Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Šitom glava

Boris Strmšek je sporočil podatke o vzponu, ki ga je januarja opravil z Markom Žužekom, pa o smeri ni našel podatkov v nobenem viru.

Plezala sva v JV steni Nad Šitom glave.
Najprej sva mislila iti v Uroševo grapo, potem pa sem se odločil, da zavijeva v grapo, ki je precej levo od Uroševe in ima prav tako v spodnjem delu zagozden balvan. (Ker sva pač šla po enem žlebu prehitro s poti navzgor.)
Ker je zgledalo dobro, sva vstopila v grapo, ki poteka desno od smeri 13. Krušljivi steber. Najprej je žleb, kjer je bil sneg, malo ledu 30 do 40 stopinj, pod balvanom 45 stopinj, potem pa sva naredila varovališče pod velikim balvanom, ki zapira grapo. Tu sem našel prastaro pomožno vrvico.
Mimo balvana sem splezal desno: bilo je kar zahtevno, saj je bila stena zglajena, sneg pa slab (M5, nad tem nekaj metrov 50 stopinj). Nad njim se grapa položi in se v bistvu razdeli na dva dela. Navzgor je bilo precej strmo in skoraj brez snega, levo pa je šla navzgor druga grapa, kjer je bilo nekaj snega. Vedno bolj strma grapa (do 50 stopinj) se je nato razgubila na nekakšnem razu, kjer sem v kombiniranem terenu plezal malo po eni, malo po drugi strani, vodil pa je proti žlebu, ki je usmerjen k robu.
Tam sem nadaljeval, pričakal me je 20 metrov visok žleb, kjer ni bilo skoraj nič snega, vse skupaj pa precej krušljivo in strmo (M4-5). Na robu sem naredil sidrišče, nato pa je bilo treba kakšnih 20 metrov sestopiti na drugo stran (sneg, skala). Tam blizu sem (okoli 8 metrov levo od najinega izstopa) našel na robu staro sidrišče (klin in najlonski trak).
Nato pa naju je čakalo še nekaj plezanja v strmem snegu po žlebovih (35 do 45 stopinj) in nekaj prečenja proti levi, da sva prišla na raz, ki je pripeljal do vrha Nad Šitom glave.

Iskal sem po vodnikih, katero smer ali varianto naj bi plezala ... a našel nisem ničesar podobnega v levem delu JV stene.
Na fotografijo iz vodnika Zimski vzponi sem z rumeno označil, kje se večinoma pleza (je pa smer 25.04 - Župančičeva mislim vrisana napačno), s črno sem dodal Smer ob rebru, z zeleno pa najino smer, ki sva jo plezala 24. januarja 2020.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti