Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prostovoljstvo in projekti

PD Podbrdo - Olga Zgaga: ... v Planinskem društvu Podbrdu

Občni zbor Planinskega društva Podbrdo 29. februarja v Hudajužni je odprl video posnetek z lanskega teka na Črno prst, na katerem je 91-letna Francka Drole iz Podbrda s harmoniko bodrila tekače.
S tem je društvo simbolično vstopilo v leto praznovanja 50. obletnice prvega gorskega teka v povojni Sloveniji, ki je bil rojen v Podbrdu.

Goste iz še osmih sosednjih planinskih in drugih domačih društev in domače planince ter podpornike je pozdravil gostitelj, predsednik KS Hudajužna-Obloke Zdenko Torkar.

Predsednik Tomaž Štenkler je ob dosežkih društva najprej izpostavil prostovoljstvo članov, opravljeno skozi več kot 2000 delovnih ur. Glavnina je bila podarjenih vzdrževanju Planinskega doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti in tovorni žičnici, pa tudi društvenim prireditvam, zlasti ob 60-letnici prevzema koče, široki promociji ter sodelovanju vodnikov s planinskim krožkom Osnovne šole Simona Kosa Podbrdo in pokalu Primorski gorski teki. Na planinskem domu je bilo opravljenih več notranjih popravil, žičnica pa je v 65 vožnjah prepeljala skoraj 14 ton tovora. Gospodar koče in oskrbniški par so opravili svoje delo z odliko. Promet se je glede na preteklo leto povečal za 17%, nočitve pa na račun tujih planincev za 30%. Kakovost društvenega dela je krepila tudi sekcija Grahovo-Koritnica.

Društvo je širilo prepoznavnost s sodelovanjem v projektu Mrouce cajta in s PZS pri določitvi trase nove turno-kolesarske poti, ki bo tekla tudi po območju delovanja društva. S potrditvijo kandidature gornjega dela Baške grape za Gorniško vas je društvo postalo nosilec projekta. Potrjena kandidatura prinaša vstop v dvoletno pripravljalno obdobje, v katerem bo potrebno bistveno izboljšati mobilnost do turističnih točk in poskrbeti za informiranje v zvezi s tem, povečati nastanitvene kapacitete, pa tudi atraktivnost nekaterih naselij. Cilj bo bližji ob intenzivnem povezovanju krajevnih skupnosti, društev, gostinskih ponudnikov, sobodajalcev … Vodilo projekta je »manj je več«, pri čemer gre za rast turizma z majhnimi koraki oz. nemnožičnega turizma.

Te aktivnosti bodo ob okrepljeni promociji nadgrajevale društveno pot tudi v tem letu. Poleg tega se bo društvo še posebej trudilo za pridobitev sredstev iz razpisa Ministrstva za gospodarstvo za sanacijo planinskih koč. Ne glede na to je sestavilo kar dolg seznam tekočih vzdrževalnih del na planinskem domu
Z letošnjim letom namerava razširiti ponudbo društvenih izletov, predvsem manj težavnih, da bi pritegnili čim več članov in podpornikov. Dosedanjima vodnikoma sta se že pridružila dva nova vodnika-pripravnika , vse kaže, da se jima bo še eden.
Odsek Grahovo-Koritnica je sklenil popraviti planinsko pot na Kotel, kar je glede na teren zahtevna naloga.
Žičničarji bodo zamenjali dotrajan voziček tovorne žičnice in sedmi podporni steber, ki je edini še lesen.

Občnemu zboru je prisostvoval novi predsednik MDO Posočja Dušan Plesničar, ki je skupaj z novoizvoljeno podpredsednico društva Simono Trojer podelil društvene zahvale ter srebrne in bronaste znake PZS. Kar 55 udeležencev akcije Na obisk na Črno prst, med njimi sedem osnovnošolcev, je prejelo majice. Podelitev je spremljal video posnetek spusta pice s Črne prsti na prireditev Stržiškarski sejem po tovorni žičnici, ki sta jo spekla lanskoletna oskrbnika.
Foto: Matjaž Trojar

PD Podbrdo, 04.03.2020
PROSTOVOLJSTVO IN PROJEKTI V PLANINSKEM DRUŠTVU PODBRDO

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti