Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Haley in Honnold

Montagna, 01.03.2020 
Haley e Honnold in Patagonia: traversata di Cerro Pollone, Cerro Piergiorgio e Domo Blanco

Climbing, 04.03.2020
Alex Honnold and Colin Haley’s 2020 Patagonia Season


Planetmountain, 02.02.2020 
Cerro Piergiorgio in Patagonia, new east face climb by Alessandro Bau, Giovanni Zaccaria˝

G-L/Cero Piergiorgio (2719 m)
Peter Podgornik: je mogočna gora v skupini Fitz Roy. O zadnji prvenstveni in na kratko o zgodovini plezanja

sobota, 21. marec 2020, ob 05:28, Mitja Filipič, ogledov: 571

... prva prečila Cerro Pollone, Cerro Piergiorgio in Domo Blanco

Ameriška alpinista Alex Honnold in Colin Haley sta ponovno združila moči v Patagoniji in tako kot že v preteklosti, tudi letos opravila nekaj dobrih (povezovalnih) vzponov. Iz preteklosti je znano njuno rekordno hitro prečenje skupine Cerro Torre, ko sta za prečenje vrhov Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron in Aguja Standhardt potrebovala le 20 ur in 40 minut.

Letos sta si za prvi cilj zamislila delno prečenje Fitz Royeve skupine, ki bi zajemalo vrhove Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Aguja Val Biois in Fitz Roy (oz. staroselsko Chalten. Haley redno uporablja staro ime.) Namen je bil priti čez vse vrhove čim hitreje, zato sta vstopila z majhnimi nahrbtniki za enodnevno plezanje. Zaradi mokrih in zaledenelih poči ter zasneženih polic sta kmalu ugotovila, da bo potekalo prečenje počasneje od njunih želja. Po vzponu na Aguja Guillamet in Aguja Mermoz sta se odločila še za vrh Aguja Val Bois in zaključila turo. Tako sta v žep pospravila tri vrhove v enem dnevu.

Naslednje okno lepega vremena sta izkoristila za štiridnevni odhod v gore. Namenila sta se prečiti Cerro Pollone, Cerro Piergiorgio in Domo Blanco. Kot sta menila akterja prečenja ˝je bilo prečenje gore Cerro Polone le ogrevanje, prečenje gore Domo Blanco pa ohlajanje˝, medtem ko je glavni izziv predstavljal Cerro Piergiorgio. Opravila sta namreč šele tretji vzpon na najvišjo točko gore. Za prvi vzpon na vrh je najprej veljal vzpon Petra in Jureta Skvarče, ki sta leta 1963 zaradi nestabilne snežne gobe vzpon zaključila le nekaj metrov pod vrhom. Sledili so številni poskusi po njuni smeri v vzhodni steni z različnimi variantami. Prva, ki sta zares dosegla najvišjo točko gore pa sta bila Rolando Garibotti in Colin Haley leta 2014. V začetku letošnjega februarja sta vrh dosegla še Italijana Alessandro Bau in Giovanni Zaccaria po novi smeri v vzhodni steni. Naveza Honnold - Haley je tretja po vrsti, ki je stopila na vrh in prva, ki je povezala vrhove Cerro Pollone, Cerro Piergiorgio in Domo Blanco. Haleyevo mnenje je, da bi lahko z manj opreme opravila prečenje v enem dolgem dnevu.

Skupaj sta se pozneje povzpela še na Cerro Electrico Oeste in nadaljevala po Giordaniju do smeri Comesaña-Fonrouge (6b, 30°, 400 m) in po njej na vrh Aguje Guillaumet. Pozneje je Honnold sam preplezal smer Thaw’s Not Houlding Wright (6b, 900 m) v Aguja de l’S.

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker