Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 05.03.20

Primorski dnevnik: Slovenski planinski muzej v Mojstrani praznuje 10 let | Izlet v Aosto | Vojko Slavec gost planinskega društva

Slovenski planinski muzej v Mojstrani praznuje 10 let

Slovenski planinski muzej v Mojstrani letos praznuje deset let delovanja. jubilej bodo v muzeju, ki ima zaradi stalnih novosti iz leta v leto več obiskovalcev, praznovali vse leto. Tako vsak ponedeljek z novičkami predstavljajo svoje dosedanje delo, za pomlad pa pripravljajo novo razstavo o alpinistih. Planinci so si več kot sto let prizadevali za svoj muzej. Zbiranje planinske opreme je potekalo vse od druge svetovne vojne, najaktivnejši pri tem pa so bili jeseniški planinci. Zbrano gradivo so leta 1965 predali Planinskemu društvu Dovje - Mojstrana in uspeli, da se je leta 1984 odprla Triglavska muzejska zbirka.

Leta 1996 so omenjeno planinsko društvo, Občina Kranjska Gora in Planinska zveza Slovenije, ki so se jim kasneje pridružili še Triglavski narodni park in Gornjesavski muzej Jesenice podpisali pismo o nameri postavitve Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Leta 2008 so uspeli na razpisu za sredstva EU, muzej pa so zgradili s pomočjo kranjskogorske občine in Ustanove Avgusta Delavca oziroma planincev in posameznikov ter ga avgusta 2010 tudi odprli.

»Gre za enega najlepših in najpomembnejših muzejev v Sloveniji, zelo povezanim s kulturo naroda in bujenjem narodne zavesti. Posledično je tudi obisk muzeja zelo velik,« pojasnjuje koordinator turistične ponudbe v muzeju Matjaž Podlipnik in dodaja, da obisk zadnja leta še raste. To je posledica turističnih trendov, dobre promocije in dodajanja novih vsebin. »Smo posebni in drugačni. To prepoznava tudi strokovna javnost s številnimi nagradami, ki smo jih prejeli v preteklih letih,« pravi.

Izven glavne turistične sezone muzej obiskuje veliko skupin iz Slovenije, kot so planinska in gasilska društva ter šolske skupine, za katere imajo pripravljene pedagoške vsebine. Največ obiskovalcev pa ima muzej, ki je na pol poti med Kranjsko Goro in Bledom, poleti, ko je na/tem območju veliko turistov. Na stalni razstavi letno naštejejo več kot 16.000 obiskovalcev, na vseh dogodkih in razstavah muzeja pa se letno zvrsti več kot 60.000 ljudi, kar muzej uvršča med vodilne v državi.

Letošnji jubilej bodo praznovali vse leto, vrhunec pa bo poleti. Že z začetkom leta so začeli z objavljanjem kratkih novic, s katerimi obujajo spomin na dosedanje delo, pridobitve, razstave, zanimivosti in dogodke, ki so zaznamovali prvo desetletje muzeja, v katerem hranijo in predstavljajo kulturno dediščino s področja planinstva, alpinizma in gorništva.

Kot pojasnjuje direktorica Gornjesavskega muzeja, pod okriljem katerega deluje Slovenski planinski muzej, Irena Lačen Benedičič, pripravljajo tudi obsežnejšo občasno razstavo o slovenskih alpinistih. Prav področje alpinizma je, kot pravi, morda najšibkejša točka na stalni razstavi in tudi sklop, ki so ga kmalu po odprtju muzeja že prenovili.

K sodelovanju pri pripravi razstave o alpinistih in njihovih dosežkih so povabili tudi zainteresirano javnost z izpolnitvijo vprašalnika, katerih deset lastnosti bi pripisali alpinistom oziroma kateri so za njih najpomembnejši alpinisti. Razstavo bodo odprli maja ali junija, napoveduje Irena Lačen Benedičič, ki se ji s koncem februarja izteka mandat direktorice.

Čeprav je bila edina kandidatka za nov mandat na čelu Gornjesavskega muzeja, pa zaenkrat ni jasno, ali bo še naprej ostala direktorica. Kaže, da bo muzej začasno vodila kot vršilka dolžnosti, saj za razliko od jeseniškega kranjskogorski občinski svet ni podal soglasja k njenemu imenovanju za novo petletno mandatno obdobje, zato bo potreben nov razpis. Poleg tega so stekli tudi pogovori o tem, da Slovenski planinski muzej ne bi več deloval pod okriljem Gornjesavskega muzeja Jesenice, temveč bi ga organizirali kot samostojno ustanovo ali enoto.

Izlet v Aosto

Na sedežu SPDG bo drevi informativno srečanje o načrtovanem večdnevnem izletu v Aosto med koncem junija in v začetku julija.
Pogovor bo ob 19. uri.

Vojko Slavec gost planinskega društva

Pogovor o prehojenih planinskih poteh, ki jih je v prijetni knjigi strnil Vojko Slavec, bo v petek, 30. marca, ob 18. uri v Trgovskem domu. Z avtorjem zbirke krajših zapisov z naslovom Od Glinščice do Triglava se bo pogovarjal Vlado Klemše. Knjiga, ki jo je avtor posvetil 115-letnici ustanovitve SPDT, je izšla pri založbi ZTT, doživela pa je že tudi prvi ponatis.

Primorski dnevnik, 05.03.2020
Planinski svet

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti