nato proti jugu, ko na vrh prideta naslednja smučarja. Stopimo na smuči in prvi zavoji po trdem snegu so tu. Malce nižje je sneg mehkejši, deloma celo preide v pršič in uživanje na snegu se nadaljuje.

Spuščamo po belih strminah, dosežemo prve macesne in nižje smučamo strmo v dolinice, da nato med smrekami se spustimo globoko v dolino, smučamo mimo jame, kjer jamarjev ni videti, le nekaj njihove opreme je pri vhodu jame. Nadaljujemo spust in kmalu dosežemo gozdno cesto, kjer ni videti delovnih strojev, ki so svoje delo opravili in pustili le malo snega na cesti, ki bo ob toplih dnevih hitro skopnel. Tokrat nam nudi še možnost smučanja in to seveda izkoristimo. Srečamo celo gorskega kolesarja, ki hiti svojemu cilju naproti. Sledi še nekaj smučanja in hoje po cesti in nato skozi gozd, da dosežemo tekaško progo in po njej odsmučamo na naše izhodišče na Rudnem polju, polnem jeklene pločevine in tekačev.

Pospravimo opremo, sedemo v avtomobil in se odpeljemo na zasluženo pijačo na Zatrnik. Jutri bo nov dan in nova možnost za turno smuko.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti